Foto: Shutterstock
Zilās plūmes šobrīd veikalos par īpaši izdevīgu cenu: ap 60 centiem kilogramā. Jāizmanto izdevība un jāņem ciet!

Ko tik visu no plūmēm nevar pagatavot! Protams, kamēr gaisā virmo ieburkošanas gars un ir duka vairot ziemas krājumus, jārīkojas ar tālejošu domu: ziemā noderēs gan plūmju zapte kūkām, pankūkām vai vienkārši baltmazei ar sviesta kārtiņu, saldēdieniem derēs plūmju kompoti, dažādiem gaļas ēdieniem – gruzīniskie tkemali – un īpašām našķošanās reizēm ar sieriem un citiem smalkumiem – plūmju čatniji.

Foto: Shutterstock

Īpaši plūmju zapte ir vārāma vienkāršāk par vienkāršu: plūmes un cukurs vienādā svarā – un viss notiek! Bet – var jau mazliet paniekoties ar dažādām piedevām, darbs nebūs liels, bet ieguvums būs krāšņa garšu buķete. Piemēram, pie plūmju zaptes var pielikt citronu vai apelsīnu šķēlītes. Kādu kanēļa standziņu. Pieliet kādu drusku portvīna – o, kas par garšas niansēm! Un kā papildu bonuss vārītājam – dievīga smarža! (Nu varbūt arī viens mazs portvīns no skaistas kristāla glāzītes.)

Foto: Shutterstock

Bet nav jau jādomā tik uz augsto tāli. Kamēr, saldi smaržojot, verd un vārās plūmju zapte, jāpadomā arī par šo dienu un šo vakaru. Plūmju zapti tāpat nevar atstāt nepieskatītu – tāpēc mierīgi var iešaut krāsnī kādu plūmju kūku vai plātsmaizi: kad jau, tad jau!

Foto: Shutterstock

Septembra sākums ir brīnišķīga pāreja no vasaras uz rudeni – viss vēl tik krāšņi zied, nobriest, un ziema liekas tik nereāla. Bet rīti kļūst arvien vēsāki, un kādā ziemas rītā par šo skaisto atvasaru atgādinās vien atvērta plūmju zaptes burciņa, kas saldi smaržos. Ņemam tās plūmes ciet un liekam lietā!

Foto: Shutterstock
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!