Foto: Shutterstock
Kādi tik graudaugi un to produktu veidi ir nopērkami veikalos! Sākot no visparastākajām auzu pārslām un rīsiem, un beidzot ar tādiem jaunpienācējiem kā kuskuss, bulgurs, kvinoja un citiem.

Mūsu lasītāja Evija vērsās pie mums ar jautājumu: "Vai būtu iespējams apkopot vienā rakstā dažādu graudaugu novārīšanas pareizās proporcijas?" Sacīts, darīts! Izveidojām garumgaru špikeri, kuru noteikti turi pa rokai, lai tavi graudaugi un to produkti vārot vienmēr izdotos perfekti!

Amarants – attiecība 1:2,5. Tātad uz vienu glāzi sausā graudaugu produkta lej divarpus glāzes šķidruma. Vāra aptuveni 30 minūtes, nepaceļot vāku. No šādas porcijas iegūsi vairāk par divām glāzēm vārīta amaranta.

Izlobīti mieži – attiecība 1:4. Uz vienu glāzi cieto miežu lej četras glāzes ūdens. Vārīšanas laiks ir krietni ilgāks – 1 stunda un 40 minūtes. Katliņa vāku ieteicams necilāt. Iegūsi divarpus glāzes vārītā produkta.

Miežu pārslas – attiecība 1:2. Uz vienu glāzi miežu pārslu lej divas glāzes ūdens vai piena. Vāra katliņā aptuveni 10 līdz 12 minūtes. Pēc vārīšanas ļauj uzbriest aptuveni 5 minūtes. Iegūsi trīs glāzes vārītu miežu pārslu.

Miežu putraimi – attiecība 1:4. Uz vienu glāzi miežu putraimu izmanto 4 glāzes šķidruma. Vāra aptuveni 20 minūtes. Iegūsi divarpus glāzes vārītu putraimu.

Griķi (apgrauzdēti) – attiecība 1:2. Uz vienu glāzi griķu lej divas glāzes šķidruma. Verdošā ūdenī vāra aptuveni 13 minūtes. Pēc tam nedaudz ļauj uzbriest. Iegūsi 3 glāzes skaisti piebriedušu griķu.

Griķi (neapgrauzdēti) – attiecība 1:2. Uz vienu glāzi tīro griķu lej divas glāzes šķidruma. Atšķirībā no tumšākā brāļa, vāra aptuveni 15 minūtes. Neapgrauzdētie griķi piebriest vairāk, tāpēc iegūsi trīsarpus glāzes griķu.

Kukurūzas milti (polenta) – šī graudaugu produkta pagatavošana ir nedaudz sarežģītāka. Vienu glāzi kukurūzas miltu samaisa ar vienu glāzi auksta ūdens, bet šo masu iemaisa trīs glāzēs verdoša ūdens. Tātad attiecība ir 1:1:3. Polentu vāra aptuveni 10 minūtes. Iegūsi četras glāzes.

Žāvēti kukurūzas graudi – pirms gatavošanas izmērcē aptuveni astoņas stundas. Pēc tam vāri attiecībā 1:6. Vienai glāzei graudu nepieciešamas sešas glāzes šķidruma. Vāri līdz pat trīs stundām. Pēc tam iegūsi trīs glāzes vārītas kukurūzas.

Kukurūzas putraimi – attiecība 1:3. Vienu glāzi putraimu vāri trīs glāzēs šķidruma. Gatavo aptuveni 30 minūtes. Iegūsi trīs glāzes vārīto putraimu.

Prosa – attiecība 1:3. Vāri aptuveni 25 minūtes. Pēc tam ļauj piebriest prosai aptuveni desmit minūtes. Iegūsi trīs glāzes gardā produkta.

Auzas (raupjos gabaliņos) – attiecība 1:4. Vāra aptuveni 40 līdz 45 minūtes. Pēc vārīšanas iegūsi trīs glāzes.

Auzu pārslas (presētas) – attiecība 1:2. Vāra katliņā aptuveni 5 minūtes, vāku pa virsu neliekot. Iegūsi aptuveni divas glāzes.

Auzu pārslas (ātri vārāmās) – attiecība 1:2. Vāri katliņā bez vāka aptuveni minūti, pēc tam nogriez plīts liesmu un ļauj uzbriest trīs līdz piecas minūtes. Iegūsi divas glāzes garduma.

Kvinoja – attiecība 1:2. Uz vienu glāzi kvinojas izmanto divas glāzes šķidruma. Pirms vārīšanas kvinoju rūpīgi noskalo. Vāri katliņā ar vāku aptuveni 15 minūtes. Iegūsi četras glāzes.

Brūnie rīsi (garie) – attiecība 1:2. Vāra katliņā ar vāku aptuveni 25 līdz 30 minūtes. Iegūsi trīs glāzes. Atgādinām, ka visiem rīsu veidiem ieteicams vārīšanas laikā necilāt katla vāciņu!

