Foto: Shutterstock

Augļi un ogas nav tikai vasaras sezonas veltes – tā kā iestājusies meteoroloģiskā ziema, C vitamīna deva jāmeklē svaigā veidā. Tāpēc vaicājām "Augļu serviss" pārstāvjiem, kuri ir tie gardumi, kurus jāsteidz meklēt veikalu plauktos un tirgū tieši šobrīd.

Kā pastāstīja "Augļu serviss" vadītāja Baiba Muzikante, šobrīd sezonas produkti pavisam noteikti ir hurma un pomelo. Tāpat, savu uzvaras gājienu šosezon ir sākuši citrusaugļimandarīni, apelsīni, greipfrūti, citroni un laimi. Ne velti viens no rudens un ziemas top dzērieniem ir tieši citronu un ingvera tēja, kas palīdz pret saaukstēšanos.

Pie reizes, ja ir vēlme pamēģināt ko eksotisku, lielākajos veikalos var meklēt kumkvatus. Šie mazie, pēc formas plūmēm līdzīgie citrusauglīši atgādina miniatūrus mandarīnus (skatīt attēlu zemāk). Pamēģināšanas vērti ir arī laimkvati – kumkvatu un laimu krustojums. Bez parastajiem apelsīniem iesakām pamēģināt arī sarkanos apelsīnus, kas ir daudz sulīgāki un lieliski iederēsies gardās kūkās un siltajos kokteiļos Ziemassvētku ballītēs.

Foto: Shutterstock

Kā nopirkt vislabākos citrusaugļus? Vispirms tie noteikti ir maigi jāsaspiež – vislabākie citroni, apelsīni, laimi būs gardāki un ar C vitamīnu bagātāki, ja tie būs viegli mīksti. Bet pomelo, greipfrūti un pārējie lielie citrusaugļi, kam ir krietni mīkstāka miza, pirms pirkšanas jāpasmaržo. Ja tiem ir izteikta smarža, tad auglis būs labs ēšanai. Tāpat, jānovērtē arī mizas izskats – tai jābūt pietiekami gludai un bez kādiem ārējiem bojājumiem.

Izmanto sezonas augļus kādā no šīm Tasty.lv receptēm!

Cepta vistas fileja ar citronu sviestu itāļu gaumē

Tik vienkārši pagatavojama un tik ļoti garšīga - ceptā vistas fileja ar citronu sviestu sniegs baudu pat visizsmalcinātākajam ēdājam. Pasniedz ar salātiem, ceptiem kartupeļiem vai citronu rīsiem. Vistas filejas būs gatavas ļoti ātri, tādēļ piedevas jāpagatavo, pirms sāk cept vistu.

Lasīt vairāk

Citronu kūciņas ar olbaltuma cepurīti

Skaistas un gardas glazūrkūciņas ar ne mazāk iespaidīgām olbaltuma cepurītēm. Bet zem gaisīgā bezē paslēpies saldi skābais citronu krēms, kas desertam piešķirs atsvaidzinošu garšu.

Lasīt vairāk

Mini tartes ar citronu krēmu un olbaltumu cepurīti

Ikviens, kas pagaršojis šo desertu, priekā gavilēs, jo nepārspējamā garšu kombinācija, ko sniedz kraukšķīgā auzu maizcepuma pamatne, citrusīgais krēms un gaisīgi saldais olbaltums, gluži vai liek pacelties desmit centimetrus virs zemes.

Lasīt vairāk

Biezpiena kēksiņi ar mandarīniem

Daudzi piekritīs, ka nav nekā labāka par dažādiem biezpiena sacepumiem un kūkām. Izmēģini ziemīgu recepti - biezpiena kēksiņus ar mandarīniem! Pateicoties mandarīnu sulai, kēksiņiem ir neparasti skaista krāsa - pēc izskata medaini riekstaini, bet pēc garšas - ļoti mandarīnīgi!

Lasīt vairāk

Cepti mandarīni ar brūnā cukura glazūru

Vienkāršs un ātri pagatavojams deserts ziemas vakariem - cepeškrāsnī cepti mandarīni ar aromātisku brūnā cukura glazūru. Recepte no "Lido" pavāru krājumiem.

Lasīt vairāk

Pikanti cāļa stilbiņi ar medu un apelsīniem

Saldi skābi, aromātiski un ar čili asumiņu cāļa stilbiņi. Piemēroti greznākām vakariņām un nelielām viesībām.

Lasīt vairāk

Apelsīnu un dateļu mafini

Gardi paniņu un brūnā cukura mīklas mafini, kuriem spirgtumu piedod svaigā apelsīnu sula. Kraukšķīgumam mīklai pievienoti valrieksti, bet saldumam – dateles. Tam visam pa virsu garda pūdercukura un svaigā siera glazūra.

Lasīt vairāk

Mandeļu kūka ar apelsīniem

Garda mandeļu kūka, kurai pa virsu kārto daiviņās sadalītus un no miziņām atbrīvotus apelsīnus. No dotā daudzuma iznāks 25 cm diametra kūka. Izmanto kūkas formu ar noņemamām malām.

Lasīt vairāk

Plānās pankūkas franču gaumē ar karamelizētu hurmu

Plānās pankūkas jau tā ir bezgala gardas, bet ja tās tiek aizdarītas ar karamelizētu hurmu un sviesta mērci, tad vienaldzīgo nav. Šo kombināciju ļoti ieteicams papildināt ar plombīra bumbiņu.

Lasīt vairāk

Rudenīgi hurmas salāti ar kazas sieru un mandelēm

Šie atsvaidzinošie salāti ir lielisks veids, kā visā krāšņumā izbaudīt saulainās un sulīgās hurmas sezonu. Salāti ir pagatavojami pāris minūšu laikā un neliks vilties pat visizsmalcinātākajiem gardēžiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!