Foto: Shutterstock
Britu kulinārās tradīcijas lielā mērā ir ietekmējusi gan valsts bagātīgā vēsture, gan klimatiskie apstākļi – teju nekad nepārejošais lietus un to pavadošais drēgnums, kā iespaidā vairums ēdienu ir kalorijām bagāti un ļoti sātīgi. Tādēļ britu mājīgie ēdieni jeb "comfort food" īpaši piestāv arī Latvijas aukstajiem ziemas mēnešiem, kad organismam nepieciešams nodrošināties ar papildus enerģiju.

Bagātīgās angļu brokastis un daudzos literāros darbos aprakstītais pēcpusdienas tējas dzeršanas rituāls ir tikai daži no veidiem, ko britu virtuve iesaka, lai sasildītu miesu un garu, jo britu impērijas laikā angļi aizguva ļoti daudz vērtīgu ideju un produktu no citām valstīm, piemēram, Ziemeļamerikas, Ķīnas un Indijas.

Tā rezultātā klasiskie un pamatīgie angļu virtuves produkti maize, siers, cepta un sautēta gaļa, medījumi, saldūdens zivis un jūras zivis tagad sacenšas, piemēram, ar kartupeļiem, tomātiem un čili pipariem no Dienvidamerikas, un kariju un citām garšvielām no Indijas, veidojot neparastas un īpaši sildošas garšu kombinācijas.

Lai rosinātu tevi pārziemot garšīgāk, apkopojām 17 tradicionālas britu virtuves receptes, ko noteikti ir vērts iemācīties pagatavot.

'Kedžerī' – rīsi ar laša gabaliņiem, kariju un olu

Foto: Shutterstock

Kedžerī ir britu nacionālais brokastu ēdiens, kura saknes meklējamas 19. gadsimta Indijā. Klasisks kedžerī ir karija rīsi, pasniegti ar zivi un vārītu olu. Piedāvājam klasiku papildināt ar pavasarīgajiem diļļu un pētersīļu zaļumiem, izceļot laša sārtos gabaliņus, bet vārītās olas vietā kedžerī var pasniegt ar plaucētām olām. To mīkstais dzeltenums kā mērce bagātinās rīsus un lasi.

Lasīt vairāk

Fotorecepte: Mazie cūkgaļas pīrāgi

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Virtuves projekts čaklākajiem gatavotājiem – sātīgi gaļas pīrāgi, kas pildīti ne vien ar cūkgaļu, bet arī buljona želeju. Šos pīrāgus īpašus padara to forma, jo atgādina mazas maizes kūkas. No ārpuses nemaz nepateikt, kas paslēpies vidū.

Lasīt vairāk

Gaisīgais deserts ar zemenēm un bezē jeb 'eton mess'

Foto: Shutterstock

Britu iecienīts deserts "eton mess", kurā svaigie zemeņu gabaliņi mijas ar saldajiem bezē cepumiem, slīgstot gaisīgā putukrējumā. Tā kā deserts ir viegli un ātri pagatavojams, tad recepte noderēs gan saldākai ikdienai, gan svētku reizēm.

Lasīt vairāk

Angļu citronu krēms

Foto: Shutterstock

Angļu citronu krēms jeb "custard". Ideāli piemērots, lai pildītu tartes un smilšu krēma groziņus. Tāpat varat baudīt, vienkārši uzzmērējot uz grauzdētas baltmaizes šķēles. Vislabāk izmantot nevaskotus (bioloģiskos) citronus.

Lasīt vairāk

Sulīgs liellopa filejas velingtons kārtainajā mīklā

Foto: Shutterstock

Izsmalcināta svētku cepeša versija - sulīga liellopa gaļas fileja kārtainajā mīklā. Velingtons ir tradicionāls britu svētku ēdiens, bet ies pie dūšas arī tiem, kuriem neiztrūkstoši svētku mielasta atribūti ir cepetis un pīrādziņi - šīs ēdiens ļauj apvienot abus šos labumus, papildinot tos ar mūsu mentalitātei tik tuvajām sēnēm.

Lasīt vairāk

Alus mīklā panēta zivs fileja ar kartupeļu salmiņiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gaisīgā alus mīklā pagatavota mencas fileja ar kartupeļu salmiņiem jeb variācija ap britu slaveno ēdienu "fish and chips". Pasniedz kā uzkodu kopā ar mērcīti un salātiem vai citām piedevām.