Brūnie rīsi (īsie) – attiecība 1:2. Vāri katliņā ar vāku aptuveni 40 minūtes. Iegūsi trīs glāzes.

Baltie rīsi (garie) – attiecība 1:2. Vāra katliņā ar vāku aptuveni 20 minūtes. Iegūsi trīsarpus glāzes vārītu rīsu.

Baltie rīsi (īsie) – attiecība 1:3. Uz vienu glāzi rīsu izmanto trīs glāzes šķidruma. Vāri katliņā ar vāku aptuveni 20 minūtes. Iegūsi trīsarpus glāzes.

Basmati rīsi – attiecība 1:2. Vāra aptuveni 15 līdz 18 minūtes. Iegūsi 4 glāzes rīsu.

Jasmīna rīsi – attiecība 1:2. Vāra katliņā ar vāku aptuveni 18 minūtes. Kad gatavi, iegūsi trīsarpus glāzes rīsu.

Sarkanie rīsi – attiecība 1:2. Vāra katliņā ar vāku 30 līdz 40 minūtes. Kad gatavi, iegūsi divarpus glāzes rīsu.

Savvaļas rīsi (melnie rīsi) – attiecība 1:4. Uz vienu glāzi šo rīsu izmanto četras glāzes šķidruma. Vāri katliņā ar vāku aptuveni 45 līdz 50 minūtes. Iegūsi četras glāzes rīsu.

Kvieši – attiecība 1:3. Uz vienu glāzi izlobīto kviešu graudu izmanto trīs glāzes šķidruma. Vāri katliņā ar vāku aptuveni stundu un desmit minūtes. Kad gatavi, iegūsi divarpus glāzes vārītu kviešu.

Šķelti kvieši – attiecība 1:2. Divās glāzēs verdoša ūdens vāra glāzi šķelto kviešu aptuveni 15 minūtes. Iegūsi divas glāzes graudainas kviešu putras.

Bulgurs (kviešu pārslas) – attiecība 1:2. Uz vienu glāzi bulgura lej divas glāzes šķidruma. Vāra katliņā ar vāku aptuveni 15 minūtes, kopš brīža, kad ūdens sācis vārīties. Iegūsi trīs glāzes garšīgā kviešu produkta.

Kuskuss – attiecība 1:1. Vispirms uzvāra nedaudz vairāk par glāzi ūdens, jo tas iztvaiko. Katliņu ar verdošo ūdeni ņem nost no plīts un ber tajā iekšā glāzi kuskusa. To viegli apmaisa un atstāj uzbriest aptuveni desmit minūtes. Kad gatavs, sairdini to ar dakšiņu.

Manna – attiecība 1:6. Uz vienu glāzi mannas lieto sešas glāzes šķidruma, bet, tā kā šī proporcija ir milzīga, iesakām lietot pusi glāzes mannas un trīs glāzes piena vai ūdens. Šķidrumu uzvāra katliņā, noņem no plīts, iemaisa tajā mannu un liek atpakaļ vārīties aptuveni 3 minūtes. Manna ir specifiska, tāpēc jāuzmanās, lai tā nesabiezē.

Bet tagad, kad zināšanas uzkrātas, smelies iedvesmu no plašās "Tasty.lv" recepšu virtuālās grāmatas!

Saldskābais lasis terijaki mērcē ar rīsiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press


Pusdienas, kuras pagatavosi pats, bet ēdot jutīsies, it kā atrastos kaut kur Āzijā. Ņem vokpannu, liec tajā gabaliņos sagrieztu lasi, mērci un apcep. Viss garšos lieliski kopā ar rīsiem. Un kas to būtu domājis, ka terijaki mērci vari pagatavot tik vienkārši arī pats!

Lasīt vairāk

Sarkano rīsu un biešu salāti ar fetas sieru un piparmētru lapiņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press


Recepte tiem, kuri nevairās izmēģināt ko jaunu! Sarkanajiem rīsiem, atšķirībā no baltajiem vai brūnajiem, ir riekstu piegarša un tiem ir augsta uzturvērtība. Salātos, kopā ar bietēm tie būs īsta uzturvielu bumba, jo bietes pabaros organismu ar dzelzi. Saldo biešu garšu atspēkos gardais fetas siers.

Lasīt vairāk

Pildīta paprika ar sēnēm un rīsiem

Foto: Shutterstock


Vienkārši pagatavojama ar sēnēm un rīsiem pildīta paprika.

Lasīt vairāk

Kvinojas, mannas un kuskusa putra ar agaves sīrupā karamelizētiem bumbieriem

Foto: keepitsimpleandfit.com


Trīs gardas putras pamata sastāvdaļas – kvinoja, manna un kuskuss, uzlādēs veselīgi iesāktam rītam. To visu servē ar agaves sīrupā apbrūninātiem, saldiem bumbieriem un garšas kārpiņas jūsmos.

Lasīt vairāk

Ātrā kefīra-mannas kūka ar aprikožu džemu

Foto: Shutterstock


Sulīga un ātri pagatavojama mannas kūka ar aprikožu džemu - ikdienai un svētku reizei.

