Tikko no kūpinātavas izcelts lasis ir īsta delikatese – silts, sulīgs un pievildzis ar kārdinošo dūmu aromātu. Izrādās, smeķīgu laša fileju ģimenes vakariņām var ātri un vienkārši pagatavot pat daudzdzīvokļu nama virtuvē, turklāt iztiekot bez lielas kūpinātavas un dūmu detektora izmisīgajiem brēcieniem. Mēs nolēmām pārbaudīt internetā uzietus kulinārijas entuziastu ieteikumus par to, kā zivis nokūpināt mājas apstākļos, veicot eksperimentu, kura gaitu atspoguļosim šajā rakstā, lai arī tu varētu apgūt ātrās kūpināšanas paņēmienu.

Kūpināšana ir viens no senākajiem produktu saglabāšanas veidiem. Dūmiem piemīt ne vien produktus konservējošas, bet arī aromatizējošas īpašības. Runājot par kurināmā materiāla izvēli – te paveras plašas improvizācijas iespējas. Kūpināšanas entuziasti kā vienu no labākajām izvēlēm iesaka alkšņa skaidas vai šķeldu, ko var iegādāties teju katrā būvniecības preču veikalā un lielveikalā. Alksnis zivij piešķir patīkami saldenu dūmu piegaršu un skaisti zeltainu nokrāsu, tomēr ātrajai kūpināšanai var izmantot arī citu kurināmo, kas ir pa rokai, tostarp arī dažādu koku zaru atgriezumus.

Ābeles un bumbieres koksne kūpinājumam piešķirs izsmalcināti saldenu garšu un augļu aromātu, bet jāņem vērā, ka kūpinājumi ābeles malkā kļūst tumši brūni. Ar kļavu un bērzu malku kūpinātiem izstrādājumiem piemīt līdzīga – vidēji salda – dūmu piegarša. Ozola malkas kūpinājumiem piemīt ievērojami spēcīgāka dūmu piegarša nekā uz ābeles un alkšņa malkas dūmotiem – lai piešķirtu dūmiem smalkākas aromāta nianses, ozola malku ir vērts kombinēt ar augļu koku zariem, piemēram, ķirša, ābeles vai plūmju koka skaidām. Kaut ceriņu krūmu zarus reti kurš aizdomāsies izmantot kūpināšanai, tomēr šis koks piešķir gaļai un zivīm patīkamu dūmu aromātu ar pavisam vieglu ziedu smaržas niansi. Arī ķiršu koku kūpināšanai izmanto retāk, taču zinātāji teic, ka tas piešķir interesantas garšas nianses, dodot saldenu augļu piegaršu. Interesanti, ka kūpinājuma garša var atšķirties atkarībā no ķirša šķirnes, proti, jo saldāki ir ķirša augļi, jo saldenāku garšu dos attiecīgā ķirša koksne.

Jāzina, ka ne visu koku malka ir derīga kūpināšanai, jo var sabojāt kūpinājumu vai pat padarīt to indīgu. Noteikti ir jāizvairās no skuju koku malkas, kas degot izdala eļļas un sveķus, kas savukārt dūmus padara īpaši biezus. Kūpinājumiem nederēs egles, priedes, sarkankoka, gobas, cipreses un ciedra malka.

Ātrajai kūpināšanai nepieciešamais aprīkojums

Lai mājās pagatavotu improvizētu kūpinātavu, tev būs nepieciešams šāds aprīkojums:

  • liels katls ar vāku;
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!