Foto: Shutterstock

Kuram gan tā nav gadījies – pēc tam, kad esi panašķējies ar kartupeļu čipsiem un aizlocījis paciņu, noliekot to kādā virtuves plauktiņā, sastapties ar mīkstiem, savu kraukšķīgumu zudušiem čipsiem. Pat cieši aiztaisot iepakojumu, nav garantēts, ka čipsiem netiks klāt mitrums. Vai čipsus var paglābt, ja nav ieplānots izēst visu lielo paku uzreiz?

Izrādās, ir kāds triks, kas arī pēc vairākām nedēļām ļaus baudīt kraukšķīgus čipsus no iesāktas paciņas. To atklājuši eksperimentētāji vietnē "Allrecipes".

Iesākto čipsu paku vislabāk glabāt tumšā un ļoti aukstā vietā – saldētavā! Lai gan uz iepakojuma bieži vien ir norādīts, ka atvērto paciņu ieteicams glabāt tumšā un vēsā vietā, tas ne vienmēr būs virtuves skapītis vai atvilktne. Tiklīdz iepakojums atvērts, čipsi pakļauti gaisa, gaismas un mitruma ietekmei, kas tiem liek zaudēt sākotnējo garšu un kraukšķīgo struktūru. Saldētava šo procesu vienkārši apstādina. Un nē, čipsi nesasalst, tie vienkārši kļūst ļoti, ļoti auksti.

Kāpēc čipsiem vislabākā vieta ir saldētavā?

Kā skaidro eksperimentētāji, rūpnieciski pagatavotie kartupeļu vai kukurūzas čipsi ražošanas laikā zaudē lielu daļu dārzenī esošā mitruma. Tas nelielais daudzums, kas palicis, ir pietiekami, lai čipsos uzturētu kraukšķīgumu. Ja čipsu paciņu izlieto pāris dienu laikā un pamatīgi noslēdz, lai tiem nepiekļūtu gaiss, risks tiem kļūt piemirkušiem un bezgaršīgiem ir niecīgs.

Tomēr būsiet pamanījuši – ja viesību laikā čipsus saber lielā bļodā, bet pēc ballītes tie paliek neapēsti, nereti nākamajā rītā viss kraukšķis ir pazudis. Tāpēc šeit noder saldētava – aukstums paildzina čipsu kraukšķīgumu no pāris dienām līdz vairākiem mēnešiem. Neapēstos čipsus atstāj iepakojumā, paciņu kārtīgi aizloki ciet un liec saldētavā. Kad atkal sakārosies kraukšķīgais našķis, izņem paciņu no saldētavas, ļauj pastāvēt kādu brītiņu istabas temperatūrā un kraukšķini tālāk!

Maz gan ticams, ka čipsu paciņa virtuvē mēdz aizkavēties tik ilgu laiku. Ja eksperimentus nevēlies, zemāk atradīsi ne tikai gardas receptes, kurā izmantot kartupeļu vai kukurūzas čipsus, bet arī "Tasty" pamācības, kā mājās pašam pagatavot čipsus no dažādiem dārzeņiem!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!