Foto: Shutterstock

Želatīns ir viens viltīgs, nešpetns un nepaklausīgs produkts. Viņš mēdz pievilt pat rūdītākos gatavotājus. Te tas nestingst ne sitams, te atkal kļūst ciets kā kaučuka bumba – met kaut pret sienu un spēlē skvošu! Arī pašas stindzinošās vielas variantu veikalu plauktos ir daudz un dažādi. Kā pieradināt šo spītnieku?

Pats galvenais princips, kas jāievēro, lietojot želatīnu pēc receptes, – nekad neuzticies receptē rakstītajām karotēm vai gramiem, ja vien tur nav norādīts konkrēts želatīna zīmols. Želatīns no želatīna atšķiras, tādēļ visdrošāk ir sekot uz paciņas atrodamām norādēm.

Kas tad ir želatīns? No franču valodas – gelatine, latīniski gelatus – sarecējis, sabiezējis. Tā ir viela, ko iegūst, vārot dzīvnieku produktus (teļu un sivēnu cīpslas, plēves, kaulus) un vēlāk tos izkaltējot. Tas ir neaizstājams palīgs dažādu šķidrumu sarecināšanā.

Mieru tikai mieru, veģetārieši izelpo, ir arī veģetārā versija – agars. Tas ir želatīna līdzinieks, kas iegūts no jūras aļģēm. Agars sarecina produktus tikpat labi kā želatīns, tikai atšķiras sagatavošanas veids – to neuzbriedina, bet parasti uzvāra.

Foto: Shutterstock

Lai sastindzinātu buljonu vai kādu citu šķidrumu, želatīns atbilstoši jāsagatavo. Vispirms to uzbriedina, vajadzīgo daudzumu aplejot ar ūdeni un ļaujot pulverveida masai pārtapt gumijotā masā.

Foto: Shutterstock

Stingro masu ūdens peldē izkausē un attiecīgi, sekojot norādēm, pievieno stindzināmajai masai

Bez pulverveida želatīna pieejamas arī želatīna lapas jeb plāksnes, ko parasti mērcē aukstā ūdenī, līdz tās uzbriest, tad siltā ūdenī jāizšķīdina.

Foto: Shutterstock

Padomi, kas noderēs darbā ar apēdamo ledu – želatīnu


Jo smalkāks želatīna pulveris, jo labāk, it īpaši desertiem. Lietojot rupjāku, tu riskē, ka graudiņi līdz galam neizšķīdīs un nonāks želejā.

Izvairies aukstai masai pievienot pārāk siltu izkausēto želatīnu, jo tad tas izveidos želejas stīgas. Vislabāk pie izkausētā želatīna pievienot pāris karotes stindzināmās masas, rūpīgi izmaisīt un tikai tad likt kopīgajā bļodā.

Krēmiem parasti pievieno mazāk želatīna nekā želejām, tāpēc to sastingšanas laiks būs ilgāks.

Atceries, jo šķidrāka masa, jo vairāk želatīna vajadzēs.

Želatīns lieliski uzlabo augļus, kas salikti kūkas garnējumā, ņem otiņu nolako tos ar kausētu želatīnu un iegūsti tortei izskatu uz visiem desmit punktiem!

Ja gatavo kārtainās želejas, tad pirms pievienot nākamo kārtu ļauj sastingt iepriekšējai!

Lai labi sastingst!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!