Foto: Shutterstock
Par zemenēm vēl cimperlīgākas un jutīgākas ogas, šķiet, ir tikai avenes. Bet arī zemenes ir īstas princeses un pieprasa pret sevi attiecīgu izturēšanos!

Latvijā audzētās zemenes vēl krietnā cenā – tādas pērkot, negribas nevienu ogu laist zudumā. Bet arī ārzemju zemenes, kuras tā vien gribas sapirkties kilogramiem, jo cena ļauj, tak nevar ārā mest, kaut bieži vien acis ir lielākas par vēderu, un visas uzreiz apēst nav iespējams, Ir daži likumi, kā saglabāt svaigas zemenes ilgāk.

Mazgāt tikai uzreiz ēšanai domātās

Zemenes ir jāmazgā, bet – tikai tās, ko uzreiz paredzēts apēst. Zemeņu kātiņus un zaļās lapiņas (čužiņas, čubiņas – kā nu kurā vietā tās pieņemts saukt) vajag plēst nost tikai pirms pašas ēšanas vai desertā vai uz kūkas likšanas.
Zemenes uzsūc ūdeni, šajā ziņā tās ir kā tādi mazi sūklīši – tāpēc lieki tās ūdenī turēt arī nevajag. Ar ūdeni piesūkušās, tās neapēstas ātri vien sāk bojāties.

Foto: Shutterstock

Kur vislabāk glabāt pārējās?

Ja zemenes nopirki šodien un ēdīsi šodien, tās droši var turēt virtuvē, vēlams gan – pēc iespējas plānākā kārtā. Taču, ja zemenes domātas lietošanai nākamajā dienā, tās jāglabā ledusskapī. Protams, ne bez iepriekšējas apstrādes un pārbaudes, jo, atceramies, zemenes ir princeses.

Kā glabāt zemenes drīzai apēšanai?

Pirms zemenes nolikt vēlākai ēšanai, rūpīgi jāpārskata, vai kāda nav saspiedusies vai iebojāta. Zemenes tīrās solidaritātes pēc bojājas ātri – tikko vienai "slikts garastāvoklis", tas aiziet kā pa ķēdīti, bojājas arī nākamā, aiznākamā...

Ja zemenes ledusskapī tiek turētas vairākas dienas, tā arī nav garantija, ka neviena nebojāsies, tāpēc tās jāpārskata katru dienu – un tāpēc svarīgi tās glabāt pēc iespējas seklākos traukos, vēlams, kastītēs lai nav daudz jāpārcilā. Jo arī tas viņām, protams, ne pārāk patīk.

Turot zemenes kastītēs vairākās kārtās, laba doma ir kastītes izklāt ar papīra dvieli un papīra dvieli ieklāt arī starp kārtām, lai tas uzsūc mitrumu. Mitrums ir vēl viena lieta, kas zemenēm nepatīk, tāpēc, ja tās ir mitras, pirms likšanas ledusskapī tās noteikti jāpažāvē.

Foto: Shutterstock

Kāpēc no ledusskapja izņemtās ogas nesmaržo?

Aukstums ir garšu un smaržu ienaidnieks, tā nu tas ir. Tāpēc nav brīnums, ka tikko no ledusskapja nākušas zemenes dažreiz nesmaržo un negaršo ne pēc kā. Tas nekas – zemenes vienkārši jāpatur kādu laiku istabas temperatūrā, līdz tās atgūstas, tad tās atgūs arī smaržu un garšu.

Lai izdodas atrast kopīgu valodu ar vasaras princesēm! Un galu galā, tās zemenes, ko nevar apēst uzreiz, vienmēr var iecept arī kūkās un pagatavot kādu gardu desertu! "Tasty" dalās ar svētdienīgām zemeņu gardumu receptēm. Lai saldi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!