Lasīt vairāk

'Scones' cepumi ar žāvētiem ķiršiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gardi un gaisīgi cepumiņi ar žāvētajiem ķiršiem. Angļu iecienītos scones cepumus tradicionāli ēd, pārgriežot uz pusēm un apziežot ar sviestu.

Lasīt vairāk

Bagātīgs zivju sacepums angļu gaumē

Foto: Shutterstock

Zivju sacepums jeb "fish pie", kā to dēvē angļi, ir neatņemama britu virtuves sastāvdaļa. Un tas nemaz neizbrīna, jo tā bagātīgās garšas rudens-ziemas sezonu padara mājīgāku un siltāku.

Lasīt vairāk

Olas skotu gaumē laiskām brīvdienu brokastīm

Foto: Shutterstock

Garda un sātīga brokastu uzkoda - kraukšķīgi cepta gaļas bumbiņa ar olu tās vidiņā. Gaļas masā ietītā ola var būt gan mīksti, gan cieti vārīta.

Lasīt vairāk

Rostbifs ar Jorkšīras pudiņu

Foto: Shutterstock

Rostbifs ar Jorkšīras pudiņu īpašai svētku maltītei.

Lasīt vairāk

'Crumble' - vienkāršā ābolu drumstalkūka ar dzērvenēm un mandarīniem

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojama ābolu drupaču kūka, jeb "crumble" ir britu virtuvei raksturīgs saldais ēdiens. To īpaši gardu un acij tīkamu padara sulīgas dzērvenes un mandarīnu atsvaidzinošais aromāts. Drupaču kūka greznos jebkuru svētku galdu.

Lasīt vairāk

Gana pīrāgs ar saldo kartupeļu biezeni

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Tradicionāli ganu pīrāgs jeb Shepherd's pie tiek pagatavots no maltās gaļas ar kraukšķīgu kartupeļu cepurīti pa virsu. Šoreiz ir nedaudz citādāka versija – pa virsu likti maigie saldie kartupeļi, bet zem tiem paslēpusies jēra maltā gaļa. Maltīte būs lielisks vakariņu ēdiens, ar ko pabarot visu ģimeni.

Lasīt vairāk

Šokolādes fadžs jeb mīkstā karamele no trīs sastāvdaļām

Foto: Privātais arhīvs

"Fadžs jeb mīkstā karamele, manuprāt, ir viens no vienkāršākajiem saldumiem, ko iespējams pagatavot mājās. Piesātināts ar šokolādi, kondensēto pienu un kalorijām - grēcīgi garšīgs! Ardievu, diēta!" tā recepti piesaka mūsu lasītāja Elīna Krišjāne Gustsone.

Lasīt vairāk

Banānu 'scones' cepumu šķēles

Foto: Vida Press

Angļu iecienītos "scones" cepumus tradicionāli ēd, pārgriežot uz pusēm un apziežot ar sviestu. Sulīgās banānu "scones" šķēles ideāli garšos arī kombinācijā ar sieru un medu.

Lasīt vairāk

Ābolu un plūmju krambls ar vaniļas mērci

Foto: Vida Press

Sulīgs rudens augļu krambls ar zeltainām smilšu mīklas dumstalām ir viens no vienkāršāk pagatavojamiem ceptajiem desertiem. Cel to galdā karstu, papildinot ar vaniļas mērci vai saldējuma bumbu.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgā alus mīklā panēta zivs ar ceptiem kartupeļiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Perfektam nedēļas sākumam jaunu sparu un kārdinošu noskaņu radīs recepte ar slaveno angļu fish and chips ēdienu. Protams, šis nav ēdiens, ko var atļauties ēst katru dienu, taču lietainā pirmdienā, tā, iespējams, būs labākā izvēle sevis palutināšanai, turklāt pagatavošana nav nemaz tik sarežģīta, kā tas varētu sākotnēji šķist.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un maltās gaļas sacepums - 'Gana pīrāgs'

Foto: Vida Press

Gana pīrāgs jeb Shepherd's pie ir tradicionāls angļu ēdiens, kas tiek gatavots no maltās gaļas un kartupeļu biezeņa. Ja vēl ne reizi nav mēģināts, noteikti iesakām pagatavot šo sātīgo sacepumu! Šajā receptē tiek izmantota jēra gaļa, tomēr to var gatavot arī ar citu gaļu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!