Foto: Shutterstock
Viena no populārākajām siltajām mērcēm, kuru būtu jāprot pagatavot jebkuram kulinārijas entuziastam, ir klasiskā baltā pamatmērce jeb Bešamela mērce. Mērces pirmsākumi meklējami Itālijā, bet tradicionālajā receptē to gatavo no sviesta un miltu maisījuma, kam pievienoti milti. Kā pagatavot ideālo Bešamela mērci pašam?

Bešamela pagatavošana it nemaz nav sarežģīta, tikai jāzina pareizās sastāvdaļu proporcijas un jāseko līdzi pagatavošanas soļiem. Apgūstot pamatmērces recepti, varēsi pagatavot daudzas citas – tā ir pamats siltajai siera mērcei un daudzām citām.

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 2 glāzes pilnpiens;
  • 1 sīpola šķēle
  • Lauru lapa;
  • 40–60 grami auksts sviests;
  • 3 ĒK kviešu milti;
  • Šķipsna sāls;
  • Šķipsna svaigi malti pipari, vēlams baltie.

1. solis – pagatavo sīpola izvilkumu

Sāc ar piena uzsildīšanu nelielā katliņā. Pievieno pienam sīpola šķēli un lauru lapu. Pienu karsē uz mērenas uguns apmēram 5 minūtes, līdz tas sāk burbuļot, bet nevārās. Tad noņem katliņu no plīts un ļauj sīpolam ievilkties pienā 10 minūtes. Pēc tam sīpola šķēli un lauru lapu izņem, katliņam uzliek vāku, lai piens neatdziest.

2. solis – miltu ietumēšana

Sagatavo katliņu ar biezu dibenu, uzliec uz plīts un izkausē tajā sviestu. Kad sviests izkusis un putas noplakušas, tajā iemaisa miltus. Plīts liesmu samazina un apvāra miltus apmēram 2 minūtes, tad katlu noņem no plīts un atdzesē minūti.

3. solis – sastāvdaļu sajaukšana

Miltu masu vienmērīgi maisot ar putojamo slotiņu, papildini ar silto pienu, lai abi komponenti sajauktos vienmērīgi un neveidotos miltu kunkuļi. Katliņu vēlreiz uzliec uz vidējas uguns un uzvāri mērci, bieži apmaisot. Pēc tam samazina plīts karstumu un mērci vāri apmēram 5 minūtes, līdz tā sabiezē.

4. solis – konsistences pārbaudīšana

Gatavo mērci apmaisi ar karoti (vēlams koka), un pavēro, kā tā notek. Ja mērce ir vidēji bieza, labi turas pie karotes un strauji nenotek pavisam, tā ir pagatavota ideāli. Gatavajai mērcei pēc garšas pievieno sāli un piparus.

Ja mērcē ir kunkuļi, to izkāš caur metāla sietiņu. Mērci izmanto uzreiz, vai pataupi vēlākam – mērci pārlej traukā un pārsedz ar plēvi, piespiežot to maksimāli pie mērces virsmas, lai tai neveidotos garoziņa. Pēc tam mērci atliks vien uzsildīt pannā, viegli apmaisot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!