Foto: Shutterstock
Zemenes lielākoties esam raduši izmantot dažādos desertos, saldos konditorejas izstrādājumos un ievārījumos, bet reti kurš iedomājas, ka šīs ogas, kas mēdz būt ne vien izteikti saldas, bet arī patīkami skābenas, var būt gards un pievilcīgs dažādu vasarīgu salātu papildinājums. Mūsu krājumos ir 10 izmēģināšanas vērtas receptes.

Svaigi, viegli lapu sālāti, kuros pavīd pa kādai koši sārtai zemeņogai, būs īsti piemēroti gan vieglām, vasarīgām maltītēm, gan skaisti izskatīsies uz svētku galda.

Spināti, romiešu salāti, rukola un ledussalāti – kā salātu pamatu vari izmantot jebkurus zaļos salātus vai to maisījumu.

Noteikti pamēģini salātiem pievienot avokado, jo šis krēmīgais auglis ar zemenēm veido fantastisku garšu saspēli. Arī svaigie gurķīši un sparģeļi būs izdevīgi sārto ogu sabiedrotie.

Lai gūtu patiesu garšu baudījumu, neaizmirsti zemeņu salātus papildināt ar svaigi plūkta bazilika lapiņām.

Zemeņu maigais aromāts lieliski saderēsies ar dažādiem sieriem – gan ar maigām mocarellas siera bumbām, gan ar pikantām zilā siera drupatām, krēmīgā brī šķēlītēm vai plānām cietā siera skaidām.

Foto: Shutterstock

Arī kūpinātas vai vārītas vistas gabaliņi, kūpināta laša šķēlītes vai konservēts tuncis, lai cik tas dīvaini neliktos, labi "sapasēs" ar zemenēm.

Treknas majonēzes mērces šajā gadījumā prātīgāk būs aizstāt ar pesto, vieglu vinegreta mērci, kam pievienota citrona vai laima sula un kapāti zaļumi, vai mērci uz jogurta bāzes.

Šeit vari smelties idejas ātrām un garšīgām mērcēm, ko blenderī vari pagatavot vien pāris minūšu laikā.

Nobeigumā salātus atliks tikai pārkaisīt ar kapātiem riekstiem (īpaši labi zemenēm piestāvēs valrieksti un grauzdēti ciedru rieksti) vai sekliņām – sezams, čia, ķirbju sēklas vai magones būs pašā laikā.

Lai labi garšo!

Spinātu salāti ar fetas sieru, zemenēm un valriekstiem

Ātri pagatavojami un ļoti vasarīgi salāti. Veselīgajiem spinātiem lieliski piestāvēs sulīgās un saldās zemenes, bet maltīti papildinās fetas siers un valrieksti.

Lasīt vairāk

Zemeņu salāti ar cieto sieru un lazdu riekstiem

Izsmalcināti interesanta garša, kas noteikti jānobauda.

Lasīt vairāk

Vasarīgie salāti ar zemenēm, vistu un medus-citrusu mērcīti

Kārdinoši un gardi svaigie salāti ar zemenēm un vistas gaļu. Pievieno klāt mazliet magoņu sēkliņu kraukšķīgumam un siera bumbas sātīgumam. Recepti piedāvā Justīne un Monika no bloga "Divi10.com".

Lasīt vairāk

Pīles salāti ar zemenēm un mango

Garda zemeņu sezonas recepte no Dansukker Zemeņu ēdienu meistarklases kopā ar Lauri Aleksejevu (restorāns "36.līnija").

Lasīt vairāk

Zaļie salāti ar aveņu balzamiko mērci un kazas siera gabaliņiem

Zaļie salāti ar saldi skābo balzamiko mērci un kazas siera gabaliņiem varēs greznot jebkuru viesību galdu. Salātiem vispiemērotākais būs mīkstais un svaigais kazas siers, bet mērces akcentiem izvēlies sezonālās ogas, žāvētas dzērvenes un grauzdētas pistācijas. Šobrīd rudenī vispiemērotākās būs rudens avenes, bet to vietā vari izmantot arī kazenes, mellenes, zemenes vai jauktas ogas. Arī pistāciju vietā vari izmantot jebkādus citus riekstus.

Lasīt vairāk

Mocarellas salāti ar zemenēm

Svini vasaru un mocarellas salātus pagatavo, tomātu vietā izmantojot zemenes. Pasniedz ar grauzdētu maizi vai papildini siera zemeņu salātus ar jauktām salātu lapām, rukolu, iegūstot vasarīgu zaļo uzkodu dienas vidū.

Lasīt vairāk

Spinātu salāti ar zemenēm un kazas sieru

Zemenes ir izcilas kombinācijā ar pikantiem ēdieniem. Zaļos salātus tās atsvaidzina, tiem piešķirot īpašu aromātu un svaigumu. Vasarīgi jauka saspēle zemenēm veidojas ar spinātiem un svaigo kazas sieru.

Lasīt vairāk

Siltie kvinojas salāti ar sparģeļiem

Saulainais pavasaris ir īstais brīdis, lai ēdienkarti papildinātu ar veselīgiem produktiem, piemēram, uzsāktu dzert zaļos kokteiļus, pagatavotu ko gardu no kvinojas putraimiem vai ierastajiem ikdienas ēdieniem pievienot kādu eksotiskāku superpārtikas produktu, uzskata restorāna "Aqua Luna" šefpavārs Gints Aizupietis, iesakot silto kvinojas salātu recepti.

Lasīt vairāk

Mocarellas salāti ar fenheli

Garda zemeņu sezonas recepte no Dansukker Zemeņu ēdienu meistarklases kopā ar Lauri Aleksejevu (restorāns "36.līnija").

Lasīt vairāk

Tunča salāti ar zemenēm

Zemenes iederas ne vien kūkās, krēmos un ievārījumos, bet arī dažādos salātos, kā, piemēram, šajos - ar tunci, ingveru un ananasiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!