Foto: Shutterstock
Vārot pienu, viena no izplatītākajām problēmām ir tas, ka piens mēdz pārvārīties un "pārskriet" pāri katliņa malām, ātri vien piedegot un mājās izplatot ne pārāk patīkamu aromātu.

Kādēļ tā notiek? Vārīšanās laikā mainās piena struktūra, tā sastāvā esošais ūdens sāk iztvaikot. Tā rezultātā piena tauki un olbaltumvielas veido slāni (to pašu, ko dēvējam par piena plēvi), kas var kļūt tik biezs, ka neļauj tvaikiem brīvi pacelties gaisā. Tvaiki koncentrējas zem šīs plēvītes, galu galā izraisot sava veida "eksploziju".

Lai piens "neskrietu" pāri trauka malām, izmēģini vienkāršu triku - vārīšanas laikā katliņā ieliec ēdamkaroti ar garu kātu. Pat, ja veidosies piena plēve, karotes kāts lauzīs to, ļaujot tvaikiem pacelties bez šķēršļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!