Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Tam, ka peldkostīmu sezona šogad ir oficiāli beigusies, tā īsti nemaz nepaspējot uzņemt apgriezienus, ir arī savas saulainās puses. Aizbildinoties ar pirmajām rudens vēsmām, ēdienkartē var ar skubu atgriezt dažādus sātīgus komforta ēdienus, piemēram, sacepumus ar zeltainu siera vai kraukšķīgas mīklas garoziņu, kas slēpj sulīgus vistas gabaliņus bezgala kārdinošā, krēmīgā mērcē.

Vistas sacepuma gatavošanai noderēs jebkāda vistas gaļa. Ja vēlies, vari izmantot pat visu vistu, iepriekš to novārot – pēcāk no kauliem atdalīto gaļu varēsi izmantot sacepumā, bet no buljona pagatavot gardu un veselīgu vistas zupiņu, kas palīdzēs cīnīties ar saaukstēšanos un citām nepatīkamām rudens sezonas blaknēm.

Tā kā vistas vārīšana ir visai laikietilpīgs process, tad pie sacepuma tiksi ātrāk, izmantojot gabaliņos sagrieztu vistas fileju vai atkaulotus vistu šķiņķīšus bez ādas. Tos pirms likšanas cepamajā traukā pāris minūtes apvāri verdošā ūdenī vai arī apcep pannā sakarsētā taukvielā. Ir receptes, kas paredz izmantot arī iepriekš termiski neapstrādātus gaļas gabaliņus, bet, lai tie pagatavotos ātrāk, iepriekš tos saplacini, viegli paklapējot ar gaļas āmuru.

Lielisks veids, kā paātrināt sacepuma tapšanas procesu, pie viena arī piešķirot ēdienam īpaši kārdinošas garšas nianses, ir kūpinātas, žāvētas vai grilētas vistas gaļas izmantošana. Šim mērķim noderēs arī pāri palikušie šašlika gabaliņi.

Sacepuma pamatmasai vari izmantot, ko vien sirds kāro – gan kabačus, burkānus, kartupeļus, tomātus, sviesta pupiņas un citus dārza labumus, gan iepriekš novārītus makaronus, griķus vai rīsus.

Kad pannā kārtām salikta gaļa un pārējās sastāvdaļas, sulīgumam viss papildināts ar saldo krējumu vai, piemēram, krēmīgu sēņu mērci, atliek tikai izdomāt, ar ko pārklāt šo kulināro mākslas darbu. Visbiežāk šim mērķim tiek izmantots siera un olu maisījums, kas cepoties veido tīkami zeltainu garoziņu, bet arī liekot lietā filo mīklu vai atkausētu kārtainās mīklas plāksni, iegūsi kraukšķīgu, gaisīgu un ļoti aromātisku vistas sacepuma "kažociņu".

Lai labi garšo!
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!