Foto: Shutterstock
Ziemassvētki teju jau klauvē pie durvīm, tāpēc neiztikt bez kārdinošā piparkūku aromāta mājās. Ja esi ieplānojis Ceturtajā adventē vai svētkos ģimeniski cept piparkūkas, tad radošākam procesam noderēs šī ideja – izmantojot vienu piparkūku vīriņa formiņu, var izveidot trīs dažādas piparkūkas ar glazūras palīdzību.

Pamatu pamats ir piparkūku vīriņa forma, gardākā piparkūku mīkla, veltnis, dažādu krāsu glazūras un dekoratīvie krikumi (bumbiņas, pērlītes utt.). Piparkūku glazūru pagatavo pēc šīs receptes.

Foto: DELFI

Vispirms izrullē piparkūku mīklu vidēji biezā kārtā, lai būtu viegli izspiest formiņas. No visas mīklas izspied piparkūkas ar vīriņa formu. Kad uz izrullētās mīklas vairs nav vietas jaunu formu izspiešanai, atkal no jauna samīci mīklu, izrullē un izspied jaunas formas. Kad no visas mīklas izspiestas piparkūkas, izkārto tās uz cepamās pannas, kurās ieklāts cepamais papīrs. Liec pa vienai plātnei cepties cepeškrāsnī, kas sakarsēta 180 grādus karsta. Cep aptuveni 5-8 minūtes, līdz piparkūku maliņas ir viegli brūnas, taču svarīgi tās nepārcept, lai tās nav trauslas. Noliec malā piparkūkas atdzist.

Foto: DELFI

Sniegavīru piparkūkas

Foto: DELFI

Šīm piparkūkām nepieciešama baltā un brūnā glazūra vai izkausēta šokolāde, kā arī sarkanas krāsas pērlītes.

Foto: DELFI

Ar balto glazūru noklāj visu formiņas virskārtu, lai vīriņš būtu it kā nokrāsots balts. Uzreiz pēc tam iespied glazūras vidū sarkanās pērlītes, kamēr glazūra vēl nav sausa, jo pēc tam bumbiņas vairs nevarēs iespiest. Tad ar brūno glazūru uzzīmē vīriņam zābaciņus, acis un degunu.

Foto: DELFI

Actiņās var ielikt sarkanās pērlītes, lai tās izskatītos ''dzīvākas''. Atstāj piparkūkas nožūt.

Ziemeļbriedis Rūdolfs

Foto: DELFI

Izkārto piparkūkas uz virsmas tā, lai piparkūku vīriņa kājas būtu gaisā, jo šādā novietojumā formiņa atgādinās ziemeļbrieža seju. Šim noformējumam nepieciešama baltā un brūnā glazūra vai izkausēta šokolāde, kas iepildīta tūtā ar smalku uzgali vai kurai nogriezts pats galiņš. Ar brūno glazūru uzmanīgi uzzīmē ragus, roku daļā iezīmē ausis, savukārt vidusdaļu un apakšu iezīmē brūnu, jo tā būs ziemeļbrieža sejas daļa.

Foto: DELFI

Kamēr glazūra vēl slapja, sejas daļā pa vidu ieliec sarkanas pērlītes kā degunu, savukārt acis izveido no baltajām pērlītēm. ''Dzīvākas'' acis izskatīsies, ja uz baltajām pērlītēm iezīmēsi acu zīlītes ar brūno glazūru. Ar balto glazūru uzzīmē ziemeļbriedim smaidīgu muti. Atstāj piparkūkas nožūt.

Foto: DELFI

Piparkūku vīriņš

Foto: DELFI

Piparkūku vīriņš izskatīsies daudz interesantāks, ja formas kontūrai apkārt tiks uzzīmētas strīpiņas, kas izskatīsies kā šuvuma vietas. Šai piparkūku apgleznošanai nepieciešama baltas krāsas glazūra un krāsainas pērlītes. Ar balto glazūru uzzīmē smalkas līnijas gar malu apkārt visai formiņai.

Foto: DELFI

Pēc tam uzzīmē sejiņu – acis, degunu un muti. Acu vietās ieliec pērlītes, lai tās izskatītos ''dzīvākas''. Uzzīmē arī trīs pogas ar glazūru un iespied pērlītes tur.

Foto: DELFI

Kad visas piparkūkas apgleznotas, jāievēro stingra pacietība, lai kārdinošie meistardarbi netiktu apēsti vēl pirms nožūšanas, tāpēc piparkūkas nožūt vietā, kur tās nevilinātu ēdājus. Pēc tam, kad glazūra sacietējusi, pacienā ģimeni, pievieno kārumus dāvanām vai izrotā svētku galdu. Lai priecīgi, gardi un iedvesmojoši svētki!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!