Foto: Arhīva foto
Klasiskajām sīpolu mizām, protams, konkurences nav – bet vai esi izlēmis, kā šogad krāsosi Lieldienu olas? Olu krāsošana latviešiem ir sena tradīcija, kas simbolizē pavasara iestāšanos, zemes atmošanos pēc garās ziemas, kā arī auglību un atdzimšanu. Mūsdienās gan olu krāsošana izgājusi radošajā plašumā, vairs neaprobežojoties tikai un vienīgi ar pirmo zaļo dzinumu izmantošanu krāsošanā un sīpolu mizām vien. To pierāda arī "Tasty.lv" veiktie eksperimenti ar dažādām olu krāsošanas metodēm vairāku gadu garumā – kāpēc gan neatsvaidzināt atmiņu vai nepasmelties ideju kam jaunam?

Vispirms vari palūkoties, kas pieejams no dabiskajiem izejmateriāliem – sīpolu mizas, dažādas pašlasītas zāļu tējas, sarkanais kāposts, karkadē tējas lapiņas, kurkumas garšviela, mellenes un citas veltes nokrāsos olas visdažādākajās krāsās. Talkā vari ņemt arī maltu kafiju un vīnu.

Ja padomā pavisam košas Lieldienu olas, vari izmantot arī mākslīgās krāsas – veikalos nopērkamos olu krāsošanas komplektus. Mazliet saudzīgāks būs variants ar pārtikas krāsvielām. Arī zīda kaklasaites, kas gadiem gulst skapī, var būt labs izejmateriāls olu krāsošanai.

Lai arī kādu krāsošanas metodi tu izvēlētos, svarīgākais, par ko vajadzētu atcerēties, lai olas pēc izvārīšanas būtu veselas un stingras – šim procesam pievērsies ar pietāti. Vislabāk pēc vārīšanas nolobīsies tās olas, kas būs "vecākas", respektīvi, kuru derīguma termiņš ir īsāks, norāda vietnes "Southern Living" speciālisti. Neliec olas katliņā uzreiz – vispirms tās noturi istabas temperatūrā, uzvāri ūdeni un ieliec olas tikai verdošā virumā. Tas arī nodrošinās, ka olas būs vieglāk nolobīt.

Ja olu vārīšanu un krāsošanu ar dabiskajiem materiāliem apvieno, tad verdošā ūdenī tās vāri tikai 10 minūtes, pēc tam katliņu ar tajā vēl esošajām olām noņem no plīts un ļauj atdzist. Kamēr ūdens atdzisīs, olas turpinās vārīties, tāpēc labāk tās noņemt ātrāk, lai nepārvārītu un olu dzeltenumi nekļūtu pelēki, ieteikts vietnē "Real Simple".

Vēl viens solis, par kuru vērts padomāt – intensīvākam tonim mēdzam noturēt olas krāsu virumā vairākas stundas, kas nav nekas slikts. Tomēr, drošāks variants visu olu ēdāju veselībai ir katliņu ar, piemēram, olām un sīpolu mizām turēt ledusskapī. Ja olas novāri un krāsot grasies pēc tam, tad pēc izvārīšanas uzreiz iemērc tās ledusaukstā ūdenī, lai straujāk apturētu gatavošanās procesu, nosusini un krāso.


Vēl neesi izlēmis, kā šogad krāsosi olas Lieldienās? Lūk, "Tasty.lv" olu krāsošanas ieteikumi un eksperimenti no padomu lādītes! Lai koši un gardi svētki!

Mirdzošie dimantiņi – kā nokrāsot Lieldienu olas sarkanvīnā

Foto: Shutterstock

Dabiskie izejmateriāli Lieldienu olu krāsošanai latviešiem nudien nav sveši – mēs protam olas nokrāsot kā sīpolu mizās, tā sarkanajā kāpostā, zāļu tējās, kurkumā, kafijā, mellenēs, bietēs un izmantojot citas veltes. Šogad par īstenu interneta trakumu kļuvušas mirdzošas olas, kas izskatās kā maziem dimantiņiem nosētas un ir krāsotas, izmantojot… vīnu! Kā tādas nokrāsot mājās pašam?

