Foto: Shutterstock
Aizvien vairāk pār Latvijas laukiem slejas zaļā kukurūza. Pie mums gan graudaugu vairāk izmanto lopbarībai, jo kukurūzas novākšana notiek vien vasaras beigās un rudens sākumā. Tomēr dzeltenais sezonas produkts tirgos un veikala plauktos "izaug" jau jūnija otrajā pusē un jūlijā. Šķiet, ierastāka ir konservētā saldā kukurūza, bez kuras nebūtu iedomājami krabju salāti. Vai kukurūzas graudiņi, kura popkornu baudām kinoteātros. Neskatoties uz to, ir laiks atklāt jaunus apvāršņus un izmēģināt, kā tas ir – pagatavot veselu vālīti, kuru vēl apskauj zaļās lapas.

Vispirms jau noteikti jāizskaidro, ka lopbarībai audzētā lauka kukurūza nav gluži tā pati, kuru ēdam. Ēšanai tiek audzēta saldā kukurūza, kuras vālītes tiek novāktas, kad kukurūzas graudi ir sulīgi un saldi. Lauka kukurūzas pielietojums – cieto kukurūzas graudu novākšana, kurus pēc tam izmanto popkorna gatavošanai.

Ir vairāki desmiti dažādu kukurūzas šķirņu – dažas ir ne tikai dzeltenas, bet baltas un pat zilas. Kukurūza, tāpat kā kartupeļi, pie mums ir atceļojuši no Ziemeļamerikas vidienes un Dienvidamerikas. Pašlaik starp lielākajiem eksportētājiem ir ASV, Ķīna, Brazīlija, kā arī mums tuvākā Ukraina.

Kā gatavot?

Foto: Shutterstock

Viens no populārākajiem dienvidnieku ēdieniem – čili – nebūtu iedomājams bez kukurūzas gabaliņiem, kas piešķir maltītei saulaino krāsu, un kontrastē ar piparoto garšu.

Gatavojot maltītes, vari izmantot teju visu kukurūzas vālīti, lapas un arī sariņus. Jautrākais veids baudīšanai – saldo graudiņu graušana tieši no kukurūzas vālītes. Ja kukurūza ir pavisam gatava, vālīti vari pat nevārīt. Vienkārši ar nazi nogriez graudiņus un ber klāt salātiem.

Tomēr tai var piešķirt izteiktas garšas nianses, vālītes vārot buljonā. Kukurūzas vālīšu vārīšanai nepieciešamas vien pāris minūtes, un tad tā ir gatava. Ja kukurūza ir dažas dienas veca, tad tās pagatavošana aizņems mazāk par desmit minūtēm.

Vasarā noteikti ir jānogaršo grilēta kukurūza. Kukurūzas vālītēm noņem lapas, un liek uz grila, ļaujot tai viegli apbrūnēt. Karstās kukurūzas vālītes iesmērē ar olīveļļu vai sviestu. Ja kukurūzu ēd kopā ar grilētu gaļu, tad to var iesmērēt arī ar barbekju mērci.

Uzglabāšana un citi knifi

Foto: Vida Press

Svaigās kukurūzas vālītes pēc nopirkšanas noteikti uzglabā ledusskapī, ievietojot tās cieši noslēgtā traukā vai maisiņā, kuram ir stingra aizdare. Ledusskapī kukurūzu var glabāt līdz pat piecām dienām.

Pēc pagatavošanas, kad atlikušas vien kukurūzas vālīšu serdes, nesteidzies tās izmest – no vālītēm var pagatavot kukurūzas buljonu. Liec vālītes vārīties katliņā ar ūdeni, un pievieno nedaudz sāls. Vāri tik ilgi, kamēr ūdens uzņēmis kukurūzas smaržu un garšu. No šāda buljona vari pēc tam pagatavot risoto vai dārzeņu zupu.

Kukurūzas vālītes zaļās lapas vari izmantot, lai pagatavotu Meksikas virtuves šedevru – tamales. Lapas pilda ar kukurūzas graudiem, gaļu, sieru un augļiem.

Pērkot kukurūzu, skaties, lai tās lapas būtu koši zaļas un cieši pieglaudušās vālītei – tā zināsi, ka tā ir patiešām svaiga. Sariņiem, kuri spraucas laukā no kukurūzas augšas, jābūt gaiši brūniem vai pat baltiem. Ja tie ir tumši, kukurūza ir jau kādu laiku stāvējusi. Bet kukurūzas graudiņi svaigai kukurūzai ir gaiši dzelteni un koši. Ja tie ir tumšākas nokrāsas, tas liecina par pārgatavotu vālīti, un tādu labāk neizvēlēties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!