Foto: Shutterstock/DELFI kolāža
Siltu kuskusu parasti pasniedz kā piedevu pie gaļas vai dārzeņu ēdieniem, bet šo lietošanā ārkārtīgi parocīgo produktu var izmantot arī dažādu gardu salātu pagatavošanai. Ar kukskusu papildināti salāti ir ne vien sātīgi, bet arī ātri un vienkārši pagatavojami, tādēļ būs īpaši piemēroti darbdienu vakariņām. Turklāt tie vienlīdz labi garšos gan siltā veidā, gan nākamajā dienā, tādēļ varēsi tos izmantot arī līdzņemšanai uz darbu.

Kuskuss tiek gatavots no cieto kviešu miltiem. Lieliski ir tas, ka kuskusu nav nepieciešams vārīt –pietiks, ja graudiņus apliesi ar verdošu ūdeni vai buljonu un ļausi graudiņiem zem vāka uzbriest aptuveni 10 minūtes.

  • Noderīgus knifiņus, kas palīdzēs tev pagatavot tiešām irdenu kuskusu, atradīsi te.


Vispopulārākie salāti ar kuskusa piedevu ir arābu tabulē ko parasti gatavo no uzbriedināta kuskusa, tomātiem, gurķiem, smalki sagrieztiem pētersīļiem, piparmētrām, citrona miziņas, sīpoliem un ķiplokiem, kas sajaukti ar olīveļļu un citronu sulu.

Foto: Shutterstock

Kuskusam nav izteiktas garšas, tāpēc tās piešķiršanai bieži izmanto dažādus buljonus, eļļas, sviestu, garšvielas, kapātus garšaugus, zaļumus, dārzeņus, žāvētus augļus, sēklas un riekstus – mazie graudiņi gluži kā sūklis sevī uzsūks visu pievienoto sastāvdaļu garšas. Piemēram, ja pirms pārliešanas ar verdošu ūdeni pievienosi kuskusam smalki sarīvētu citrona miziņu un citrona sulu, iegūsi bezgala aromātisku citronu kuskusu. Tādā pat veidā izmantojot apelsīnu, iegūsi kuskusu ar maigu apelsīnu aromātu. Visbiežāk izmantotie zaļumi kuskusa aromatizēšanai ir smalki sakapāti pētersīļi un piparmētra, kas piešķir produktam īpašu svaigumu.

Ar tikko gatavotu vai jau atdzisušu aromatizētu kuskusu vari papildināt gan svaigu, gan grilētu vai tvaicētu dārzeņu salātus – graudiņi produkti piešķirs dārzeņu salātiem sātīgumu, interesantāk tukstūru un jaunas garšas nianses. Tas, cik daudz kuskusa pievienot salātiem, ir gaumes jautājums – vienkārši eksperimentē, līdz atradīsi sev tīkamāko proporciju.

Parasti kuskusa salātu aizdaram tiek izmantota citronu vai laimu saula un kāda šļuciņa labas kvalitātes olīveļļas, bet šāda veida salāti lieliski garšos arī ar vieglu mērci uz bezpiedevu jogurta bāzes, kas papildināts ar rīvētu svaigo gurķi un ķiplokiem (receptes iedvesmai meklē , lūk, te). Ja vēlies nobaudīt īsteni kreptīgus salātus, papildini tos ar vārītu vistas fileju, tunci savā sulā, tvaicētu lasi vai sviestā apceptām garnelēm.

Nu gan ir laiks no runām ķerties pie darbiem un pagatavot kādu no 9 "Tasty" sarūpētajām receptēm.

Lai labi garšo!

Citronu tabulē – arābu salāti ar svaigiem dārzeņiem

Tabulē ir tradicionāli arābu salāti, ko parasti gatavo no bulgura, tomātiem, gurķiem, smalki sagrieztiem pētersīļiem, piparmētrām, citrona miziņas, sīpoliem un ķiplokiem, kas sajaukti ar olīveļļu un citronu sulu. Nereti bulguru mēdz aizvietot ar kuskusu.

Lasīt vairāk

Kuskusa salāti ar tomātiem, gurķiem un pētersīļiem

Vienkārši, veselīgi un ātri pagatavojami salāti vieglām pusdienām. Kuskuss būs lieliska bāze gardiem salātiem, kurus papildinās tomātu, gurķu un pētersīļu svaigums. Bet spirgtumu piedos svaigi spiestā citronu sula.

Lasīt vairāk

Grilēts siers ar svaigajiem fenheļa salātiem un apelsīnu kuskusu

Veģetārieši noteikti nespēj iedomāties savu ēdienkarti bez siera, jo tas maltītēm piešķir sātīgumu un patīkamu sāļumu, tāpēc šī recepte būs labs papildinājums ikdienas maltītēm. Grilēts halumi siers kombinācijā ar svaigajiem dārzeņiem rada lieliski sabalansētu garšu buķeti, ko noteikti novērtēs arī veģetāro ēdienu skeptiķi.

Lasīt vairāk

Vistas un kuskusa salāti ar gurķu mērci

Vistas un kuskusa salātu recepte tapusi "Aikāgaršo" pavārskolas ietvaros, un to kopā ar šefpavāru Normundu Baranovski gatavojuši Tukuma evaņģēliski luteriskās draudzes "Štābiņa nometnes" dalībnieki.

Lasīt vairāk

Kuskusa salāti ar vistu Karību gaumē

Īsts garšu sprādziens, kurā saldais mijas ar sāļo un augļi ar "nopietno" ēdienu. Graudaino kuskusu papildinās nedaudz pikanta vista, taču to visu vēl vairāk atsvaidzinās mango, granātābols un garda apelsīnu sulas mērce.

Lasīt vairāk

Kuskuss ar šampinjonu un zilā siera mērci

Vēlaties iepriecināt ģimeni ar ko jaunu un netradicionālu? Izmēģiniet kuskusu ar šampinjonu - zilā siera mērci. Lai labi garšo!

Lasīt vairāk

Pavasara dārzeņu salāti ar kuskusu un sinepju mērcīti

Kraukšķīgie pavasara salāti ar redīsiem, gurķiem un seleriju. Papildināti ar rūgteno rukolu un maigo kuskusu, bet asumiņam – sinepju mērcīte ar spirgtu laima sulu.

Lasīt vairāk

Kuskuss ar rozīnēm un riekstiem

Kuskuss ir ļoti viegli un ātri pagatavojams ēdiens, kuru tradicionāli pasniedz pie gaļas, zivs vai dārzeņu sautējumiem, vai arī kā atsevišķu pamatēdienu. Atdzisušu to var izmantot salātiem un desertiem. Piedāvājam kuskusam dienvidnieciski bagātu versiju ar sarkanajiem sīpoliem, rozīnēm un riekstiem.

Lasīt vairāk

Kuskusa salāti ar fetas sieru

Pavasara sezonā mūsu vēders ir izsalcis pēc svaigākām maltītēm, taču sāta sajūta pieprasa arī kaut ko pamatīgāku, un tam par labu var izmantot kuskusu. Kombinācijā ar dārzeņiem un sieru, salāti iegūs gan svaigas, gan sāļas notis, kas labpatiks dažādām garšas gaumēm.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!