Foto: Vida Press
Ziemassvētku pudiņš ir pasaules virtuves klasika - ēdiens, kurš kaut reizi dzīvē jānobauda katram. Bet viss nav tik vienkārši! Lai tu Ziemassvētkos varētu ar lepnumu celt galdā britu virtuvei tradicionālo saldo svētku pudiņu, tas jāsāk gatavot jau tagad - jo līdz svētkiem ilgāks laiks, jo pudiņa garšas "labāk saprecas". Agrāk to gatavoja pat pāris mēnešus, bet mūsu steidzīgajā laikā arī pāris nedēļas būs gana ilgs laiks. Uzzinot vairāk par šo neparasto desertu, tu noteikti vēlēsies izmēģināt spēkus tā gatavošanā.

Ziemassvētku pudiņš ir ļoti sātīgs un pamatīgs ēdiens. Kaut arhaisks, tas vēl arvien ir ļoti iecienīts un pirmajos Ziemassvētkos pudiņš ir neatņemama teju katras angļu ģimenes pusdienu sastāvdaļa. Tā receptes tiek rūpīgi saudzētas un mantotas no paaudzes paaudzē. Un, starp citu, pāri palikušais Ziemassvētku pudiņš bieži vien tiek ledusskapī rūpīgi glabāts līdz pat Lieldienām - pa šo laiku bagātīgās garšas "saprecas" vēl pamatīgāk un pudiņš tiek ar baudu pieveikts līdz galam.

Angļu pudiņu apvij neskaitāmas tradīcijas. Dažos tekstos minēts, ka labam pudiņam, lai tas nestu laimi un svētību, jāsastāv no 13 sastāvdaļām, kas simboliski apzīmē Jēzu Kristu un viņa divpadsmit apustuļus. Citur teikts, ka par godu Ziemassvētku leģendas trim ķēniņiem, katram ģimenes loceklim ar koka karoti ir jāapmaisa pudiņš virzienā no austrumiem uz rietumiem, maisīšanas laikā kaut ko ievēloties. Vēl kāda leģenda vēsta, ka pirms pasniegšanas pudiņš ir jāpārslaka ar alkoholu un jāaizdedzina, tādējādi simbolizējot Kristus ciešanas, bet virsū tam ir jāuzsprauž akmensozola zariņš, kas simbolizē Jēzus ērkšķu kroni.

Agrāk pudiņu ēda lēni, jo tajā tika iecepta monēta, kura atradējam pareģoja bagātību un laimi visa nākamā gada garumā. Mūsdienās monēta bieži vien tiek aizstāta ar veselu mandeli, taču tas nemazina veiksmīgā atradēja sajūsmu par laimes pareģojumu.

Nebrīnies, ja rakstos nākas lasīt par plūmju pudiņu - agrāk Anglijā rozīnes sauca par plūmēm, tādēļ reizēm Ziemassvētku pudiņš tiek dēvēts arī par plūmju pudiņu.

Ziemassvētku pudiņš kļuva plašāk zināms tikai 18. gadsimtā, bet īstu slavas gājienu piedzīvoja pēc tam, kad tika aprakstīts Čarlza Dikensa romāna "Ziemassvētku dziesma". Rakstos ir minēts, ka jau 1714. gadā karalis Džordžs I, zināms arī kā "pudiņu karalis", noteica, ka Ziemassvētkos galms varēs baudīt plūmju putru, kuras sastāvā bija kaltēti augļi un ogas, rieksti, alkohols, kā arī nieru tauki un dažādi gaļas izcirtumi. Ņemot vērā tā laika dzīves apstākļus, kas paredzēja ilgstošu uzturēšanos ļoti vēsās telpās, kuras nevarēja piesildīt pat lielie kamīni, brangais pudiņš droši vien ļaudis ne tikai sasildīja, bet arī ielīksmoja.

Mūsdienās angļu pudiņa bāze ir apmēram vienāda – kaltēti augļi (vīģes, dateles, rozīnes, plūmes), milti, taukvielas, sīrups un alkohols, bet katram gatavotājam tas iznāk citādāks. Nieru tauki mūsdienās pārsvarā tiek aizstāti ar sviestu, bet vietumis vēl ir saglabājusies tradīcija tos pievienot pudiņam. Dažās receptēs iesaka lietot pat alu.

Lai pudiņš patiešām nogatavotos un kļūtu sulīgs un pilnīgs, tas jāsāk gatavot jau laikus - vismaz dažus mēnešus vai pat veselu gadu pirms Ziemassvētkiem, bet pats pēdējais laiks, kad to darīt, ir pirmā Advente.

Pudiņa gatavošana nav īpaši lēts prieks: izejvielas plus, kopā ņemot, sešas - astoņas stundas gāzes vai elektrības pavarda enerģijas, kas jāpatērē to tvaicējot, bet Ziemassvētki ir tā reize, kad var un vajag atļauties pagatavot un baudīt šo klasisko desertu.

Pudiņš vienmēr būs vidēji vai ļoti tumšs, krāsai mainoties gan atkarībā no pievienotajām sastāvdaļām, gan no tvaicēšanas ilguma – jo ilgāk tvaicēsi, jo tavs pudiņš būs tumšāks.

Pirms izņem pudiņu no trauka, ļauj tam pastāvēt vismaz 15 minūtes. Tad to pilnībā atdzisušu vari ietīt kokvilnas drānā, kas samērcēta brendijā vai citā alkoholā un ievietot skārda kārbā. Līdz svētkiem pudiņu uzglabā ledusskapī vai citā vēsā vieta, ik pa laikam aplaistot ar šļuciņu alkohola.

Pirms pasniegšanas liec pudiņu uz 1-2 h (atkarībā no pudiņa lieluma) tvaicēties ūdens peldē, tad nedaudz to atdzesē un virspusē izgreb nelielu caurumu, kurā ielej brendiju. Pirms pudiņu liec uz svētku galda, brendiju aizdedzini. Lai šo burvīgo desertu padarītu vēl gardāku, baudi to ar ruma sviestu vai brendija krēmu.

Reibinošais Ziemassvētku pudiņš

Lai Ziemassvētku pudiņš izdotos īpaši gards, tas jāsāk gatavot jau pirmajā Adventē. Šim pudiņam ir jādod laiks, lai tas nobriestu un sasūktos ar reibinoši aromātisko brendiju.

Lasīt vairāk

Svētku pudiņš ar Amaretto, ķiršiem un pekanriekstiem

Mazliet citāda britu klasiskā Ziemassvētku pudiņa recepte - ar pekanriekstiem un cukursaldiem ķiršiem sīrupā.

Lasīt vairāk

Augļiem bagātais Ziemassvētku pudiņš

Foto: Vida Press

Īpaši sulīgs un bagātīgs Ziemassvētku pudiņš ar šerija un brendija piedevu.

Lasīt vairāk

Ātrais Ziemassvētku pudiņš

Foto: Vida Press

Klasiskā britu pudiņa ātrā versija steidzīgajiem.

Lasīt vairāk

Bagātīgais Ziemassvētku pudiņš

Vienkārši pagatavojams, bet bagātīgs tradicionālais angļu Ziemassvētku pudiņš, kura sastāvā ir dažnedažādi žāvētie augļi un šļuciņa tava iecienītākā alkoholiskā dzēriena. Ziemassvētku pudiņu sāc gatavot jau tagad - jo līdz svētkiem ilgāks laiks, jo pudiņa garšas "labāk saprecas". Agrāk to gatavoja pat pāris mēnešus, bet mūsu steidzīgajā laikā arī pāris nedēļas būs gana ilgs laiks.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!