Foto: Shutterstock
Noteikti būsi pamanījis, ka bez čaumalas vārītās olas, sparģeļus, karstmaizes un citus ēdienus, it īpaši no Francijas nākušos, pasniedz ar krēmīgu, dzeltenas krāsas mērci, kas ir kā punktiņš uz ''i'' izcilai maltītei. Holandes mērce ir klasika, ko būtu vērts apgūt katram, turklāt tās pagatavošana nebūt nav lielā māksla.

Zīdainās konsistences mērce izcili labi garšo ar grilētiem dārzeņiem, pārlieta dažādiem olu ēdieniem, sāļajiem pīrāgiem, sāļajām pankūkām, omletēm un pat ieziesta burgeros. Sātīgā piedeva jebkuram ēdienam piešķirs krēmīguma un sātīguma piedevu. Francijā šo mērci dēvējot par majonēzes alternatīvu, nevairoties pievienot teju visiem ēdieniem. Starp citu, mērces gatavošana ir pat visai līdzīgs process majonēzes kulšanai.

Klasiski mērci gatavo karstā ūdens peldē, bet virtuves dzīves atvieglošanai var izmantot arī blenderi. Pirmajā reizē ''Tasty'' iesaka tomēr vadīties pēc klasiskām vērtībām un gatavot, kā pienākas, liekot bļodu virs karstā ūdens tvaikiem, tad arī rezultāts būs krēmīgāks, gaisīgāks un mērce izdosies pārliecinoši labāka.

Ja prāto, kā pirmo reizi baudīt šo klasisko mērci, novāri vai apcep sparģeļus, pagatavo bez čaumalas vārītu olu un pasniedzot pārlej ar sātīgo virumu.

Mērces pamatā ir labi daudz sviests, olas dzeltenumi, citronu sula, šķipsna sāls un pipari. Pēc garšas katrs var variēt ar garšvielām, pievienojot paprikas pulveri, ķiploku sāli, čili vai ko citu neparastākām garšu niansēm, iesaka ''Fine Cooking''. Mērces garšu lielā mērā ietekmēs arī tas, kādas olas būsi izmantojis – lauku olu dzeltenumi sniegs nepārspējamu rezultātu.

Foto: Shutterstock

Mērces gatavošana

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 230 g sviests
  • 2 lielu olu dzeltenumi
  • 1 ēdamkarote ūdens
  • 1 ēdamkarote citronu sula
  • Naža gals smalki sarīvēta citronu miziņa
  • Šķipsna sāls

Kad sastāvdaļas sarūpētas, jāķeras pie darba. Karstumizturīgā bļodā liek olas dzeltenumus, cenšoties tos pēc iespējas labāk atdalīt no baltuma. Pievieno ūdeni, citronu sulu, miziņas, sāli.

Nelielā katliņā izkausē sviestu uz lēnas uguns, lai tas nesāk burbuļot un iet pāri katla malām. Ļoti būtiski nepiededzināt sviestu – ja tas nebūs dzidrs, mērce var saiet ziedos. Izkausēto sviestu pārlej citā traukā, lai tas katlā neturpina karsēties.

Katliņā lej ūdeni, uz tā liek bļodu ar olas dzeltenumiem. Svarīgi bļodu novietot tā, lai ūdens nešļakstās pāri katla malām. Ar putojamo slotiņu nepārtraukti maisi dzeltenumus, lai tos nepierauj pie bļodas malām, un tie pamazām sabiezētu. Kad masa kļuvusi jau viendabīga un nedaudz krēmīga, lēnā strūklā lej klāt izkausēto sviestu, nepārtraucot aktīvo maisīšanu.

Maisi un karsē tik ilgi, līdz mērce iegūst zīdainu, krēmīgu konsistenci un pievilcīgi dzeltenu krāsu. Mērcei jāsanāk gluži kā majonēzei – smagi līstošai, viendabīgai. Beigās mērcei var pievienot svaigi maltus piparus. Mērces garšai nenāktu par ļaunu, ja ļausi tai kādu laiku ievilkties un padzist.

Kāpēc mērce neizdodas?

Dažreiz no malas viss izskatās gaužām vienkārši, bet kolīdz pie darba ķeras paši, tā viss šķiet pārlieku sarežģīti un rezultāts nemaz nav tāds, kādu cerēja ieraudzīt. Kas attiecas uz misēkļiem, kas var gadīties Holandes mērces gatavošanā, ļoti svarīgi sviestu nepieliet uzreiz par daudz, jo tad masa saies ziedos un nekas labs nesanāks. Lej to lēnā strūklā, nepārtraukti maisot dzeltenumus.

Tāpat arī nedrīkst apturēt aktīvo maisīšanu – arī tad mērce var neizdoties.

Un vēl ļoti būtiski pašā iesākumā dzeltenumus karsēt pietiekami ilgi – ja izkausēto sviestu pievienosi pārāk ātri, mērce būs pārlieku šķidra un tā arī nesabiezēs. Tikai tad, kad olu dzeltenumi paši par sevi jau nedaudz sabiezējuši, ir īstais laiks pievienot izkausēto sviestu lēnā strūklā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!