Foto: Shutterstock
Vārot griķus, irdenu graudiņu vietā nereti iegūstam ķepīgu, pelēku putru, kas nebūt nerosina apetīti. Lielākoties pie vainas ir pārāk liels ūdens daudzums un pārlieku ilga vārīšana. Uzzini knifiņus, kas jāņem vērā, lai griķi vienmēr izdotos nevainojami irdeni un garšīgi.

Griķi sniedz ilgstošu sāta sajūtu, turklāt 100 gramos vārītu griķu putraimu ir tikai aptuveni 100 kaloriju, tādēļ griķus noteikti vajadzētu iekļaut ēdienkartē tiem, kas vēlas atbrīvoties no liekā svara.

Te vari izlasīt pieredzes stāstu par to, kā griķu diēta palīdzēja Aijai ielīst viņas vecajos džinsos.

Kā redzi, griķi ir ne tikai garšīgi, bet arī veselīgi, tādēļ laiks uzzināt, kā tos pareizi vārīt.

Katliņā ber līdz malām pilnu krūzīti griķu, pārlej tos ar divām gandrīz pilnām krūzītēm ūdens, pievieno šķipsnu sāls un vāri griķus, līdz ūdens sāk burbuļot. Tad uzliec katliņam vāku, samazini liesmu līdz minimumam un turpini vārīt griķus 10 minūtes. Nogriez liesmu un atstāj griķus katliņā vēl uz 5 minūtēm – tad tie būs gatavi.

Svarīgi: gatavošanas laikā griķus nekādā gadījumā nevajadzētu maisīt.

Garšas dažādošanai pirms vārīšanas griķus var apcept ķiploku sviestā. Smalki sakapā ķiplokus. Katliņā izkausē sviestu, divas minūtes apcep ķiplokus, tad pievieno griķus un, ik pa laikam apmaisot, turpini cept vēl divas minūtes. Tad pārlej ar ūdeni un vāri, kā skaidrots iepriekš.

Lai labi garšo!

Kāpostu tīteņi ar cūkgaļu un griķiem

Foto: Shutterstock

Kāpostu tīteņi ar cūkgaļu un griķiem – sātīgām un gardām pusdienām vai vakariņām.

Lasīt vairāk

Griķu kotletes ar sēnēm

Foto: Shutterstock

Gardu, zeltaini kraukšķīgu kotlešu recepte, kas noderēs arī veģetāriešiem. Šampinjonus sezonas laikā vari aizstāt ar meža sēnēm. Ja pasniegsi šīs kotletes ar krējuma-ķiploku mērci, neviens nespēs palikt vienaldzīgs!

Lasīt vairāk

Spirdzinoša griķu-gurķu aukstā zupa ar ķiplokiem

Foto: DELFI

Kad vasarīgi laikapstākļi vēl turpina priecēt un gribas sevi palutināt ar ko spirdzinoši svaigu, bet visas iespējamās aukstās zupas variācijas jau ir apnikušas, laiks izmēģināt ko neparastāku. Kaut gan griķi un aukstā zupa iesākumā var šķist neiespējams salikums, tomēr ir vērts vismaz vienreiz ļauties eksperimentam, lai secinātu, ka tas ir garšīgi. Ļoti garšīgi!

Lasīt vairāk

Siltie griķu, kukurūzas un zaļo zirnīšu salāti

Foto: Shutterstock

Sildoša un ārkārtīgi vienkārša maltīte pusdienām vai vakariņām – silti griķi ar kukurūzu un zaļajiem zirnīšiem. Maltīti pasniedz bļodiņās un garnē ar melnajām olīvām un lociņiem.

Lasīt vairāk

Vārīti griķi ar vistas karija mērci

Foto: Privātais arhīvs

“Svētku laikā savus mīļos iepriecināju ar griķiem un karija-vistas mērci,” raksta receptes autore Nikola savā pieteikumā Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursam.

Lasīt vairāk

Griķi ar cūkgaļas gabaliņiem cepti vienā podiņā

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojams ikdienas sautējums ar gardajiem griķiem un cūkgaļas gabaliņiem.

Lasīt vairāk

Griķu biezputra ar vistas fileju un dārzeņiem

Foto: Shutterstock

Garda un krēmīga griķu biezputra ar maigajiem vistas filejas gabaliņiem un dārzeņiem. Aromātisks un vienkāršs vakariņu ēdiens, kas turklāt būs gatavs vienā mirklī.

Lasīt vairāk

Griķu sacepums ar vistas fileju un sēnēm

Foto: Shutterstock

Ērti pagatavojams vakariņu vai pusdienu ēdiens. Jānovāra irdeni griķi un cepeškrāsnī jāsacep ar vistas fileju, sēnēm un siera cepurīti.

Lasīt vairāk

Griķi ar sēnēm

Foto: Shutterstock

Brīnišķīgs ēdiens vakariņām - griķi ar sēnēm, ceptiem sīpoliem, burkāniem un olu. Noderēs gan veikalā nopērkamie šampinjoni vai austersēnes, gan mežā salasītās bekas un bērzlapes. Griķus var ēst kā pamatēdienu, un tos var pasniegt kā piedevu ceptai gaļai.

Lasīt vairāk

Veselīga griķu putra

Foto: Shutterstock

Īpaši garda un veselīga griķu putra.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!