["45590182","43623199","43625781","45141416","44862914","43621313","46028865"]

Nav nekā mājīgāka par pankūkām, ar kurām brīvdienu vēlajās brokastīs visai ģimenei mieloties. Pankūkas var būt mazas un biezas, plānas un lielas. Plānajās pankūkās var ietīt dažādus pildījumus - gan sāļus, gan saldus. Toties biezajām pankūciņām var pievienot biezpienu vai ābola gabaliņus, vai rīvētu ķirbi. Gardi! Tomēr arī pankūkām ir daži noslēpumi un triki, lai tās izdotos nevainojami. Kādi tie ir?

Visbiežāk pieļautās kļūdas


Mīkla tiek pārkulta.
Brīdī, kad tiek sajauktas mīklas sausās sastāvdaļas ar šķidrajām, sāk izstrādāties glutēns. Jo ilgāk kuļ mīklu, jo vairāk izstrādājas glutēns. Pārkultas mīklas pankūkas ir stīvas un gumijotas. No kunkuļiem daudz vieglāk atbrīvoties, pareizā secībā sajaucot mīklu. Šķidrās sastāvdaļas pakāpeniski iejauc sausajās un tev nebūs problēmas ar kunkuļiem.

Mīkla nav atpūtināta. Kad sajaukta mīkla, ļauj tai mirkli atpūsties. Šis solis ir ļoti nozīmīgs. Ļauj mīklai pastāvēt 5 - 30 minūtes. Glutēns, kas izstrādājies mīklas maisīšanas brīdī, atlaižas un kļūst mazāk aktīvs, kā arī miltu ciete absorbē šķidrumu un mīkla kļūst biezāka, saturīgāka. Cepot pankūkas no atpūtinātas mīklas, tās būs mīkstas un pūkainas.

Panna nav pietiekami karsta. Kārdinošām pankūkām ir kraukšķīga garoziņa. Lai tādu iegūtu, mīkla jālej uz karstas pannas. Ja panna nebūs pietiekami karsta, pankūkas plūdīs, velsies un tām neveidosies karamelizēta garoziņa. Turklāt, ja panna nav pietiekami karsta mīkla sevī sasūc uz pannas uzliktās rtaukvielas un kļūst ļoti taukainas.

Uguns zem pannas ir pārāk liela. Ja karstums ir pārāk liels, pankūkas strauji apdeg, bet iekšpusē mīkla paliek jēla, neizcepusies. Īpaši šī kļūda ietekmē mazo, biezo pankūku cepšanu, kurām ir vajadzīgs ilgāks laiks cepšanai nekā plānajām pankūkām. Ideālais karstums ir vidēji intensīvs. Pankūkas nedrīkst degt, bet karstums nedrīkst būt arī pārāk zems.

Pankūka tiek grozīta pirms tā apcepusies un pārāk bieži. Sagaidi, līdz pankūkām virspusē sāk parādīties mazi burbulīši un ir redzama brūna, zeltaina maliņa. Tikai tad ir pienācis brīdis griezt pankūku apkārt. Ja pankūku griezīsi apkārt pārāk ātri, tā var izjukt. Ideāli, ja pankūka tiek apgriezta tikai vienu reizi. Ja pankūku groza vairākas reizes, tā zaudē gaisu un mīkstumu.

Mīklai pievieno pārāk daudz sāli un/vai cukuru. Ja mīklai ir pievienots par daudz sāls, mīkla neizceļas, bet, ja pievienots par daudz cukurs, pankūkas zaudē maigumu.

Nelieli noslēpumi ideālo pankūku cepšanai


Lai pankūkas izdotos
īpaši gaisīgas
, miltus ieteicams sijāt, lai tie piesātinātos ar gaisu.

Lai, pankūkas cepot, varētu iztikt ar minimālu taukvielu daudzumu, iejauc mīklā divas ēdamkarotes kausēta sviesta. Taukvielas uz pannas nelej, kā arī neliec vienkārši sviesta gabaliņu. Visērtāk izmantot uz dakšas uzspraustu kartupeļa gabalu, kuru pamērcē eļļā vai kausētā sviestā, pēc tam ar to apsmērē pannu.

Cepot pankūkas, izmanto divas pannas. Uz vienas cep pankūkas, uz otras liec izceptās pankūkas. Zem otrās pannas turi ļoti minimālu karstumu, tikai tik lielu, lai pankūkas neatdzistu. Pirms pannā sāc likt pankūkas, iesmērē to ar sviestu.

Ja vēlies pankūkas ar ogām vai šokolādes gabaliņiem, neiejauc tās mīklā, jo ogas un šokolāde mīklu padarīs nebaudāmu. Ogas pievieno pēc tam, kad pankūka ir uzlieta jau uz pannas un sāk cepties. Ogas pa vienai sakārto uz pankūkas un, kad būs pienācis brīdis pankūku apgriezt apkārt, tās jau būs iecepušās mīklā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!