Foto: Shutterstock
Ola, kartupeļu ciete, ko var aizstāt ar kukurūzas cieti un sojas mērce – ja tev mājās ir šie produkti, tad pavisam viegli vari pagatavot maltīti ķīniešu gaumē. Lai gan ķīniešu ēdienu garšas akcentam nepieciešama tieši vokpanna, esmu mēģinājusi gatavot kraukšķīgo cāli arī parastajā katliņā, un izdevās ļoti gardi.

Patiesi gardu ēdienu baudīšana pēc ķīniešu tradīcijām, iespējama ne tikai restorānos, bet arī mājās. Knifs ir garšvielu proporcijās, un ļoti svarīga ir tieši vokpanna, kurā ēdiens tiek sildīts ar lielu liesmu no visām pusēm. Ķīniešu restorāna "Fei-fei" šefpavārs Hao Ju iesaka gatavot tieši vokpannā, jo ēdienam uz parastās pannas vai katliņā būs cita konsistence, piemēram, parastajā pannā nevaram apcept nūdeles ķīniešu gaumē. Ja ir vokpanna, tad nūdeles skaisti tiek mētātas pa visu pannu, un ķīnieši ir lieli ēdienu virtuozi, viņi ar pannu veiksmīgi manevrē. Tāpat arī rīsi ķīniešu restorānā, šķiet, garšo citādāk. Noslēpums ir tajā, ka rīsi netiek vārīti, bet gan gatavoti ar tvaicējamo aparātu. Gaļa tiek sagriezta ļoti plāna. Ķīnieši neizmanto vistas fileju, bet šķiņķīšus. Gaļa pirms gatavošanas tiek iemarinēta, izmantojot olu, sojas mērci un nedaudz dzeramās sodas, lai izvilktu gaļas labās garšas īpašības. Dārzeņi arī tiek gatavoti vokpannā. Tie netiek vārīti, bet gan applaucēti ar karstu ūdeni. Ķīnieši pārsvarā gatavo no svaigiem, nevis saldētiem dārzeņiem.

Kā pastāstīja Hao Ju, lai iegūtu mērcēm raksturīgo staipīgumu, tiek izmantota kukurūzas ciete. Tā vai kartupeļu ciete ir neatņemama ķīniešu ēdienu sastāvdaļa. Mērces pamatā ir buljons (un nevis no kubiņiem), ko vāra lielā katlā. Buljonam pievieno soju un garšvielas un ar kukurūzas cieti iegūst staipīgo konsistenci. Savukārt tik raksturīgo saldskābo garšu iegūst, mērci veidojot no tomātu pastas, kurai pievieno cukuru un etiķi. Turklāt tomātu pasta ir jāsavāra. Un atkal visu iecietina ar cieti. Tik populāro kraukšķīgo cāli arī var viegli pagatavot mājās. Izpanē cāļu šķiņķīšus, ieliek olā un cietē (kas kopā sakulta), pievieno mazliet sojas. Un ja mājās nav fritiera vai lielās vokpannas, tad katliņā ielej pietiekami daudz eļļas, un cāli vāra eļļā. Lai iegūtu staipīgās zupas, pamatā izmanto buljonu, pievieno bambusu, sēnēs, vistu vai jūras veltes, kuras neilgi vāra buljonā. Un klāt liek kartupeļu cieti, izveidojot zupu ķīniešu gaumē. Noteikti vēl zupai jāpievieno sakulta ola. Tā arī izveido ķīselim līdzīgo konsistenci. Arī šādu zupu var pagatavot katliņā mājās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!