Lai arī cietais siers ir izsmalcināts produkts, dažreiz to var pagatavot arī mājas apstākļos. Saimnieces, kas ietrenējušas roku un apjautušas pareizās proporcijas un siera gatavošanas noskaņojumu, apgalvo, ka tādu var gatavot katru nedēļu. Pie tam pašu gatavots siers ir ekoloģisks, tajā nav veselībai kaitīgo garšas uzlabotāju un konservantu.

Neatņemama siera sastāvdaļa ir piens. Gatavojot nelielās porcijās, siera gatavošanai nepieciešams:

  • 500 ml trekna piena
  • 500 ml graudaina, sausa biezpiena (iesaka neizvēlēties pārāk treknu biezpienu, kas karstā pienā sāk kust un zaudē struktūru)
  • 50 grami sviesta
  • 0,5 tējkarote sodas
  • 1 ola
  • Sāls pēc garšas, bet uz šo apjomu apmēram puse tējkarotes.

Pienu lej zemā, platā katliņā, klāt ber biezpienu un ar koka karoti maisa tik ilgi, kamēr masa uzkarst. Nedrīkst ļaut masai piedegt. Karsē līdz sāk lēnām virt un turpina maisīt 10-15 minūtes. Ugunij jābūt lēnai un nemainīgai.

Ņem smalku sietu (ja nav pietiekami smalka sietiņa, tad rupjākā caurdurī var ielikt vairākās kārtās salocītu marli) un lej iegūto masu sietiņā. Liekais šķidrums jeb sūkalas notek uzreiz, bet atlikušo masu atstāj uz kādu laiku notecēties.

Kamēr iegūtā masa atpūšas, uz lēnas uguns kausē sviestu, pamazām pievienojot olu un sodu. Kad viss kopā ir labi sajaucies, pievieno biezpiena masu, kas pa šo laiku ir kļuvusi pēc iespējas sausāka.

Uz mazas, nemainīgas uguns apmēram 5 minūtes vienmērīgi maisa visu, kas ir salikts katliņā – olu, biezpienu, sviestu. Ja sāk raut klāt pie katliņa, drīkst nedaudz pieliet notecinātās sūkalas. Kad siera masa kļūst viegli dzeltena, katlu ņem nost no uguns.

Pārliek gatavo masu formā – bļodiņā vai cilindriskā traukā, kas izklāts ar tīru marli, sablietē un visu liek ledusskapī. Jo smagāku slogu izdodas atrast un uzlikt siera nospiešanai, jo cietās un blīvāks iznāks pagatavotais siers.

Dažas stundas pēc atdzišanas un atpūšanās ledusskapī mājās gatavotais cietais un gardais siers ir gatavs!

Lai dažādotu garšas, sieram var likt klāt zaļumus, ķimenes, garšvielas. Nemaz nav tik grūti!

Raksts tapis sadarbībā ar leģendāro sieru "Džiugas":

DŽIUGAS® - tas ir lielisks siers sarunu laikā! To garšojot, laiks paiet ātri, un sarunas raisās viena pēc otras, priecējot dvēseli. Pat mazs stingrā un cietā siera gabaliņš iepriecina aukslējas ar pikantu stiprumu, vieglu rūgtumu un patīkami sadrūp trauslos kalcija sāļu kristālos. Taču siera dažādas gatavības pakāpes izceļas ar dažādām izsmalcinātām garšām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!