Foto: Shutterstock
Pīles krūtiņa ir gardēžu iecienīta delikatese, kas atrodama teju visu smalkāko restorānu ēdienkartēs. Tomēr šāds garšu baudījums nav lēts prieks, tādēļ, nevēloties pārmaksāt, ne viens vien ir mēģinājis pīles krūtiņu pagatavot mājās. Varam galvot, ka lielākajai daļai šis eksperiments ir beidzies ar totālu izgāšanos, rezultātā iegūstot sīkstu un nesakošļājamu gaļas gabalu, kas ne tuvu nelīdzinās restorānā gūtajai pieredzei. Lai nekas tamlīdzīgs vairs neatkārtotos, šoreiz atklāsim pāris vienkāršus knifus, kas jāņem vērā, gatavojot cimperlīgo pīles krūtiņu, lai gaļas šķēlītes teju vai kustu uz mēles.

Rīcības shēma ir pavisam vienkārša: gaļu iemarinē, strauji apcep un tad "nogatavina" cepeškrānī, atklāj portāls "Kitchenmag".

Lai pīles gaļas šķiedras padarītu mīkstākas, iesākumā pagatavo marinādi no ūdens un baltvīna etiķa, ievērojot proporciju 3:1, un dažiem uz rupjās rīves sarīvētiem sīpoliem, kam pievienota šķipsna sāls.

Sagatavo cepšanai pīles krūtiņu: ar asu nazi iegriež ādā svītriņas vai sadala ādu rombos, nesagriežot gaļu.

Gaļu pārlej ar marinādi un istabas temperatūrā ļauj tai marinēties aptuveni 2 stundas.

Sakarsē krāsni līdz 180 grādiem. Sagatavo foliju.

Izņem krūtiņu no marinādes, nosusina gaļas gabalu ar papīra dvieli. Iesmērē aukstu pannu ar nelielu daudzumu eļļas, lai gaļu nepierauj pie pannas. Ja tev ir panna ar kvalitatīvu pretpiedeguma pārklājumu, eļļa nebūs vajadzīga vispār. Pīle jāsāk cept uz aukstas pannas ar ādu uz leju, lai no treknās ādas pēc iespējas labāk iztecētu tauki. Ja liksi gaļu uz karstas pannas, ādiņa apvilksies ar garozu un tauki paliks tajā.

Gaļu ar ādu uz leju cep aptuveni trīs minūtes, tad uzmanīgi apgriež, izmantojot virtuves knaibles, lai nepārdurtu ādiņu un gaļa nezaudētu sulīgumu, un cep vēl divas minūtes, krūtiņu negrozot un nebakstot.

Padoms: uz pannas palikušos pīles taukus vari izmantot kartupeļu cepšanai vai kāpostu sautēšanai.

Liek krūtiņu uz divās kārtās salocītas folijas, ietin un cep krāsnī vēl 15 minūtes. Svarīgi ir folijas sainīšus rūpīgi aizlocīt, lai no tiem netecētu ārā šķidrums. To vēlāk varēs izmantot, pārlejot gaļu pirms pasniegšanas, vai gardas mērces pagatavošanai.

Kad folijas sainītis izņemts no krāsns, never to vaļā, bet ļauj gaļai "atpūsties" vēl 5-10 minūtes pirms pasniegšanas.

Foto: Shutterstock

Ja pīles krūtiņu paredzēts baudīt siltā veidā, tad pirms pasniegšanas izņem to no folijas sainīša, ar asu nazi ieslīpi sagriež šķēlēs un pārslaka ar apelsīnu sulas mērci, kam pievienota šķipsniņa svaigi maltu piparu, sāls un nedaudz medus.

Savukārt, ja gaļu iecerēts izmantot sviestmaižu vai salātu pagatavošanai, tad folijas sainīšus, kad tie sasnieguši istabas temperatūru, liek ledusskapī – šādi pīles krūtiņa neapkaltīs un saglabās sulīgumu.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!