Virtuves pamati: kā no garneļu čaulām un galvām pagatavot aromātisku buljonu
Foto: Shutterstock

Garneles ir salīdzinoši dārgs produkts, tādēļ, ja vēlies saimniekot taupīgi un ar apdomu, tās ir jāizmanto no ūsām līdz pat astei. Nākamreiz pēc garneļu lobīšanas nesteidzies vieglu roku izmest atkritumos to čaulas un galvas, jo no tām pavisam vienkārši var pagatavot daudzveidīgi izmantojamu buljonu ar īpaši bagātīgu garšu.

close-ad
Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma

Lai pagatavotu buljonu, vari izmantot gan tīģergarneles, gan parastās garneles. Aromātiskāks buljons izdosies no atvēsinātām vai saldētām garnelēm, kas iepriekš nav bijušas termiski apstrādātas. Termiski neapstrādātas garneles būs pelēcīgas, savukārt termiski apstrādātās – koši oranžsārtas.

Kad garneles pārnestas mājās, ja nepieciešams, atkausē tās, tad nolobi, atdalot no gaļas čaulas un galvas.

Tad katliņā izkausē sviestu – vismaz pāris ēdamkarotes, jo, kā saka franči, sviesta kulinārijā nekad nevar būt par daudz. Sviestā iemet kādu lauru lapu (ja tev mājās aug citronkoks, tā lapas šai gadījumā būs lieliskas lauru lapu aizstājējas), smaržīgo piparu graudiņus, nemizota ķiploka daivu, rozmarīna vai timiāna zariņu un, apmaisot apcep 1-2 minūtes uz nelielas liesmas, līdz sviests ir aromatizējies.

Virtuves pamati: kā no garneļu čaulām un galvām pagatavot aromātisku buljonu
Foto: Shutterstock

Palielini liesmu, ber klāt garneļu čaulas un galvas, apmaisot turpini cept 2–3 minūtes.

Pārlej katliņa saturu ar elektriskajā tējkannā uzvārītu ūdeni tā, lai tas pārklātu katliņa saturu par pāris pirkstu tiesu, un uz vidējas liesmas vāri 15-20 minūtes.

"Izzvejo" lauru lapas un rozmarīnu (šīm garšvielām raksturīga īpaši intensīva garša, kas var pārmākt maigo buljona aromātu), ļauj buljonam katliņā atdzist, tad nokās to caur smalku sietiņu vai marli.

Lej saldēšanai paredzētos trauciņos, liec saldētavā un sasaldē. Pēc nepieciešamības atkausē, lai izmantotu dažādu ēdienu garšas uzlabošanai.

Garneļu buljons noderēs, gatavojot paelju, arī visparastākie rīsi, griķi, kuskuss vai bulgurs garšos daudz labāk, ja būs vārīti garneļu buljonā. Pat neliels buljona kubiņš padarīs garšīgāku arī visparastāko silto mērci, kā arī sautējumus (arī no vistas, cūkgaļas un liellopa gaļas gatavotos) un dažādas zupas, piemēram, klasisko "Tom Kha" zupu, kuras recepti atradīsi te.

Lai labi garšo!

Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.
Lasi vēl
 

Comment Form