Foto: Shutterstock
Ir visai ierasti, ka sieru iegādājamies ilgākam laikam, nevis tūlītējai apēšanai. Ja tas par ilgu mēdz aizkavēties ledusskapī vai aukstajā vidē ir sauss, tad gadās, ka griezuma vietā siera klucītis apkalst jau pēc dažām dienām. Taču no tā ir iespējams izvairīties.

Izrādās, nav jāprāto par dārgiem siera uzglabāšanas traukiem – izlīdzēs sviests. Šo virtuves gudrību atklāj kulinārijas portāla "Allrecipes.com" eksperti.

Kā apstrādāt sieru ar sviestu, lai tas ilgāk neapkaltu?

No oriģinālā iepakojuma izņemtu sieru, protams, vislabāk ietīt bišu vaska drāniņā, cepampapīra loksnē, pārtikas plēvē vai ielikt speciālā siera uzglabāšanas traukā. Cepampapīra loksne un bišu vaska drāniņa ļauj sieram elpot un saglabāt mitrumu. Tomēr nereti gadās, ka pat piesardzīgi uzglabāts siers vietām kļūst ciets, viens sāns apkalst pavisam u.tml.

Sviests šajā gadījumā darbojas kā glābiņš, jo ar to apziežot nogriezto siera kluča vietu, mitrums tiek "ieslodzīts". Viss, kas jādara, – neliela porcija sviesta jāuzsilda līdz istabas temperatūrai, lai tas ir mīkstāks. Tad ar tīru sviesta nazi to uzziež uz siera klucīša griezuma vietās (ja sieram ir vaska kārtiņa vai cietāka dabīgā garoziņa, uz tās sviestu neziež).

Ar sviestu apziesto sieru ietin cepampapīra loksnē vai bišu vaska drāniņā un stingri aizvīsta, pēc tam liek ledusskapī uzglabāšanai vēlākam laikam. Kad atkal gribas nogriezt siera šķēlīti, to dara kā ierasts. Pēc tam no jauna uzziež siera klucim sviestu, turpinot sieru uzglabāt ledusskapī.

Kāpēc sviests palīdz ilgāk uzglabāt sieru svaigu?

Sviests un citas taukvielas, piemēram, dzīvnieku izcelsmes tauki, jau vairākus gadsimtus izmantoti siera rūpniecībā, lai tam neļautu apkalt. Pirms siera rituļi dodas uz nogatavināšanu, tos apsmērē ar sviestu vai taukiem, bet pēc tam ietin kokvilnas drānās. Šādi, piemēram, dara ar Čedaras sieru.

Ledusskapis ir visai sausa vide, kas sieram īsti nav piemērota. Taukvielu kārtiņa ap griezuma vietu palēnina oksidācijas procesu. Tāpēc sviests var palīdzēt, ja esi novērojis, ka tavā ledusskapī siera gabaliņi ātri apkalst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!