Foto: Shutterstock

Žāvēti augļi un ogas ir jau gadu tūkstošiem pazīstami gardumi, kurus plaši izmanto kulinārijā. Žāvēto augļu vēsture stiepjas līdz pat seno romiešu un Senās Ēģiptes laikiem, kad saule un vējš bija palīgs pārtikas apstrādē. Īpaši pie sirds žāvētie augļi gājuši romiešiem, kuri žāvējuši visus augļus, kas vien nonākuši to rokās. Bet krietni vēlāk – viduslaikos – augļu un ogu žāvēšanai tika būvētas speciālas žāvētavas, vēsta "National Center for Home Food Preservation".

Tuvojoties svētku laikam, kad galdā tiek liktas ne vien kūkas un kēksi, kuru sastāvā bagātīgi pievienotas arī žāvētas aprikozes, rozīnes un citi gardumi, žāvēto izstrādājumu pirkšana kļūst arvien aktuālāka. Kuri žāvētie augļi tad ir pieejami mūsu veikalos?

Vīģes

Žāvētas vīģes atceļo pie mums no Tuvajiem Austrumiem, kur tās plaši tiek kultivētas. Lai gan vīģes ir vienlīdzīgi gardas arī svaigas, žāvētas tās ir krietni vien pieejamākas Latvijas veikalos. Ar savu maigo, bet saldo garšu vīģes var izmantot kā desertos, tā pamatēdienos, piemēram, gaļas cepešos. Bet īpaši gardas vīģes ir ievārījumos, ko pievienot siera platēm.

Tik dažādās rozīnes

Visdažādākās, šķiet, ir rozīnes – katrai vīnogu šķirnei ir pa savam rozīņu veidam. Vispazīstamākās ir parastās rozīnes (raisins), kuras pagatavo no tumšajām vīnogām. Vēl vienas plaši izplatītas rozīnes ir gaišās jeb zeltainās (sultanas), kuras iegūtas, žāvējot zaļās vīnogas. Taču pavisam sīkas un teju melnas rozīnes tiek iegūtas no tumšajām vīnogām.

Parastās rozīnes ir lieliska piedeva saldajiem ēdieniem, it īpaši kopā ar biezpienu. Bet var tikt izmantotas arī pamatēdienos, mušļos un mafinos. Zeltainās rozīnes ir ļoti saldas, tāpēc lieliski papildinās kēksus un kūkas. Bet mazās tumšās rozīnes būs piemērotas pildījumiem un kuskusa ēdieniem.

Ananasi

Žāvēti ananasi tiek apstrādāti visdažādākajās formās un pat krāsās. Tos var iegādāties gan kā ananasu gredzenus, gan sukādes, gan nelielus gabaliņus un pat čipsus. Ananasus mēdz arī krāsot ar dabīgajām krāsvielām, līdz ar to žāvēto ananasu maisījumos atrodamas gan klasiski dzeltenas šķēlītes, gan sārtas un pat zaļas. Žāvētos ananasus var pievienot auzu pārslu cepumiem, gaļas sautējumiem un kēksiem.

Āboli

Žāvētu ābolu šķēlītes ir zināmas teju katrā mājā – ne velti rudeņos, kad ābolu raža nolasīta, āboli tiek žāvēti māju bēniņos. Žāvētie āboli ir lieliska piedeva brokastu pārslām, nedaudz uzbriedinātus ūdenī tos var pievienot desertiem. Taču visgardākās Ziemassvētku kūkas būs tās, kurām klāt likti žāvēto ābolu gabaliņi, sajaukti ar citiem žāvētajiem augļiem.

Dateles

Žāvētās dateļpalmas, kuru izcelsme ir Irāka, no kurienes nāk dateļpalmas, ir ierasta desertu sastāvdaļa un kalpo kā fantastisks svaigais pamats siera kūkām. Pie reizes, tās lieliski piestāvēs arī dažādiem vistas gaļas ēdieniem, pildot dateļu un plūmju gabaliņus vistas fileju kabatiņās.

Dzērvenes

Arī purvos un mežos augošās dzērvenes ir lieliska oga, kuru kulinārijā izmantot žāvētā veidā. Dzērvenes var uzkost tāpat, vai arī pievienot dažādiem auzu pārslu mušļiem. Tāpat tās lieliski izcelsies samtainos kēksos, mafinos un Ziemassvētku klasiskajā kūkā-pudiņā. Bet ziemā žāvētās dzērvenes ir lielisks vitamīnu avots, jo to sastāvā ir daudz kālija, dzelzs, kalcija, magnija. A. C un B grupas vitamīnu. Divi zaķi ar vienu šāvienu!

Žāvētas plūmes

Žāvētās plūmes ir viens no superproduktiem, kuru aizvien vairāk iesaka veselīga uztura piekritēji. Tās pat ir dažādu diētu pamatā, un ne velti – tām nav daudz kilokaloriju, bet sastāvā ir B grupas vitamīni un K vitamīns. Kulinārijā tās varam izmantot gan desertos, gan pamatēdienos. Žāvētās plūmes pievieno putnu gaļas ēdieniem, un pat ievīsta cūkgaļas ruletēs. Bet saldajos ēdienos tās tiek izmantotas ļoti plaši – sākot no šokolādes konfektēm un beidzot ar kūkām.

Žāvētas aprikozes

Žāvētas aprikozes ir vienas no pazīstamākajiem žāvētajiem augļiem, un ne velti – to kultivēšana ir sena un tradīcijām bagāta. Arī latviešiem tik pazīstamā maizes zupa nebūtu iedomājama bez žāvētu aprikožu gabaliņiem. No tām arī var pagatavot izcili saldu un garšām bagātu ievārījumu, bet svētku maltītēs liekamas klāt cepešiem, putnu gaļai, kēksiem, kūkām un citiem desertiem.

Kā uzglabāt žāvētus augļus?

Neatvērtas žāvētu augļu paciņas var glabāt tumšā un vēsā vietā pat pāris mēnešus. Tiklīdz iepakojums tiek atvērts, žāvētos augļus vajadzētu pārlikt uz cieši noslēdzamu trauku, kas nolikts vietā, kur klāt netiek siltums un saules stari. Svarīgs priekšnoteikums pavisam noteikti ir ražotāja termiņš – jau pirms iegādes tas ir jāapskata. Pat ja žāvētus augļus un ogas var uzglabāt krietni ilgāk, kā svaigus, arī šie gardumi var sabojāties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!