Foto: Shutterstock
Svaigi spiesta sula ir lielisks vitamīnu kokteilis, kuru lietojot regulāri var nostiprināt imūnsistēmu, lai drēgnajā laikā spētu pretoties vīrusu un baciļu uzbrukumiem. Sulu spiedes veikalos ir ļoti plašā klāstā, bet kura ir kvalitatīvākā? Šoreiz eksperimentējam, spiežot sulu ar dažādām spiedēm.

Uzdrošinos apgalvot, ka pats galvenais kritērijs, vērtējot sulu spiedi, ir izspaidas. Ja, saspiežot tās rokā, gar pirkstiem tek sula, kļūst žēl izmantoto dārzeņu vai augļu. Eksperimenta gaitā izspaidas tika ieliktas marlītē, lai pārbaudītu, cik daudz sulas no tām var izspiest. Vērtējot pēc trīs punktu sistēmas, pieņēmu, ka 1 – ļoti slapjas, 2 – slapjas, 3 – sausas. Rakstā apskatītas mūsu sadzīves elektropreču veikalos nopērkamās sulu spiedes, ekskluzīvās un tiešās tirdzniecības produkciju atstājot citai reizei.

Visu izsaka jauda?

Lielākoties visas sulu spiedes var iedalīt trīs grupās – ar mazu, vidēju un lielu jaudu. Lētās (maksā aptuveni 45 eiro), kam ir līdz 500 W jauda, sulu izspiež slikti, izspaidas ir ļoti sulīgas, ir mazas atveres augļu ievietošanai, jo ar lieliem ierīce nemaz netiktu galā. Ir viens, augstākais divi sulas spiešanas režīmi (ātrumi) gan mīkstiem, gan cietiem augļiem un dārzeņiem. Detaļas izgatavotas pārsvarā no plastmasas. Ja vien sula nav paredzēta vienam cilvēkam un lietošanai ļoti reti, šādas spiedes nav īstais pirkums.

Sulu spiedes ar jaudu no 700 līdz 1000 W pieder pie vidējās klases, tās labāk vai sliktāk izspiež sulu, izspaidas lielākoties ir vairāk mitras nekā sausas. Pārstrādā arī veselus augļus un dārzeņus, tāpēc produktu ievietošanas atvere ir 7–8 cm diametrā. Ir vismaz divi ātrumi, ierīce piemērota gan mīkstiem, gan cietākiem produktiem.

Lieljaudas spiedes (1000–1500 W) ir ērti lietojamas, radušās izspaidas ir sausas vai vidēji sausas. Svarīgākās detaļas izgatavotas no nerūsējoša tērauda, piemēram, asmenīši ar titāna pārklājumu un nerūsējoša tērauda mikrofiltrs noteikti kalpos ilgāk, būs vieglāk tīrāmi. Motora ātrums – līdz 13 000 apgriezienu minūtē.

Ja ir kupla ģimene (četri cilvēki un vairāk) un paredzēts sulu spiest regulāri, racionālāk ir iegādāties jaudīgu un kvalitatīvu sulu spiedi, jo mazjaudīgā ilgi neizturēs, būs regulāri jāatpūtina, lai motors nepārkarstu. Process ieilgs (tās bez apstājas var darbināt ne ilgāk par 10 minūtēm), un vajadzēs lielu pacietību.

Mazjaudīgai spiedei slapjas izspaidas

Izmēģinot mazjaudīgu (500 W) spiedi no "C3", kas maksā aptuveni 45 eiro, sulu var izspiest, bet izspaidas ir ļoti slapjas (jāvērtē ar 1). Pozitīvi, ka ir divi ātrumi un liela tvertne biezumiem, kā arī padeves caurule ar 7,5 cm diametru. Strādājot ar tādu, rodas neizpratne par ražotāju uzdrīkstēšanos piedāvāt tik lielu augļu un dārzeņu ievietošanas atveri komplektā ar vāju motoru. Vairāk piemērota vienam cilvēkam, kuram reizēm no rītiem gribas sevi palutināt ar svaigi spiestu sulu. Līdzīgs rezultāts ir, spiežot sulu ar mazjaudīgām "Aurum", "Zelmer" un "Sencor" ierīcēm. Ja caur spiedi izspiež 350 ml sulas un pēc tam caur marli vēl 150 ml, īpaši taupīgām saimniecēm tas liks padomāt.

