Foto: Shutterstock
Atšķirībā no olu biskvīta, sviesta biskvīts ir stingrāks, noturīgāks, piemērots lielām un smagām tortēm, bet, protams, tas ir gards arī ļoti vienkāršās kūkās.

Klasiskai sviesta biskvīta mīklai izmanto mazāku olu skaitu, tiek pievienots sviests un pavisam nedaudz piena. Tomēr mīklas variācijas var būt dažādas un sastāvdaļas un to proporcijas nedaudz atšķirties. Vēlies ideālo sviesta biskvītu? Seko padomiem, ko sniedz portāla Cookpad autore, un tavs biskvīts vienmēr būs nevainojams. Gribu pievērst uzmanību, ka autore Kajuko biskvīta mīklas jaukšanai piedāvā savu japāņu suflē mīklas jaukšanas pieredzi, kas nedaudz atšķiras no mums ierastās metodes.

Lai biskvīts izcepoties būtu gaisīgs un mīksts, gaiss mīklā jāiekuļ, pirms tai pievieno miltus. Pēc miltu pievienošanas jācenšas neizjaukt gaisīgumu un nenoplicināt sakulto mīklu. Turklāt milti mīklā ir jāiesijā, nevis jāieber. Milti ir uzmanīgi, tomēr salīdzinoši ātri jāiecilā. Līdzko milti ir sajaukušies ar mīklu, pārtrauc maisīt.

Ja vēlies izcept 18 cm biskvītu, tev vajadzēs 3 olas, 90 g cukura, 90 g miltu, 30 g sviesta, 1,5 ēdamkarotes piena un dažus pilienus vaniļas ekstrakta. Miltiem var izmantot nelielu kukurūzas miltu piedevu, tad biskvīts būs vēl maigāks – ņem 75 g parastos miltus un 15 g kukurūzas miltus.

Vispirms sagatavo visus nepieciešamos rīkus un produktus, jo mīkla būs jāmaisa veikli, un tad nebūtu vēlams skraidīt pa virtuvi, lai atrastu miltu sijājamo sietiņu vai mīklas maisāmo lāpstiņu, vai skapītī svarus, lai nosvērtu cukuru. Tev būs nepieciešams mikseris olu sakulšanai, sietiņš miltiem, bļoda mīklai, katls ar zemām malām vai panna, kurā karsēt ūdeni, jo olas tiks kultas karstā ūdens peldē. Un, protams, pirms sāc gatavot mīklu, sagatavo cepamo formu, to izklājot ar papīru, bet, ja tev ir nepiedegošā biskvīta cepamā forma, tas nav jādara.

Foto: Shutterstock

Liek karsēties cepeškrāsni uz 180°C. Karsē pannu ar ūdeni, mazākā katliņā ielej pienu un pievieno sviestu. Olas, neatdalot dzeltenumus no baltumiem, iesit mīklas bļodā un ar mikseri sakuļ, pēc tam pievieno cukuru, visu uzreiz, un turpina kult.

Kad pannā ūdenim sāk veidoties mazi burbulīši, to noņem no uguns. Virs karstā ūdens liek bļodu ar sakultajām olām un turpina kult. Kad olas ir siltas, tās pataustot ar pirkstu, tām ir pareizā temperatūra un bļodu noņem no karstā ūdens pannas. Virs karstā ūdens liek katliņu ar pienu un sviestu un ļauj sviestam izkust.

Tikmēr turpina kult olas. Vēro un gaidi to brīdi, kad tās ir pietiekami biezas, lai ar nopilējušo masu varētu uzzīmēt astotnieku un tas uzreiz neizjuktu. Pēc šī mirkļa turpini kult vēl vienu minūti.

Turi virs bļodas miltu sietiņu un vienmērīgi pa visu virsmu iesijā miltus. Veikli tos iecilā, cenšoties nesabojāt gaisīgo struktūru. Izkusušajam sviestam pievieno nedaudz vaniļas ekstrakta, samaisa. Vienu pilnu ēdamkaroti ar mīklu iejauc sviestā, pēc tam sviestu iemaisi mīklā. Lai ar sviestu nesabojātu mīklu, to ar mīklas jaukšanas karotes palīdzību tecina turpu un šurpu pāri visai mīklas virsmai. Viekli iecilā.

Foto: Shutterstock

Ielej mīklu sagatavotajā biskvīta formā, pēc tam formu nedaudz pasit pret galda virsmu, lai mīkla ieņemtu visas gaisa kabatiņas, un liek karstā cepeškrāsnī uz 16–18 minūtēm. Gatavā biskvītā iespraužot koka skaliņu, tam laukā jānāk tīram. Ļauj biskvītam atdzist, pēc tam noņem papīru. Lieto, kā paredzēts receptē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!