Foto: Shutterstock
Vecajā jokā, ka ar garšīgu mērci var apēst pat treniņtērpu, ir liela daļa taisnības, jo prasmīgi piemeklēta mērce tiešām spēj nomaskēt dažu labu ēdiena nepilnību. Tā kā pavasarī ir īpaši aktuāli iekļaut ēdienkartē zaļumus, dārzeņus un augļus visos iespējamos veidos, tad šoreiz stāstīsim, kā pagatavot sulīgi zaļas mērcītes dažādu pasaules tautu gaumē, un kādu ēdienu aizdaram tās pareizi izmantot.

Uzkodu mērces noderēs arī mājas ballītē – gan kā piedeva frī kartupeļiem (noderīgus padomus to gatavošanā meklē – te) vai krāsnī ceptu tupeņu daiviņām, gan arī vistas nagetu (recepte – te) vai krāsnī ceptu vistu spārniņu un stilbiņu (šeit atradīsi bagātīgu recepšu kolekciju) pamērcēšanai.

Čimičuri mērce Argentīnā tiek izmantota gaļas, it īpaši steiku, marinēšanai un pasniegšanai. Bet šī vienkārši pagatavojamā mērce ir teju universāla piedeva, jo piešķirs lielisku garšu arī citiem gaļas ēdieniem, kā arī sautējumiem, pastai, kartupeļiem, zupām un pat salātiem.

Foto: Shutterstock

Kurš gan nezina itāļu virtuves klasiku – pesto. Bez tā nav iedomājama grēcīgi gardā Vidusjūras virtuve, taču bez visiem labi zināmās pesto versijas ar baziliku galvenajā lomā, ir radīti neskaitāmas variācijas, kas tuvākas un tālākas oriģinālam, tomēr arī gana labas un izmēģināšanas vērtas. Receptes meklē, lūk, te.

Austrumu zemēs lielā cieņā ir krēmīgais un maigais humuss, ko var gan ziest uz grauzdētas maizes šķēlītēm, gan ķeksēt no bļodiņas ar dārzeņu stienīšiem vai kukurūzas čipsiem. Tā ir ideāla ballīšu uzkoda, ko var pavisam ātri pagatavot pat tad, kad ciemiņi jau teju klauvē pie durvīm, turklāt humuss ir ne vien ļoti gards, bet arī veselībai draudzīgs. Šajā rakstā stāstījām, kas jāņem vērā, gatavojot humusu.

Foto: DELFI

Allioli mērce ir ķiploku un olīveļļas mērce, aizgūta no arābiem, bet nu jau kļuvusi par spāņu virtuves klasiku un tiek izmantota teju visiem sāļajiem ēdieniem. Tipiskākais piemērs allioli mērces izmantošanai: pārliet svaigai vai grauzdētai maizītei un pasniegt kā tapas jeb uzkodas pie vīna – ar tomātiem, anšoviem, čorizo desu, kā arī pasniegt kā piedevu ceptas vai grilētas gaļas šķēlēm.

Itālijā ļoti iecienīta mērce ir "salsa verde" jeb zaļā mērce, kuras sastāvā ir marinēti gurķīši, kaperi, zaļās paprikas pākstis, šalotes sīpoliņi, pētersīļi un citas zaļas lietas. To parasti pasniedz kā piedevu grilētiem ēdieniem, vārītai gaļai, aukstai zivij, olām un dārzeņiem.

Tā kā eksotisko un mīksto avokado augļu sezona vēl rit pilnā sparā, tie jāēd, kamēr vēl var. Viens no gardākajiem veidiem, kā papildināt uzkodu galdu čipsu ballītē, ir bļodiņā pasniegt krēmīgu un kārdinošu avokado mērci meksikāņu gaumē – gvakamoli. Izlasot šo padomrakstu, uzzināsi, kādas kļūdas nevajadzētu pieļaut, gatavojot gvakamoli.

Zaļākam pavasarim piedāvājam 12 idejas gardām pašgatavotām mērcītēm, kas pikniku, dārza svētkus vai mājas ballīti pacels jaunā – daudz garšīgākā – kvalitātē.

Lai labi garšo!

Pavasarīgais humuss ar spinātiem

Izcili viegli pagatavojams un neticami gards ziešanai uz maizītes, sausiņa, tortilju pildīšanai un citiem ēdieniem.

