Foto: Shutterstock

Sīrupi konservēšanas sezonā ir viena no tām lietām, kas noteikti jāpagatavo. Bez klasiskajiem ogu sīrupiem, kurus aukstākajos mēnešos sajaukt ar ūdeni vai toniku, tādējādi pagatavojot īpašu limonādi, ir vērts pamēģināt arī dažus citus – neparastākus. Tāpēc, ir vērts pagatavot arī divus klasisko desertu garšu un aromātu sīrupus – vaniļas un kokosriekstu. Varbūt no tiem gluži nepagatavosi cidoniju sīrupa sulu, kā to dara vecmāmiņa, taču savu pielietojumu atradīsi, gatavojot, piemēram, beļģu vafeles, kapučīno vai latte ciemiņiem, vai kādu īpašāku desertu.

Bez pieminētajiem sīrupiem vēl ir vērts apskatīt un pagatavot cidoniju sīrupu, aroniju sīrupu, melnā plūškoka sīrupu, zemeņu sīrupu un jāņoga sīrupa recepti.

Ķiršu vai citu ogu sīrups

Foto: Shutterstock

Šī ir tā recepte, kuru var ņemt talkā gatavojot teju vai jebkuru ogu sīrupu, receptē ķiršus aizvietojot ar jāņogām, avenēm, aronijām, lācenēm, zemenēm. Vēlāk to var izmantot teju pie jebkuriem dzērieniem – kafijas, limonādes, saldējuma kokteiļiem, vai saldajiem ēdieniem, klājot pa virsu ne vien siera kūkām, bet arī auzu pārslu vai mannas putrai. Lai pagatavotu ķiršu sīrupu, nepieciešama krūze tīru ķiršu bez kauliņiem, krūze ūdens, kā arī trīs ceturtdaļas krūzes cukura.

Ņem katliņu, kuru liek uz plīts (vidēja uguns), un ber tajā iekšā ķiršus, cukuru un lej klāt ūdeni. Vāra aptuveni desmit minūtes, un kad sīrups sāk burbuļot, uguni pagriež zemāku. Pēc tam katliņu ņem nost no plīts un ar kartupeļu stampiņu saspaida ķiršus. Sīrupu nedaudz atdzesē, un pēc tam izkāš caur smalku sietu, ar karoti piespiežot ogas, lai iegūtu pēc iespējas vairāk šķidruma. Notecināto sīrupu pilda pudelēs vai burciņās, cieši noslēdz un liek ledusskapī.

Kokosriekstu sīrups

Foto: Shutterstock

Kokosriekstu sīrups būs salds un aromātisks papildinājums brokastu pankūkām, franču grauzdiņiem, biezajām beļģu vafelēm, vai mājās pagatavotam kapučīno. Lai pagatavoto saldo un smaržīgo sīrupu, būs nepieciešamas divas tases cukura, tase ūdens un bundžiņa kokosriekstu piena.

Ņem neliela izmēra katliņu, kurā bet cukuru un pievieno tam ūdeni. Maisot vāra aptuveni desmit minūtes, līdz cukurs izšķīdis. Svarīgi ir maisīt sīrupu regulāri, lai cukurs nepiedegtu un nekļūtu brūns. Pēc tam pievieno kokosriekstu pienu. Sīrupu vāra tik ilgi, līdz iegūta vēlamā konsistence, visu laiku uzmanot, cik ļoti tas sabiezē. Gatavo sīrupu liek burciņās, un liek ledusskapī, kur sīrupu var uzglabāt pat mēnesi.

Vaniļas sīrups

Foto: Shutterstock

Sīrupu klasika, kas piešķirs īpašu garšu un aromātu ne tikai kafijai un vasaras ledus kokteiļiem, bet arī desertiem. Lai pagatavotu šo sīrupu, nepieciešama viena tase cukura, tase ūdens, vaniļas pāksts un tējkarote vaniļas ekstrakta.

Katliņā ber cukuru un pievieno tam ūdeni. Vaniļas pāksti pārgriež uz pusēm, ar nazi izskrāpē no tās vaniļas graudiņus, un pievieno tās katliņam. To pašu dara ar tukšo vaniļas pāksti. Uz mērenas uguns sīrupu vāra, kad cukurs izkusis – uguns intensitāti samazina uz zemu, un sīrupu vāra vēl 15 minūtes. Pēc tam katliņu ņem nost no karstuma, izņem no tā vaniļas pāksti, un iemaisa sīrupā vaniļas ekstraktu. Sīrupu atdzesē un sapilda stikla pudelē vai burciņā, pēc tam liek ledusskapī.

Melleņu sīrups

Foto: Shutterstock

Īsts melleņu sezonas dārgums, kuru ziest kūkās, uz pankūkām, sajaukt ar pienu un kur tik vēl ne. Melleņu sīrupa pagatavošanai būs nepieciešamas vien četras sastāvdaļas – četras tases svaigu melleņu, tase ūdens, piecas ēdamkarotes cukura un viens citrons. No tā sanāks tumšs, biezs un smaržīgs sīrups.

Tīras mellenes ber vidēja izmēra katliņā un sastampā. Slēdz iekšā plīti uz vidēju karstumu un ogas vāra, ik pa laikam ogas saspaidot, jo karstumā tās kļūst mīkstākas. Kad mellenes sākušas vārīties, uguni pagriež uz zemu, un maisot vāra aptuveni 15 minūtes.

Kamēr mellenes vārās, no citrona nogriež trīs garas mizas strēmelītes. No citrona izspiež sulu un noglabā, jo tā būs vajadzīga. Katliņu ar mellenēm ņem nost no uguns. Mellenes izspiež caur smalku sietu, lai lielā bļodā notecinātu melleņu sulu. Saspiestās mellenes vairs nebūs vajadzīgas. Melleņu sulu liek atpakaļ katliņā, kopā ar citrona miziņām un cukuru. Sastāvdaļas vāra aptuveni desmit minūtes. Pēc tam sīrupu lej burciņā un cieši noslēgtu glabā ledusskapī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!