Foto: Shutterstock
Kad nav daudz laika, bet apetīte ir kā vilkam, glābiņš vienmēr ir makaronu paciņa. Tanī pat laikā arī restorānos no plašās ēdienkartes izvēlamies pastu, jo itāļu izcelsmes receptes nekad neliek vilties. Ja ir luste pamēģināt ko jaunu un aukstās dienas aizvadīt omulīgā rosībā virtuvē, noteikti pamēģini pagatavot makaronus pats!

Sākotnēji varētu rasties iespaids, ka pašiem pagatavot makaronus, ir kāda neiespējamā misija, bet nebūt tā nav! To sastāvā ir vien daži produkti un gala rezultāta iegūšana nebūs krietni sarežģītāka par rauga mīklas gatavošanu, patiesībā pat visai līdzīga. Pirms ķeries pie darba, jānodrošinās ne vien ar vajadzīgajiem produktiem, bet arī palīgrīkiem. Lai no pagatavotās mīklas iegūtu makaronus, vajadzīga vai nu speciālā pastas ierīce, kurā ieliekot plānu mīklas kārtu, iznāk vēlamās formas makaroni – spageti, spirāles u.tml.

Ja šādas iekārtas nav, tas vēl nenozīmē, ka nav iespēju pagatavot makaronus – spageti izdosies iegūt arī ar gaļas mašīnas palīdzību. Tāpat var veltīt vairāk laika un mīklu plāni izrullēt, un tad ar mazu nazīti izgriezt vēlamās formas, strēmeles. Neaizmirsti, ka plāni izrullēto mīklu var izgriezt korektās strēmelēs un izmantot lazanjas gatavošanai – sanāks nepārspējami sulīgs cepiens, pateicoties svaigās mīklas plāksnēm.

Vēl var izmantot ravioli formu, kurā tad starp mīklas kārtām var likt pildījumu – gaļu, sēnes, biezpienu, sieru, rikotu, dārzeņus vai ko citu. Ja arī šie varianti šķiet pārāk sarežģīti, izrullē mīklu plāni jo plāni, saloki to vairākās kārtās un tad no viena gala griez plānas ripas. Atlokot šķēli, sanāks garas strēmeles, līdzīgi kā veikalā nopērkamie makaroni.

Makaronu pamatrecepte

Foto: Shutterstock

Lai arī receptes mājās gatavotiem makaroniem var atrast daudz un dažādas, pamatreceptē ir milti un olas, kas rūpīgi jāsajauc, līdz izveidojas stingra mīkla. Ir receptes, kurās norādīta arī olīveļļa – tās pievienošana palīdzēs masu labāk saturēt kopā un izmīcīt, savukārt sāls vai kādas garšvielas vien uzlabos garšu.

Džeimija Olivera (Jamie Oliver) receptē norādīts, ka klasisko makaronu mīklas pagatavošanai vajadzīgi 600 g miltu (pēc iespējas smalkāki) un 6 olas. Ja visu darīsi ar rokām, miltus iesijā lielā bļodā, olas atsevišķi sakuļ un pievieno miltu kaudzes virspusē, un tad ar dakšiņu pamazām iecilā miltus, līdz sāk veidoties ķepīga mīkla. Tad atliks vien mīcīt, līdz izveidojas viendabīga, stingra mīkla. Šo darbu var uzticēt arī kombainam, liekot ierīcei izveidot drupenu masu, un tad to izmīcīt vien pašās beigās stingru un viendabīgu.

No Džeimija Olivera receptes sanāks diezgan daudz mīklas, vismaz sešiem ēdājiem. Ja vēlies mazāku porciju, aizņemies proporciju no ''Garden Betty'', kur receptē četriem ēdājiem norādīts: 260 g miltu, 2 lielas olas un 1 ēdamkarote olīveļļas.

Ņem vērā, ka mīklai jāsanāk stingrai un pat pacietai, tāpēc ar rokām visu laiku mīcīt var būt apgrūtinoši. Kad izveidotas formiņas – izspiesti spageti, spirāles vai kas cits – lai tie savā starpā nesaliptu, apkaisi ar miltiem.

Pēc izmīcīšanas mīklu ietin pārtikas plēvē un liec ledusskapī vismaz uz 20 minūtēm. Pēc tam ļauj mīklai sasilt istabas temperatūrā, izrullē to plānākā kārtā un veido makaronus.

Ļoti ieteicams izmantot svaigas lauku olas – tad arī mīklas krāsa sanāks dzeltenāka.

Tā kā no šīs mīklas sanāks svaigā pasta, tā paredzēta tūlītējai gatavošanai. Atšķirsies arī vārīšanas ilgums. Ja cietie makaroni jāvāra aptuveni 10 minūtes, tad svaigajai pastai pietiks ar dažām minūtēm verdošā sālsūdenī.

Džeimija Olivera vienkāršā spinātu pastas recepte

Foto: Shutterstock

Interneta dzīlēs daudz apspriesta un atzīta par lielisku, ir vienkāršā spinātu pastas recepte. Šeit vajadzīgas vien divas sastāvdaļas – 300 g miltu un 200 g spinātu. Jā, tieši tikai divas sastāvdaļas! Miltus ar spinātiem liek virtuves kombainā vai blenderī un sajauc viendabīgā mīklā. Kad izņem mīklu, uz galda izkaisa vēl miltus un ar delnu mīklu samīca viendabīgā, stingrā mīklā. Pēc tam no masas atliek vien izvirpināt garas desiņas un novārīt sālsūdenī dažas minūtes.

A post shared by Linda (@wilmalinda) on Sep 27, 2016 at 8:19am PDT

Zaļos, biezos makaronus, ko dēvē par ''picapasta'', var pasniegt ar jebkuru mērci, apceptiem dārzeņiem, pesto, svaigiem salātiem. Tā kā mīkla pati par sevi būs sanākusi ļoti garda, neko daudz nevajadzēs, un iemaisīts pesto un sarīvēts cietais siers jau būs pati pilnība.

A post shared by Winkyfarm (@winkyfarm101) on Sep 18, 2017 at 2:38am PDT

Krāsainie makaroni

Foto: Shutterstock

Spinātu makaroni ir tikai viens no veidiem, kā iegūt dzīvespriecīgāka izskata maltīti. Vēl var miltos un olās iejaukt nedaudz vārītu biešu biezeni, un iegūsi sulīgi sārta toņa mīklu un makaronus. Tāpat var iejaukt smalki jo smalki sakapātus zaļumus, tad mīkla sanāks raiba – dzeltena ar zaļiem krikumiem. Oranžās krāsas mīklu iegūsi, ja pievienosi nedaudz burkānu sulu, bet sarkanus makaronus izdosies iegūt, pievienojot kripatiņu tomātu pastu.

Ja izmanto biešu vai burkānu biezeni, atceries, ka to vislabāk notecināt caur sietu, lai mīklai pievienotu pēc iespējas mazāk šķidruma, bet tikai biezumu – pretējā gadījumā mīkla sanāks pārāk ķepīga un vajadzēs vairāk miltu.

Protams, var pievienot arī krāsvielas, piemēram, želejveida vai pulverveida, arī tādā veidā var makaronu mīklai iegūt tīkamāku krāsu, kas, iespējams, vairāk pievērstu mazo ēdāju uzmanību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!