Lasīt vairāk

Salsa verde – garšaugu un olīveļļas mērce

Garšaugiem bagātīga zaļā mērce lieliski garšos kopā ar cieti novārītām olām un mīkstu maizīti. To var pasniegt arī ar salātiem, izmantot gaļas marinēšanai un dažādos citos veidos. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā kafejnīcas "Austra" šefpavāre Rūta Rietuma.

Lasīt vairāk

Jogurta gvakamole un biešu tzatziki mērce ar kartupeļu salmiņiem

Divas gardas mērces, kas piestāvēs ceptiem kartupeļiem un citām kraukšķīgām uzkodām – gvakamole, kas pagatavota no avokado un grieķu jogurta, un "tzatziki", kam pievienotas bietes.

Lasīt vairāk

Avokado un mango gvakamole

Gardā avokado gvakamole ar īpašu sastāvdaļu – svaigu mango. Mērcīte lieliski garšos kopā ar kraukšķīgiem čipsiem vai kādu citu uzkodu.

Lasīt vairāk

Pavasarīga pesto mērce no spinātiem un bazilika

Variācija par klasiskās pesto mērces tēmu, šajā gadījumā daļu bazilika aizstājot ar spinātiem, bet ciedru riekstus ar grauzdētiem valriekstiem. Lai pesto mērce nebūtu rūgta, valriekstus pēc apgrauzdēšanas uz sausas pannas rūpīgi attīri no miziņām

Lasīt vairāk

Čimičuri mērce – universāla ēdiena piedeva

Čimičuri mērce Argentīnā tiek izmantota gaļas, it īpaši steiku, marinēšanai un pasniegšanai. Bet šī vienkārši pagatavojamā mērce ir teju unikāla piedeva, jo piešķirs lielisku garšu arī citiem gaļas ēdieniem, kā arī sautējumiem, pastai, kartupeļiem, zupām un pat salātiem.

Lasīt vairāk

Pikantā meksikāņu uzkoda – gvakamole

Gvakamoli ēd ar grauzdētu maizi vai kukurūzas čipsiem, vai kā piedevu pie tortiljas.

Lasīt vairāk

Lakšu pesto

Šobrīd tirgū par smieklīgi zemu cenu var iegādāties kuplas lakšu buntes, taču tiem, kam trūkst ideju to izmantošanā, noteikti vērts pagatavot pesto. Protams, lakši jeb mežloki ir gardi arī svaigā veidā, taču pagatavotais pesto būs kaut kas paliekošs arī sezonām, kad lakši vairs mūs nelutinās.

Lasīt vairāk

Allioli jeb ķiploku un olīveļļas mērce

Allioli mērce ir ķiploku un olīveļļas mērce, aizgūta no arābiem, bet nu jau kļuvusi par spāņu virtuves klasiku. Allioli iek izmantota teju visiem sāļajiem ēdieniem. "Vieglāk pateikt, kur neizmanto," "Rito" un "Dienas Ēdienu" rīkotajā spāņu ēdienu meistarklases laikā ar smaidu sacīja šefpavārs Havjērs Garsija.

Lasīt vairāk

Avokado mērce salātiem ar zaļumiem un anšoviem

Brīnumgarda avokado mērce ar zaļumiem un anšoviem, pēc konsistences atgādina majonēzi. Ar to var papildināt salātus, izmantot pildīto olu pildījumam, pasniegt kā dipu svaigo dārzeņu uzkodām, pārliet pāri ceptiem kartupeļiem. Svaiga, krēmīga un aromātiska, ideāli piemērota grila vakaram kopā ar draugiem.

Lasīt vairāk

Fiksā avokado aioli mērce

Krēmīgā un ātri pagatavojamā avokado mērce uz bezpiedevu jogurta bāzes svētkos būs lieliska majonēzes aizvietotāja – ar to vari gan aizdarīt dažādus salātus, gan pasniegt kā piedevu gaļas vai zivju ēdieniem, gan ziest uz grauzdētas maizes, izmantot lavaša rullīšu pildīšanai vai pildītu olu garšas uzlabošanai.

Lasīt vairāk

Cūku pupu un zaļo zirnīšu mērce svaigu dārzeņu uzkodām

Pikanta mērce svaigu dārzeņu uzkodām. Tie var būt puķkāposti, burkāni, paprikas gabaliņi un svaigi gurķi. Mērce ir ļoti viegla un diētiska, jo netiek izmantots nedz krējums, nedz majonēze.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!