Lasīt vairāk

Dzērveņu uzputenis ar mannu

Foto: Shutterstock


Dzērveņu uzputenis ar mannu, kuru vislabāk baudīt ar aukstu pienu.

Lasīt vairāk

Granola ar jogurtu un ogām

Foto: Shutterstock


Ātri un viegli pagatavojamas brokastis. Turklāt, ja tiks izmantots bezpiedevu jogurts, arī ļoti diētiskas. Izvēlies ogas, kādas tev garšo. Ja izmanto zemenes, sagriez tās mazākos gabaliņos.

Lasīt vairāk

Trauslie auzu pārslu - kokosriekstu plācenīši

Foto: Shutterstock


"Anzac" cepumi jeb auzu pārslu-kokosriekstu plācenīši – neparasti cepumi ar ingveru un iesalu.

Lasīt vairāk

Auzu pārslu – banānu cepumi

Foto: Shutterstock


Ikdienā izvēlos veselīgu uzturu, tāpēc samērā strikti sekoju līdzi ēdienu uzturvērtībai. No savas ēdienkartes jau krietnu laiku esmu izslēgusi visu trekno, saldo un cepto, kā arī miltu izstrādājumus, aizstājot tos ar veselīgākām alternatīvām. Tā kā reizēm kādu našķi gan kārojas, priecājos, ka esmu atklājusi banānu – auzu pārslu cepumu recepti, kas ir gan veselīga un sātīga, gan pietiekami salda. Cepumi lieliski der gan kā uzkoda, gan brokastu ēdiens, aizstājot auzu pārslu putru, kas man personīgi tās ierastajā formātā mēdz visai ātri apnikt.

Lasīt vairāk

Sātīgie salāti ar bulguru, grilētiem dārzeņiem un fetas sieru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press


Vieglai, bet sātīgai maltītei nevajag daudz – bulgurs, siers, grilēti dārzeņi - lielisks garšu salikums pavasara maltītei. Šos viegli pagatavojamos salātus par labiem atzīs ne tikai veģetārieši, bet arī visēdāji, kas ļaujas ēdienkartes dažādībai. Ideāla garšu kombinācija pusdienām vai vieglai vakariņu maltītei.

Lasīt vairāk

Siltie salāti ar bulguru un dārzeņiem


Uztura speciāliste Liene Sondore iesaka izmēģināt silto salātu recepti ar bulguru un dārzeņiem, kas būs piemērota arī tiem, kuru ikdiena ir cukura diabēts.

Lasīt vairāk

Kuskuss ar šampinjonu un zilā siera mērci

Foto: Shutterstock


Vēlaties iepriecināt ģimeni ar ko jaunu un netradicionālu? Izmēģiniet kuskusu ar šampinjonu - zilā siera mērci. Lai labi garšo!

Lasīt vairāk

Kuskuss ar rozīnēm un riekstiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press


Kuskuss ir ļoti viegli un ātri pagatavojams ēdiens, kuru tradicionāli pasniedz pie gaļas, zivs vai dārzeņu sautējumiem, vai arī kā atsevišķu pamatēdienu. Atdzisušu to var izmantot salātiem un desertiem. Piedāvājam kuskusam dienvidnieciski bagātu versiju ar sarkanajiem sīpoliem, rozīnēm un riekstiem.

Lasīt vairāk

Kuskusa salāti ar fetas sieru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press


Pavasara sezonā mūsu vēders ir izsalcis pēc svaigākām maltītēm, taču sāta sajūta pieprasa arī kaut ko pamatīgāku, un tam par labu var izmantot kuskusu. Kombinācijā ar dārzeņiem un sieru, salāti iegūs gan svaigas, gan sāļas notis, kas labpatiks dažādām garšas gaumēm.

Lasīt vairāk

Prosa ar bietēm, parmezānu un citronu

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties


Tādi vienkārši produkti kā šķeltie zirnīši, grūbas un prosa, ja tos bagātina ar dažādām mūsdienīgam garšām, ir pat ļoti baudāmi un bagātina ģimenes ēdienkarti, īpaši kad pierastie rīsi, makaroni un kartupeļi sevi uz kādu laiku ir izsmēluši. Pavasarīgi krāsaino recepti iesaka kulinārijas bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore Diāna.

Lasīt vairāk

Siltie kvinojas salāti ar sparģeļiem


Saulainais pavasaris ir īstais brīdis, lai ēdienkarti papildinātu ar veselīgiem produktiem, piemēram, uzsāktu dzert zaļos kokteiļus, pagatavotu ko gardu no kvinojas putraimiem vai ierastajiem ikdienas ēdieniem pievienot kādu eksotiskāku superpārtikas produktu, uzskata restorāna "Aqua Luna" šefpavārs Gints Aizupietis, iesakot silto kvinojas salātu recepti.

Lasīt vairāk

Klasiskā kukurūzas biezputra - polenta

Foto: Shutterstock


Polenta ar gardu garšvielu sviesta piedevu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!