Foto: Shutterstock
Ideālas cepeškrāsnī gatavotas daiviņas ir zeltaini un kraukšķīgas no ārpuses, bet mīkstas vidiņā. Ne pārāk cieti, ne pārāk mīksti, ar pietiekami daudz garšvielām, kas liek ķerties pie vairāk nekā vienā gabaliņa, lai aši noslēptu to mutē. Taču, kā jau visi gatavošanas darbiņi, arī šis neiztiek bez viltībām, kuru apgūšana sekmēsies vēl garšīgākā rezultātā.

Pirmā lieta, par ko vērts padomāt, ja cepeškrāsnī nolemts gatavot kartupeļu daiviņas vai arī slaidākos kartupeļu salmiņus, ir pareiza kartupeļu šķirnes izvēle. Šim gardumam derēs tās kartupeļu šķirnes, kas ir izmērā lielākas, lai salmiņi sanāktu pietiekami gareni, kā arī ar brūnu miziņu. Nenāks par ļaunu, ja tie būs ar cieti bagātāki, norāda "Cook's Illustrated" speciālisti. Pēc tam kartupeļus sagatavo cepšanai – tos rūpīgi nomazgā. Ja miziņa bieza, nomizo, ja plāna – vienkārši noberž ar asu sūklīti un atstāj. Tad kartupeļus sagriež garenās, ne pārāk biezās daiviņās/salmiņos. Ja kartupeļiem acīmredzami ir ļoti daudz ciete, daiviņas pirms gatavošanas izmērcē karstā ūdenī – tādā veidā cepšanas laikā kartupeļu vidus saglabāsies pietiekami mīksts.

Kulināri iesaka pirms cepšanas pievērst uzmanību tam, kāda ir cepešpanna, uz kā kartupelīši tiks izkārtoti un likti krāsnī. Plānās metāla pannas šim darbiņam var nederēt, jo uz tiem saliktie kartupeļi nevienmērīgi izcepsies un nebūs visi vienlīdzīgi zeltaini. Tāpēc vērts paņemt smagāku cepešpannu – tā labāk vada siltumu un nodrošinās to, ka kartupeļu daiviņas izcepas vienmērīgi.

Pirms apbēršanas ar garšvielām un likšanas uz cepešplāts kartupeļus kārtīgi nosusina ar papīra dvieļiem. Tad saber bļodā un aplej ar krietnu kārtu augu eļļas. Uz trim kartupeļiem būs nepieciešamas aptuveni trīs ēdamkarotes ar taukvielām – tas tāpēc, lai kartupeļi ar eļļu noklātos pilnībā. Augu eļļa būs labākā izvēle, jo tai ir neitrālāka garša, kas nenomāks pašus kartupeļus. Ar eļļu apsmērē arī cepešplāti, izmantojot vismaz divas ēdamkarotes (kopā visiem kartupeļiem vajadzēs aptuveni piecas ēdamkarotes ar eļļu). Uz tās izkārto kartupeļu daiviņas vai salmiņus, ievērojot atstarpes, un tad pārkaisa ar sāli un pipariem.

Ņem vērā, ka, lai kartupeļu gabaliņi labi izceptos, krāsnij jābūt ļoti karstai – aptuveni 245°C. Pirms likšanas krāsnī cepešplāti ar kartupeļiem apklāj ar folijas sloksni. Tad tos liek krāsnī, zemākajā iedalījumā un cep 5 minūtes. Pēc tam noņem folijas sloksni un ļauj kartupeļiem cepties vēl 15–20 minūtes, pusceļā apmainot cepešpannas virzienu. Ja nepieciešams, kartupeļu daiviņas pēc tam ar koka lāpstiņas palīdzību apgriež, lai nepiedegtu pie cepešpannas, un cep vēl 5 minūtes.

Darbiņš var prasīt vairāk pūļu, kā sākotnēji cerēts, taču šādā veidā nodrošināsies, ka kartupeļu daiviņas tiešām no visām pusēm ir izcepušies vienmērīgi. Gatavos kartupeļus pēc tam izņem no krāsns un, ja nepieciešams, nosusini lieko eļļu uz papīra dvieļiem. Pirms pasniegšanas apkaisi vēlreiz kartupeļus ar sāli un pipariem un pasniedz ēdājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!