Vidējai klasei − vidējs rezultāts

Izmēģinot "Moulinex" sulu spiedi, jāatzīst: vidējai klasei – vidējs rezultāts. Tagad teju visi ražotāji kā īpašu ekstru reklamē lielu dārzeņu un augļu ievietošanas atveri (šim modelim, tāpat kā profesionālajām, tā ir 8,5 cm), taču ierīce netiek galā ar veselu bieti vai ābolu, pēc izspiešanas ir slapji biezumi, un spiedi vajag regulāri atpūtināt pēc ilgākas slodzes. Jāatceras, ka sulu spiedes darbojas pēc centrifūgas principa – elektromotors nelielas centrifūgas centrā griež smalcinātājrīvi, kas sadala produktu mazās daļiņās, un tās, triecoties pret centrifūgas sieta malām, tiek izmestas konteinerā. Jo mazāks ātrums, jo mazāka iespēja iegūt daudz sulas. Šķidrums tiek ļoti uzputots, jo īpaši spiežot ābolus. Izmēģinot gatavus augļus, piemēram, plūmes, tā ir produkta izniekošana vējā, jo sietiņš ātri aizķep un lielāko daļu plūmju spiede izsviež izspaidu tvertnē. Tāds secinājums radās pēc vairāku vidējas klases ierīču ("Philips", "Moulinex"; cenas 75–100 eiro diapazonā) izmēģināšanas.

Daudz efektīvāka ir pavisam cita sulu spiešanas metode, kuru izmanto profesionāli ābolu sulas spiedēji, proti, vispirms lapas, dārzeņus, ogas vai augļus samaļ putriņā, tad ieliek preses maisā, un sulu spiede izspiež visu šķidrumu. Izspaidas paliek ļoti sausas.

Profesionāla sulas spiede

Tirgū "Stolar" tiek reklamēta kā profesionāla sulu spiede. Cena – stipri virs vidējās. Izsmalcināts dizains, detaļas lielākoties no metāla, jo īpaši daļas, kas saskaras ar pašu smalcināšanas procesu. Asmeņi ir asi un nenodilst. Ļoti pozitīvi, ka 8,4 cm atverē var ielikt veselus ābolus un bietes, augļi un dārzeņi pirms sulas spiešanas nav jāsagriež. Ir paredzēta aizsardzība pret pārkaršanu, ierīci var ērti iztīrīt. Dārgākajiem modeļiem iespējams izvēlēties dažādus motora darbības ātrumus iedaļās no 1 līdz 5, tāpēc var izspiest sulas no mīkstiem, vidēji mīkstiem augļiem un cietiem dārzeņiem. Pozitīvi, ka ir liela ietilpība gan sulas krūkai (1,2 l), gan izspaidām (3 l), līdz ar to nav jāpārtrauc darbs, lai izmestu izspaidas vai izlietu sulu. Diemžēl izspaidas ir mitras (vērtējums – 2), kas ir vienīgais mīnuss šīm sulas spiedēm. Izmēģinātais modelis BJE520 maksā aptuveni 220 eiro.

Labākais no padomju laikiem

Padomju gados gandrīz katrā mājā bija Baltkrievijā ražotā Žuravinka. Kad to iedarbināja, uzreiz visi zināja, ka mamma spiež sulu. Lietošana diezgan neērta – biezumi ik pa laikam jāizmet, pagriežot rokturi, jo sistēma ir mehāniska. Ja to nokavē, spiede uz galda sāk vibrēt. Gadu gaitā sulu spiedes dizains nav mainījies, tai ir daudz plastmasas detaļu, kas regulāri lietojot nodilst (tas gan kļūst aktuāli pēc 2–2,5 gadu intensīvas lietošanas). Atvere ir ļoti maziņa, katrs ābols un pat lielāks burkāns jāgriež uz pusēm. Arī mazgāšana ir piņķerīga. Saimniecēm, kas pieradušas pie modernas virtuves tehnikas, darbošanās ar Žuravinku šķitīs arhaiska, bet kāpēc šī spiede nav izmirusi? Izspaidas ir sausas (vērtējums – 3), un, ja tās izlaiž caur spiedi otrreiz, var dabūt vien dažas pilītes sulas. Šī sulu spiede maksā vidēji 60 eiro. Daudzas saimnieces iemanījušās ar to sasmalcināt kartupeļus pankūkām – proti, nekādas rīvēšanas, izlaiž kartupeļus caur spiedi, pievieno stērķeli un cep uz pannas, kamēr kraukšķīgas.

Padomi

Izspaidas samaisa ar miltiem, pieliek sāli un piparus vai, ja vēlas saldo versiju, cukuru un vanilīnu un cep sulīgas dārzeņu kotletes vai augļu pankūkas.

Taupīgas saimnieces izspaidas sasaldē un vēlāk pievieno mērcēm un zupām.

Svarīgi

Laba sulu spiede ir tā, kas darbojas nevis pēc centrbēdzes spēka, bet gan preses principa un spēj izspiest no sasmalcinātā produkta 90–95% sulas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!