Foto: Shutterstock
Smūtiji jeb blendētie kokteiļi ir gards veids, kā izbaudīt vasaras augļu un ogu ražīgumu. Jo kad vēl, ja ne siltajos mēnešos varam pagatavot dzērienu no Latvijā augušām mellenēm vai avenēm, un saņemt kārtīgu trieciendevu vitamīnu. Lūk, 10 receptes, kas palīdzēs uzsākt dienu īpaši spēcinoši!

Smūtijus vari taisīt no jebkurām ogām un augļiem, kas vien pašam garšo. Tos var taisīt saldenus vai pievienot, piemēram, spinātus, lai sanāktu kārtīgs zaļais kokteilis. Ja lauzi galvu par to, kādu šķidrumu izmantot kokteiļa pamatam, lūk daži varianti – ūdens, gāzēts ūdens, vājpiens, sojas piens, mandeļu piens un rīsu piens. Galvenais ielāgot – tam ir jābūt pietiekami liesam, lai kokteilis nebūtu trekns. Vasarā īpaši dzirkstoši smūtiji sanāk no minerālūdens. Lai garšīgi!

Ķiršu un banānu smūtijs

Foto: Shutterstock

Gards un vasarīgs kokteilis brokastīm vai baudīšanai starp ēdienreizēm – ķiršu smūtijs ar banāniem un citām vasaras ogām. Lai panāktu, ka kokteilis ir atvēsinošs, izmanto sasaldētas ogas.

Lasīt vairāk

Rabarberu un saldētu aveņu smūtijs

Foto: Shutterstock

Spēcinošs rīta kokteilis ar rabarberiem, avenēm un mazu gabaliņu bietes. Smūtijam izmanto mīļāko augu pienu, piemēram, auzu vai rīsu. Bet ja tie nevilina, kokteilis būs gards arī ar govs pienu.

Lasīt vairāk

Mango lassi no Pendžābas

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Blendētais kokteilis, kas tradicionāli nācis no Indijas apgabala, kur to arī vietējie dzer, ir ļoti līdzīgs tam, ko mēs pazīstam kā smūtiju. Īpašais lassi ir tas, ka to teju vienmēr taisa ar jogurtu un nepievieno cukuru, bet garšas pastiprināšanai pievienotas tiek garšvielas.

Lasīt vairāk

Smūtijs, kas glābs pēc jestrajām svinībām

Foto: Shutterstock

Nekas tā neuzlabo pašsajūtu pēc kārtīgām svinībām, kā vitamīniem un antioksidantiem bagāts smūtijs. Šī būs lieliska paģiru recepte ne tikai pēc Jāņiem, bet jebkurām citām svinībām, kad grādīgie dzērieni lietoti krietni vien vairāk, kā organisms spēj izturēt.

Lasīt vairāk

Melleņu un banānu brokastu smūtijs

Foto: Shutterstock

Uzmundrinošs brokastu kokteilis – melleņu un banānu smūtijs ar auzu pārslām. Ar sastāvdaļu proporcijām vari variēt pēc sirds patikas, izmantojot vairāk vai mazāk melleņu, jogurta vai auzu pārslu.

Lasīt vairāk

Dienvidu jūras smūtijs

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Īpaši tropisks un augļiem bagāts smūtijs, kurā satiekas krietna deva vitamīniem bagāto eksotisko augļu. Līdzās ierastajam banānam, kokteilī būs arī melone, papaija, marakujas mīkstums un grieķu jogurts.

Lasīt vairāk

Aveņu un banānu smūtijs (vai sorbets)

"Mana iecienītākā smūtija/sorbeta recepte sastāv tikai no četrām sastāvdaļām un ir pagatavojama piecu minūšu laikā, izmantojot virtuves kombainu vai blenderi," recepti iesaka bloga "Kikasvirtuve.lv" autore Kristīne Strazdiņa.

Lasīt vairāk

Mango - avokado brokastu smūtijs

Foto: Shutterstock

Veselīgs, gards un zibenīgi ātri pagatavojams mango-avokado kokteilis, kurš ir tik sātīgs, ka noteikti var aizstāt brokastu siermaizes vai omleti. Ja vēlies, vari tam pievienot arī jogurtu vai pienu.

Lasīt vairāk

Banānu, zemesriekstu sviesta un rīsu piena smūtijs

Foto: DELFI

Jāatzīst, ka neesmu no tiem cilvēkiem, kas smūtijus aizrautīgi dzertu katru dienu – ja vien ir tāda iespēja, priekšroku dodu svaigi spiestajām sulām vai saldējuma kokteiļiem. Taču šis vienkāršais blendētais dzēriens patīkami pārsteidza – izteikti banānīgs, ar riekstu pēcgaršu un rīsu piena saldumu.

Lasīt vairāk

Bumbieru smūtijs ar ingveru un zīdkoka ogām

Kā iesaka veselīgā dzīvesveida piekritējas no bloga Keepitsimpleandfit.com, smūtijs ir ne tikai ļoti garšīgs dzēriens, bet arī lielisks veids kā parūpēties par savu imunitāti un cīnīties pret nogurumu! Sastāvā esošais ingvers ir vērtīgs vitamīnu, minerālvielu un aminoskābju avots. Saldās un avenēm līdzīgās zīdkoka ogas samazina nogurumu un nespēku, jo ir dabisks dzelzs un kalcija avots. Baudi to pēc rīta skrējiena vai kopā ar draugiem nesteidzīgā maltītē!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!