Pēdējos gados pasaules šefpavāri un pārtikas tehnologi arvien biežāk uzsver, ka vista pirms gatavošanas nav jāmazgā. Lai arī ļoti bieži, lasot recepti, tur rakstīts "noskalo vistu, noslauki sausu un …", un gadiem visas pasaules pavāri tā ir darījuši, uzskatot, ka tā vista tiek atbrīvota no salmonellas un citām baktērijām, tomēr ir vairāki iemesli, kādēļ tas tomēr nav jādara.
Gatavojot vistas gaļu, tai jābūt termiski caurkarsušai viscauri, to nedrīkst pasniegt vidēji ceptu kā liellopa gaļu, raksta portāls "TheKitchn". Tas nozīmē, ka termiskās apstrādes laikā visas baktērijas aiziet bojā. Pretēji, ja vista tiek mazgāta zem tekoša ūdens, ūdens pilieni, kas atsitas pret vistas virsmu, izplata baktērijas ap izlietni.
Praksē ir piedzīvots, ka vistas mazgāšana var smagi inficēt restorāna virtuvi ar baktērijām, izraisot citu produktu inficēšanos.
Mūsdienās, kad neviens neglabā ledusskapī neskaitāmus kilogramus gaļas nezināmi ilgu laiku, gaļa nav jāmazgā pirms gatavošanas. Pietiek, ja gaļu noslauka sausu virtuves papīra dvielī. Izņēmuma gadījums varētu būt cirsta gaļa, kas aplipusi ar sīkiem kauliņiem, kuri jānoskalo nost. Vienīgi - virsmas ap izlietni pēc vistas skalošanas ieteicams noslaucīt sausas.
Šefpavāra komentārs