Foto: Shutterstock
Ziemassvētki sākas ar smaržu. Katrās mājās ir sava Ziemassvētku smarža, bet ir arī tās klasiskās, universālās, ne ar ko citu nesajaucamās: apelsīni, mandarīni, krustnagliņas, kanēlis... Uzburt svētku sajūtas ar smaržu ir viegli. Ar tām arī viss sākas...

Nesen runājos ar Sandru un Valdi Ošiņiem – viņu ģimenē Ziemassvētku smaržu veido četri K: karstvīns, šķovēti kāposti, kartupeļi un karbonāde! Tikai iedomājoties vien šo smaržu kokteili, kļūst labi ap sirdi, vai ne?

Ziemassvētku vakara ēdienu un dzērienu smaržas un saposušos cilvēku jauno drēbju smarža un tikko dāvinātie un jau izmēģinātie parfīmi – tie jau ir svētki visā krāšņumā! Reizēm tik intensīvi, ka gribas iziet ārā, ieelpot spirgto ziemas gaisu un mazliet atreibt no svētku garšu un smaržu kokteiļa.

Bet ir kāda smarža, kas sākumā ir teju nejūtama un pieņemas spēkā un izteiksmīgumā tikai pamazām. Tā katru dienu atgādina, ka svētki tuvojas, un tā ir jauka sajūta.

Šo smaržu katrs varam uzburt visvienkāršākajā veidā – vajadzīgs viens apelsīns un dažas krustnagliņas. Saspraužam krustnagliņas apelsīnā – un pārējais jau ir daba un ķīmija. Smaržas savienojas un garo gaisā, lai radītu klusu prieku un omulīgu gaisotni virtuvē vai jebkurā citā telpā.

Dažreiz cilvēki mazliet izdobj apelsīnu un tajā ievieto tējas sveci. Tas liek apelsīnam ar tajā saspraustajām krustnagliņām sasilt, un tādējādi smaržas izdalās ātrāk un intensīvāk. Ļoti lielā un vēsā mājā tas der, bet nelielā dzīvoklī – diez vai. Es neieteiktu, katrā ziņā man šāda smarža ir par intensīvu, esmu to izmēģinājusi.

Apelsīns ar tajā saspraustajām krustnagliņām tāpat sāk smaržot ar katru dienu arvien intensīvāk. Būtu labi noķert brīdi, kad apelsīns vēl nav sācis pārgatavoties vai pat bojāties. Kamēr tas vēl pilnbriedā un pašā sulīgumā, ko, protams, veicina krustnagliņas, to var izmantot kādā pirmssvētku bolē, sulā, ķīselī vai ievārījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!