Foto: Shutterstock
Griķu ēdieniem būtu jāpievēršas ikvienam, kas domā par veselīgu un sabalansētu uzturu, bet tas nav vienīgais iemesls, lai galdā celtu griķus. Tos var pagatavot ļoti ātri, garšīgi un dažādās kombinācijās ar dažādiem dārzeņiem, garšaugiem un dažādām mērcēm, gaļas mērces ieskaitot.

No griķiem var vārīt vienkāršu biezputru, vārītos griķus aizdarot ar kausētu sviestu, bet biezputru var bagātināt ar gaļu, dārzeņiem, saldu krējumu. Vārītus griķus var izmantot sacepumos un zupās, bet, samaļot griķus miltos vai nopērkot tos uzreiz gatavus, var izcept maizi vai pankūkas. Klasiska griķu pankūku piedeva ir kūpināts lasis, bet tā varētu būt jebkāda sāļā uzkoda. Protams, ka pankūkas var pasniegt arī tikai ar sviestu vai medu, vai ar skābenu ievārījumu, piemēram, ar brūkleņu.

Tradicionāli griķus vāra ūdenī, bet vārīšanai var izmantot arī buljonu vai steidzīgie ūdenim sāls vietā var pievienot ekoloģisko buljona kubiņu. Izvēlies savu recepti un pagatavo gardas vakariņas!

Griķu sacepums ar vistas fileju un sēnēm

Foto: Shutterstock

Ērti pagatavojams vakariņu vai pusdienu ēdiens. Jānovāra irdeni griķi un cepeškrāsnī jāsacep ar vistas fileju, sēnēm un siera cepurīti.

Lasīt vairāk

Plānās griķu pankūkas ar kūpinātu lasi

Foto: Shutterstock

Ļoti gardas un veselīgas griķu pankūkas, kuras ažūras kā mežģīnes padarīs raugs. Pasniedz ar kūpinātu lasi un karoti skāba krējuma, grezno ar smalki sagrieztiem lociņiem vai dillēm.

Lasīt vairāk

Griķi ar sēnēm

Foto: Shutterstock

Brīnišķīgs ēdiens vakariņām - griķi ar sēnēm, ceptiem sīpoliem, burkāniem un olu. Noderēs gan veikalā nopērkamie šampinjoni vai austersēnes, gan mežā salasītās bekas un bērzlapes. Griķus var ēst kā pamatēdienu, un tos var pasniegt kā piedevu ceptai gaļai.

Lasīt vairāk

Tradicionālais zoss cepetis mūsdienīgā izpildījumā

Foto: Shutterstock

"Mūsdienās svētku galdus bieži vien klāj ne tikai tradicionāli ēdieni, bet arī no citām kultūrām aizgūti gardumi, kā arī eksotiski augļi. Manuprāt, biežāk vajadzētu gatavot tradicionālos svētku ēdienus, turklāt senās receptes iespējams uzlabot, pamēģinot dažādus līdz šim nerealizētus garšu salikumus. Piemēram, lai piešķirtu Mārtiņzosij mūsdienīgu garšu, to var pirms cepšanas iemarinēt vieglā ananāsu marinādē," stāsta "Lido" šefpavāre Ilga Joma, piedāvājot tradicionālu latviešu svētku recepti mūsdienīgā izpildījumā.

Lasīt vairāk

Golubci jeb kāpostu tīteņi ukraiņu gaumē

Foto: Shutterstock

Kulinārijas šova "Ēdam mājās" vadītājas Jūlijas Visockas recepte - golubci jeb ukraiņu tradicionālie kāpostu tīteņi ar liellopa gaļu un griķiem.

Lasīt vairāk

Vasaras ogu pannakota ar grauzdētu griķu un griķu medus uzputeni un griķu pūslīšiem

Pavisam nedaudz medus un ēdiens gūst pilnīgi citu garšu. Pavāri to zina, tāpēc šoruden labprāt ļaujas eksperimentiem ar pašmāju griķu, viršu un meža aveņu medu. Viņus uz to īpaši aicinājis bitenieks Daugmales Jānis, kas šoruden sarīkoja 1. Daugmales Jāņa bišu medus ēdienu saietu. Tajā 12 restorānu pavāri rādīja katrs savu īpašo recepti.

Lasīt vairāk

Dūmota tītara krūtiņas šķēle ar griķu un dārzeņu duetu pašmāju barbekjū mērcē

Eksperimentēt virtuvē ar Latvijā vāktu medu? Ar lielāko prieku! 12 Rīgas restorānu pavāri atsaucās bitenieka Daugmales Jāņa aicinājumam un radīja katrs savu versiju ēdienam, kurā izmantots Latvijā vākts viršu, griķu vai meža aveņu medus. Portālam "Delfi" ir tas gods un prieks iepazīstināt lasītājus ar šīm 12 īpašajām receptēm!

Lasīt vairāk

Griķu zupa ar garnelēm un bazilika pesto

Advente ir mierpilns un apcerīgs laiks, kas palīdz mums sagatavoties svētku brīnumam. To aizvadām, cenšoties sakārtot lietas un telpu ap mums, kā arī pašiem sevi – domas, emocijas, izjūtas. Tāpēc kristīgajās tradīcijās būtiska Ziemassvētku gaidīšanas sastāvdaļa ir gavēnis, kas ar saprātīgiem uztura ierobežojumiem un mērenību palīdz cilvēkiem šķīstīt savu dvēseli, prātu un ķermeni. Īpaši gavēņa laikam "Tex-Mex" šefpavārs iesaka izmēģināt un baudīt griķu zupu ar dārzeņiem, garnelēm un bazilika pesto.

Lasīt vairāk

Griķu biezputra ar vistas fileju un dārzeņiem

Foto: Shutterstock

Garda un krēmīga griķu biezputra ar maigajiem vistas filejas gabaliņiem un dārzeņiem. Aromātisks un vienkāršs vakariņu ēdiens, kas turklāt būs gatavs vienā mirklī.

Lasīt vairāk

Grauzdētais musli maisījums

Foto: Shutterstock

Musli ir lieliska brokastu izvēle, ja nav laika un vēlēšanās celties stundu agrāk, lai gatavotu pilnvērtīgas brokastis. Tas ir veselīgs un ātri pagatavojams, turklāt garšos gan lieliem, gan maziem kārumniekiem, jo kraukšķīgās pārslas un grauzdētās sēkliņas, apvienojumā ar žāvēto augļu saldumu, būs salikums, kurš pilnīgi noteikti liks tev pamosties.

Lasīt vairāk

Mazkaloriju pankūciņas no griķu miltiem

Foto: Shutterstock

Pankūkas un mazkaloriju uzturs šķietami nesader, tomēr tas ir iespējams. Izmēģini šo pankūku recepti, kurā tiek izmantoti griķu milti un medus!

Lasīt vairāk

Griķu maize ar sēkliņām

Foto: Shutterstock

Svaiga un garšīga griķu maize ar sēkliņām.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!