Virtuves pamati: Perfekta olu biskvīta mīklas noslēpumi
Foto: Shutterstock

Olu biskvīta mīkla ir viena no populārākajām mīklām, cepot vasarīgas kūkas un ruletes. Tā ir ļoti vienkārša un sastāv tikai no trīs sastāvdaļām: olām, cukura un miltiem. Ideāls biskvīts ir maigs, uzpūties un netverami mīksts, ar plānu, gludu garoziņu, vienlaicīgi saturīgs un veido perfektu saderību ar dažādiem krēmiem, ogām un augļiem.

Lai arī biskvīta mīkla ir vienkārša un ātri pagatavojama, tomēr tās sajaukšanā ir savi noslēpumi. Neizdevies biskvīts saplok, veidojas ļoti plāns vai pārcepts biskvīts kļūst sauss. Kādi tad ir biskvīta mīklas jaukšanas noslēpumi?

Pirmkārt, biskvīta kvalitāte ir atbilstoša olu svaigumam un kvalitātei. No lauku sētas olām biskvīts būs daudz garšīgāks nekā no lielfermu vistu olām. Nākamie svarīgie faktori nevainojama biskvīta iegūšanai ir produktu temperatūra, kulšanas ilgums un tā cepšana.

Pamatmīklai var pievienot arī rīvētu citrona vai apelsīna miziņu, vaniļu, kakao, smalcinātus riekstus, magones, rozīnes un citus rotaļīgus krikumiņus. Tos pirms pievienošanas mīklai vispirms sajauc ar miltiem.

Izšķir auksto mīklas jaukšanas metodi un silto jaukšanas metodi. Šoreiz izskatīsim visas aukstās jaukšanas metodes nianses.

Priekšdarbi

Svarīgi, lai visi produkti būtu istabas temperatūrā! Vispirms, pirms uzsāk jaukt mīklu, liek sildīties cepeškrāsni uz 180ºC un sagatavo cepamo formu. Formas pamatni izklāj ar cepamo papīru vai, ja izmanto pannu ar nepiedegošo klājumu, tā ir uzreiz gatava biskvīta cepšanai. Kad mīkla ir sajaukta, tā nekavējoties jālej cepamajā formā un jāliek krāsnī.

Mīklas sastāvdaļu proporcijas

Lai izceptu vidēja izmēra kūkas apaļo plātni, būs nepieciešamas 8 olas, 8 strīķētas ēdamkarotes ar smalku cukuru un 8 ēdamkarotes ar miltiem (bez kaudzes, bet nestrīķētas, tādējādi miltu ir nedaudz vairāk kā cukura). Var cept vienu biezāku biskvīta plātni un vēlāk atdzisušu (vēlams dzesēt diennakti vai vismaz 8 stundas) griezt horizontāli uz pusēm vai cept katru plātni atsevišķi, ņemot katrai ripai 4 olas un atbilstošu miltu un cukura daudzumu.

Virtuves pamati: Perfekta olu biskvīta mīklas noslēpumi
Foto: Shutterstock

Olu kulšana

Uzmanīgi atdala olu dzeltenumus no baltumiem. Ļoti svarīgi, lai baltumos nebūtu ne kripatiņas no dzeltenuma, kā arī traukiem un miksera lāpstiņām ir jābūt nevainojami tīrām, bez taukvielām.

Lai olbaltums sakultos īpaši lielā apjomā, tam pievieno vienu deserta karoti ūdens. Olbaltumu kuļ tik ilgi, līdz veidojas stingras putas. Tad pievieno apmēram trešo daļu cukura un turpina īsu brīdi kult, līdz putas kļūst stingas un spīdīgas.

Sakuļ dzeltenumus ar atlikušo cukuru gaišās un biezās putās. Var uzreiz izmantot lāpstiņas, ar kurām tika kulti baltumi. Baltumi un dzeltenumi jākuļ veikli viens aiz otra, neveidojot pauzi starp šiem gatavošanas soļiem. Ideālajā gadījumā olbaltumu un dzeltenumu putošanai vajadzētu notikt vienlaicīgi.

Mīklas sajaukšana

Kad dzeltenumi ir sakulti, tajos iecilā pusi no baltumiem. Nemaisi olu apļveida kustībām! Tikai cilā, lai olbaltumi nezaudētu apjomu. Vienlaicīgi, cilājot olu, pamazām iesijā miltus. Kad milti iejaukti olā, iecilā mīklā atlikušos olbaltumus.

Biskvīta cepšana

Gatavo mīklu uzreiz lej cepamajā formā un liek karstā cepeškrāsnī. Biskvīts jācep apmēram 25 - 30 minūtes. Pirmās 15 minūtes nekādā gadījumā nevirini durvis un pacenties tās labāk nevirināt līdz brīdim, kad biskvīts sāk smaržot un pieteikt savu gatavību.

Biskvīts ir gatavs, kad to pataustot ar pirkstu, veidojas neliela bedrīte, kura uzreiz pēc tam izlīdzinās, iztaisnojas. Ja bedrīte neceļas atpakaļ, biskvītu ir jāturpina cept, bet, ja virsmā vairs bedrīte neveidosies, biskvīts būs pārcepts un sauss. Turklāt gatavm biskvītam maliņas atlec no cepamformas malām.

Mūsu pavārgrāmatā ir receptes ne tikai ar klasisko olu biskvītu, bet ir arī kūka, kuras mīklai nepievieno dzeltenumus, vai mīkla, kurai nedaudz pievieno pienu. Biskvītmīklas kūka var būt ļoti vienkārša, ja to cep kā vienkāršu plātsmaizi, par pamatu ņemot biskvītu un pa virsu liekot ābolus vai ogas. Toties, ja papildināsi biskvītu ar krēma un želejas kārtu, izrotāsi ar ogām, iegūsi fantastisku vasaras kūku. Liec pamīšus biskvītus ar vārīto krēmu un skābu ievārījumu un iegūsi mūsu tradicionālo lauku torti.

Source

Tasty

Tags

Virtuves pamati
Pamanījāt kļūdu?
Iezīmējiet tekstu un nospiediet Ctrl + Enter!

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Comment Form