Foto: Shutterstock

Tuvojoties vasarai, ir tikai labi, ja parevidējam pērno ievārījumu un saldo sīrupu krājumus. Labs veids, kā tos izmantot – pagatavojot atveldzējošus dzērienus, kas kaut mazliet palīdzēs uzfrišināt parasta ūdens krūku. Bet kā to darīt, lai dzīve interesantāka un garšas kārpiņām jaukāka?

Pēc iedvesmas ienirām portāla "Cālis" forumā, kur tēmā "Virtuves noslēpumi" ik dienas notiek diskusijas par dažādiem kulināriem tematiem. Šoreiz mūsu uzmanību pievērsa tik aktuālā tēma par paštaisītiem padzērieniem, jo, lai cik skaistas nebūtu ūdens pudeļu bildītes "Instagram", ko ēst un dzert gatavotāji mēdz ievietot ar tēmturi #homemadelv, cilvēku pieredze ir neatsverama.

Vienkāršs veids, kā atveldzēties, ir citronu limonāde. "Uzvāra cukura sīrupu, sajauc ar izspiestu citronu sulu un pēc tam to atšķaida ar ūdeni," raksta kāda foruma lietotāja, kas brīdina – tā ir limonāde ar cukuru, tāpēc tiem, kas saldinātājus nevēlas, jādomā par kādu citu padzērienu.

"Karstā vasaras dienā atšķaidīta ābolu sula vai ūdens ar gurķa šķēlītēm, piparmētru lapām (var pieliet arī piparmētru tēju, ja nav svaigu lapu), citronu, laimu, ogām – zemenēm, smiltsērkšķiem, dzērvenēm, brūklenēm utt. Vēsākā laikā zāļu tējas ar medu, ingveru, kanēli, krustnagliņām. Šobrīd var taisīt jauno gaiļpiesīšu tēju."

Atveldzēties palīdzēs arī visparastākais ūdens ar kādu karotīti zaptes, ogu sīrupa vai kompota. Galvenais – kārtīgi samaisīt. Ja garšu gribas interesantāku, varot pievienot arī vaniļas cukuru. Portāls "Tasty" pēc pieredzes iesaka pamēģināt zaptsūdeņiem un augļu/ogu ūdeņiem pievienot mazliet cukuru ar garšām, piemēram, melleņu vai zemeņu cukuru.

"Pieņemu, ka nekas jauns, bet man pašai atklājums. Ūdenim pievieno mazliet ābolu etiķa (es uz puslitra glāzi apmēram tējkaroti, divas). Ja pa daudz, tad par traku, bet pareizā proporcijā patīkams, viegls skābenums."

"Ja par zaptēm runājam, tad itin neslikts sanāk piena kokteilis no plūmju zaptes un ļoti, ļoti auksta nepasterizēta pilnpiena. Blenderkrūzē sakuļ kādas divas ēdamkarotes (ar kaudzi, kā jau no burkas ņemas) zapti ar nelielu daudzumu piena, līdz viendabīgai konsistencei, tad papildina ar pienu līdz 250-300 ml un pakuļ, līdz sajaucas. Garšo gandrīz kā saldējuma/plūmju sulas kokteilis. Ja tīk, var piebērt vaniļas cukuru arī klāt. Ja zapte nav riktīgi kreptīga, tad jāliek vairāk, man ar manu pietiek ar tām divām ēdamkarotēm."

Lūk, iedvesmai dažas "Tasty" dzērienu receptes!

Ūdens ar avenēm un vaniļu

Foto: Shutterstock

Izmanto aveņu laiku un pagatavo burvīgi atsvaidzinošo ūdeni ar avenēm un vaniļu.

Lasīt vairāk

Ūdens ar mellenēm un apelsīniem

Foto: Shutterstock

Melleņu laikā noteikti jādzer tik veselīgais un atsvaidzinošais melleņu ūdens ar apelsīniem.

Lasīt vairāk

Ūdens ar apelsīniem un kinzu

Foto: Shutterstock

Atspirdzinošs dzēriens sanāks, ūdeni aromatizējot ar apelsīnu. Interesantākas garšas cienītāji papildus var pievienot dažas kinzas lapiņas.

Lasīt vairāk

Ūdens ar apelsīniem, laimu un gurķiem

Foto: Shutterstock

Smaržīgs un gards veldzējums karstai vasaras dienai. Gurķi ūdeni mīkstina, bet citrusi piešķir burvīgus aromātus.

Lasīt vairāk

Ūdens ar arbūziem un piparmētrām

Foto: Shutterstock

Lielisku, atsvaidzinošu dzeramo ūdeni var pagatavot, to aromatizējot ar arbūzu un piparmētrām.

Lasīt vairāk

Ūdens ar zemenēm, citronu un baziliku

Foto: Shutterstock

Aromātisks un atsvaidzinošs būs ūdens ar zemenēm, citronu un bazilika lapiņām. Atdzesē apmēram stundu, lai garšas sadraudzējas.

Lasīt vairāk

Ūdens ar zemenēm, laimu un gurķi

Foto: Shutterstock

Ūdeni dzeršanai var aromatizēt ar jebkādiem augļiem. Piedāvājam ūdeni ar zemenēm, laimu un gurķiem. Pievienotais gurķis ūdeni padara mīkstu, bet zemenes un laims uzburs glāzē vasaru.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!