Lasīt vairāk

Eksperiments: Krāsojam Lieldienu olas ar virtuvē atrodamām izejvielām

Foto: DELFI

Straujā Lieldienu tuvošanās nozīmē tikai vienu – pienācis tas brīdis, kad jādomā par to, kā tad šogad izskatīsies mūsu Lieldienu olas, ko liksim svētkos galdā un kā mērosimies azartiskās olu cīņās. Šoreiz gan olu krāsošanai nolēmu pievērsties mazliet no cita rakursa un nevis speciāli meklēt bērzu lapas, rudzu zelmeni vai asinszāli, bet gan izmantot to, kas tiešām ir mājās – ledusskapī, sīpolu groziņā vai virtuves skapītī.

Lasīt vairāk

Skeptiķes olu krāsošanas eksperiments: mākslīgās olu krāsas pret dabīgajām

Foto: DELFI

Cilvēkam, kurš visu mūžu krāsojis olas sīpolu mizās, eksperimentējot tikai ar ietīšanas metodēm, kad olu ietin kaprona zeķēs ar putraimiem, sūnām un citiem zaļumiem, pret mākslīgajām krāsām var būt aizspriedumi. Un ir. Tās krāsas tak izskatās tik nedabīgi, viss tik ķīmisks... Bet vienreiz taču ir jāpamēģina! Cilvēki taču to dara! Tāpēc metos eksperimentā, lai noskaidrotu: kuras krāsas labākas – tās, ko var nopirkt veikalā vai tās, ko var savākt mežā un laukā?

Lasīt vairāk

Ar bārdas putām, 'zeļonku' un salvetēm: 'Tasty' testē populārus olu krāsošanas veidus

Foto: DELFI

Tuvojoties Lieldienām, kā jau allaž, daudzu prātus nodarbina olu izdaiļošanas jautājums. Kad dabas materiālu sniegtās iespējas šķiet izsmeltas un jau nedaudz apnikušas, jāmeklē jauni krāsošanas veidi. Šajā jautājumā labs padomdevējs ir dažādas interneta vietnes, kur atrodamās video pamācības atklāj, kā izraibināt olas visās varavīksnes krāsās un musturos. Bet, kā zināt, vai izdaudzinātā metode tiešām "strādā" un materiālos ieguldītā nauda nebūs izmesta vējā? "Tasty" nāks tev talkā, praksē izmēģinot četrus sociālajos tīklos plašu popularitāti iemantojušus olu krāsošanas veidus.

Lasīt vairāk

Soli pa solim: divi interesanti un koši Lieldienu olu krāsošanas veidi

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties

Katru gadu, tuvojoties Lieldienām, interneta plašumos steidzam meklēt interesantus olu krāsošanas veidus, lai tieši mūsu veikums būtu košākais, krāsainākais un visu apbrīnotākais. Noderīgu ideju meklējumos, nolēmām uzrunāt garšīgā kulinārijas bloga "Gards ka nenoēsties!" saimnieci, kura "Tasty.lv" atklāja, ka jau sešus septiņus gadus olas krāsojot tikai dabīgā veidā – sarkanajos kāpostos, kurkumā, bietēs, karkades tējā, spinātos un vecajās, labajās sīpolu mizās. Uzzinājām vairākus mazāk ierastus, izmēģināšanas vērtus olu krāsošanas paņēmienus un divus no tiem nolēmām atklāt arī mūsu uzticamajiem lasītājiem.

Lasīt vairāk

No sarkanvīna līdz kaķuzālei: 'Tasty' lielais olu krāsošanas eksperiments

Foto: DELFI

Teju katru gadu, tuvojoties Lieldienām, daudzi apņemas olu krāsošanas jomā izmēģināt dažādu dabas materiālu spēku, bet pirmssvētku steiga dara savu un bieži vien attopamies vien pēdējā brīdī, kad, stāvot pie kases lielveikalā, neatliek nekas cits, kā iemest groziņā košu paciņu ar nezināmas izcelsmes krāsvielām. Otra galējība ir sīpolu mizas – kaut rezultāts ir pagalam paredzams, tomēr gadu no gada spītīgi turpinām apgalvot, ka tieši brūnraibās oliņas ir "vissmukākās".

Lasīt vairāk

Lieldienas gaidot: Koši krāsotas olas, izmantojot dabas materiālus

Foto: DELFI

Jau šonedēļ visā pasaulē tiks svinētas Lieldienas, svētki, kas daudziem saistās ar raibi krāsotām olām - raksturīgāko Lieldienu tradīciju. Pagānu tradīcijās ola simbolizē saulītes atgriešanos un auglību, savukārt kristiešiem ola ir Kristus augšāmcelšanās simbols.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!