Par to, kādus vīnus izvēlēties, runāsim citu reizi, šoreiz pievērsīsimies citai mīklai - Jānis Kaļķis iepazīstina un vērtē dažādus, Latvijā pieejamus vīna baudīšanas piederumus.

Raksts tapis sadarbībā ar veikalu tīklu "Rito".

Vīna termometrs

Termometrs vīnam "Vin Bouquett" ir tradicionāls un klasisks produkts vīna cienītājiem.

Jānis Kaļķis: "Visiem zināms, ka vīna pasniegšanas temperatūra ir viens no svarīgākajiem momentiem vīna servisā. Tieši tādēļ ir svarīgi zināt, vai vīns konkrētajā brīdī ir spējīgs sniegt to, ko tas patiešām var sniegt. Šī termometra galvenie plusi ir precizitāte un ātrums. Temperatūra ir zināma jau apmēram pēc 20 sekundēm. Salīdzināšanai tika izmantots verificēts lāzertermometrs. Kā vienīgo, nelielo mīnusu var minēt materiālu, no kura tas ir izgatavots, jo pastāv liels bīstamības moments, ka, liekot termometru pudeles kakliņā (tieši tā to ir paredzēts lietot), var to nejauši sasist."

Vīna dzesētājs 'Chillstick'


Ražotājs: "Īsts "trīs vienā" produkts. Tas var atdzesēt pudeli no iekšpuses atšķirībā no somām, kas to paveic no ārpuses. Tas var tikt izmantots arī kā pudeles uzgalis un saglabā dzēriena dzirkstošumu, pateicoties hermētiskajam aizbāznim. Komplektā iekļauts gēls, kas ir ražots no augstas kvalitātes materiāliem un ir drošs saskarē ar pārtiku."

Jānis Kaļķis: "Uzreiz jāpiebilst, ka šis instruments ir paredzēts vīna pasniegšanas temperatūras uzturēšanai, nevis vīna atdzesēšanai. Ar speciālu gēlu pildīts stienis, kas jāievieto pudeles kakliņā, pirms tam sasaldējot to saldētavā. Lietošanas instrukcijā uz iepakojuma teikts, ka 50 minūšu laikā vīns zaudē jeb paliek siltāks vien par 4*C. Mūsu eksperiments parādīja, ka 50 minūšu laikā vīns palika siltāks par 8*C. Iemesls varētu būt tas, ka, dzerot vīnu, tas paliek mazāk un saskarsmes laukums ar dzesējošo elementu samazinās. Vīns uzsila līdz temperatūrai, pie kuras tas zaudē savas garšas īpašības, un tas arī ir šī gadžeta galvenais mīnuss. Vēl ir jāpiebilst, ka dzesētājs ir vismaz 4 stundas jātur saldētavā, pirms to var lietot, un neceriet, ka varēsiet to lietot divām vai vairāk pudelēm bez atkārtotas sasaldēšanas. Pie plusiem ir jāpiemin divas svarīgas lietas – to ir viegli un ērti lietot un to var izmantot sarkanvīniem pasniegšanas temperatūras sasniegšanai apmēram 10 minūšu laikā. Tiem vīniem, kas nestāv vīna ledusskapī, bet kaut kur istabā vai virtuvē, un kurus vajag pavisam nedaudz atdzesēt pirms pasniegšanas."


Vīna aerators

Vīna aerators "Vin Bouquet". "Tas ir 21. gadsimta izgudrojums. Izmantojot šo aeratoru, jūs varēsiet ļoti ātri piesātināt vīnu ar gaisu. Tas uzlabos aromātu un garšu, pievienojot jaunas nianses. Komplektā: individuālā pamatne, filtrs un samtaina izšūta somiņa," sola ražotājs.

Jānis Kaļķis: "Jāatzīst, biju pozitīvi pārsteigts par šī gadžeta darbību. Tā darbības pārbaudei izvēlējāmies spēcīgas miesasbūves sarkanvīnu un pasniedzām to trijos veidos – izmantojot vīna aeratoru, dekanteri un neizmantojot neko. Jāatzīst, ka aerators pildīja dekanterim līdzvērtīgas funkcijas. Vīns patiešām palika garšā maigāks un apaļāks. To gan ir nedaudz neērti lietot, turot virs glāzes, taču zinu, ka tam ir pieejams arī statīvs, un šajā gadījumā tas būtu veiksmīgs pirkums. Aeratora komplektā ir arī sietiņš nogulšņu atdalīšanai, kas, bez šaubām, ir ērti, pasniedzot vecākus vīnus, kurus papildus bagātināšanai ar skābekli ir arī jāatdala no nogulsnēm."

Elektriskais vīna pudeļu atvērējs


Ražotājs: "Uzlabots kompaktāks dizains, saglabājot stilu un kvalitāti. Ar to var attaisīt vairāk par 40 vīna pudelēm ar vienu uzlādi. Komplektā uzlādes pamatne un folijas griezējs."

Jānis Kaļķis: "Profesionāļiem šis rīks izsauks smaidu, jo viņi izmanto tikai un vienīgi viena veida pudeļu attaisāmos. Savu funkciju atvērējs pilda labi – izmantojot folija noņēmēju, var viegli atbrīvot pudeles kakliņu no kapsulas augšdaļas, un ar vienas pogas palīdzību, viegli uzspiežot, korķis ir ārā. Nepatīkams moments – tas izurbjas cauri korķim un vīnā var iebirt korķa gabaliņi, bet šajā gadījumā taču var izmantot vīna aeratora komplektā esošo sietiņu. Vēl viens mīnuss ir šī atvērēja izmērs (kabatā to noteikti neieliksiet), taču, ja mājās ir pietiekami daudz vietas, tad tā varētu būt nākamā izvēle pēc tradicionālā pudeļu atvērēja, kuru izmanto profesionāļi."

Open Up universālā glāze


Ražotājs: ""Open Up" glāžu kolekcija bija pirmā "ARC Internacional" sērija, kas tika ražota no unikālā "Kwarx" materiāla. Tā izceļas ar pilnīgi jaunām formām.
Šīs glāzes
ieguvušas Francijas Dizaina institūta atzinību. "Open-Up" sniedz iespēju pilnībā izbaudīt vīna garšas un smaržas buķeti. Glāzes ir paredzētas jauno vīnu baudīšanai."

Jānis Kaļķis" Runājot par glāzēm, vīnziņi dalās trijās nometnēs. Pirmie uzskata, ka glāze ir svarīgākais, lai izbaudītu vīnu, otrie uzskata, ka glāzei nav ne mazākās nozīmes. Un ir trešie, pie kuriem piederu arī es, kas uzskata, ka glāze ietekmē vīna aromātus, taču nevar ietekmēt garšu. Un šī glāze to spilgti pierāda. Salīdzinājumam ņēmām pazīstamu glāžu sēriju un trīs vīnus – vienu baltu un divus sarkanus. Galvenais secinājums ir viens – šī glāze sevi labāk parāda ar viegliem un vidējas miesasbūves vīniem. Glāzes forma ļauj sākotnēji atbrīvot aromātu slāņus, bet glāzes sašaurinājums tos koncentrē. Spēcīgas miesasbūves vīniem šī glāze aromātus koncentrēs pārāk stipri, taču, ja jums patīk izteikti aromāti, kāpēc ne. Gan no estētiskā, gan aromātu viedokļa glāze "uzvedās" vienlīdz labi ar abiem vīniem. Tā ir ergonomiski ērta un ļauj saskalināt vīnu glāzē, nebaidoties, ka to izšļakstīsiet. Man patiešām patīk."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!