Foto: Shutterstock

Kārtainā mīkla ir kārdinoši kraukšķīga un sviestaina. It īpaši, ja karsti izceptajām maizītēm vai pīrāgiem pildījumā ir kāda salda vai sātīga sāļā sastāvdaļa. Tomēr ikviens, kas ir mēģinājis pagatavot kārtaino mīklu pats, zina, ka tas ir visai piņķerīgs darbs. Tāpēc Tasty.lv mudina nedaudz paslinkot un pagatavot ko gardu no kārtainās mīklas paciņas, kas nebaltām dienām noglabāta saldētavā.

Ko tad īsti pagatavot no kārtainās mīklas paciņas? Vispirms var sākt ar ko vienkāršu – lielākām vai mazākām kārtainās mīklas plātsmaizēm. Piemēram, apziest mīklu ar šokolādi vai ievārījumu un uzkaisīt pa virsu ogas, riekstus vai ko citu, kas ļoti garšo. Ja gribas sāļāku variantu – lieliski garšos kārtainās mīklas maizītes ar tomātiem, svaigiem garšaugiem un sieru.

Ja virtuvē esi visai apķērīgs, tad problēmas nesagādās vienkāršās zemeņu cukura maizītes, cepumi "austiņas" vai siera standziņas. Bet sātīgākai pusdienu maltītei var pagatavot dažādu pildījumu pīrāgus ar kārtainās mīklas pamatni un cepurīti – pirms cepšanas gan neaizmirsti mīklu sadurstīt ar dakšiņu, lai tā pārlieku nepaceļas pīrāgā.

Pavisam vienkāršās un ātrās kārtainās mīklas smalkmaizītes ar zemeņu cukuru

Foto: DELFI

Pavisam ātrs našķis brīvdienu pēcpusdienai, kam būs nepieciešama vien kārtainā mīkla un cukurs. Mēs izmantojām Vaniļas debesis gatavoto zemeņu cukuru, bet tikpat labi tā vietā var izmantot cukuru, kas samaisīts ar kanēli vai cukuru, kam piejauktas smalki sagrieztas vai blendētas, svaigas vai saldētas ogas.

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas maizītes ar tomātiem, kazas sieru un baziliku

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kraukšķīgas kārtainās mīklas maizītes ar gardu kombināciju – tomātiem, kazas sieru un baziliku. Pasniedz kā uzkodu pie dzērieniem vai piedevu lapu salātiem.

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas pīrāgs ar sēnēm un sieru

Foto: Shutterstock

Ja radies kārdinājums pēc rudenīgām garšām ar sēnēm, uz kārā zoba var likt gardu kārtainās mīklas pīrāgu ar sēņu pildījumu, kas gatavots no šampinjoniem vai arī saldētavā noglabātajiem krājumiem. Pīrāgs piestāvēs gan nesteidzīgām brokastīm, vieglām pusdienām vai vakariņām, pasniedzot to kopā ar svaigiem salātiem.

Lasīt vairāk

Gardās siera standziņas

Foto: Shutterstock

Tik vienkārši un ātri pagatavojamās siera standziņas var izcept pat tad, kad ciemiņi ir jau ieradušies, ja tik mājās ir kārtainās mīklas paciņa un siers.

Lasīt vairāk

Vīnogu un vaniļas krēma kārtainās mīklas smalkmaizītes

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kraukšķīgi trauslās kārtainās mīklas gardumi pie tējas. Smalkmaizīšu gardums slēpjas saldajā vaniļas krēmā, uz kura kārtas ogas izkārtotas. Bet aprikožu džems tām piešķirs skaistu, spīdīgu glazūru. Garšos labi tāpat vai ar krūzi tējas vai kafijas!

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas maizītes ar banāniem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Burvīgas, kraukšķīgas maizītes ar karamelizētiem banāniem un aprikožu ievārījuma glazūru. Pasniedz ar putukrējumu vai skābo krējumu, kas sakults ar cukuru.

Lasīt vairāk

Trauslie un mutē kūstošie cepumiņi - austiņas

Foto: Shutterstock

Tik vienkārši pagatavojami un gardi mazie, trauslie austiņu cepumi. Tos var cept, izmantojot jau gatavo kārtaino mīklu vai pagatavojot ātro kārtaino mīklu pēc šīs receptes.

Lasīt vairāk

Tomātu un estragona plātsmaize

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Plātsmaizes var būt arī sāļas un ar dārzeņiem. Kāpēc gan nepagatavot šo picai radniecīgo maltīti, kurā uz kraukšķīgas kārtainās mīklas pamatnes izkārtoti apcepti sīpoli, divi sieri un sulīgi tomāti! Patīkamu aromātu našķim piešķirs estragons.

Lasīt vairāk

Ātri pagatavojamas picas maizītes ar tomātiem un mocarella sieru

Foto: DELFI

Negaidītu viesu pieteikšanās vai arī pašu spontānais plāns doties pie kāda ciemos nereti ir tās labākās reizes, kad virtuvē top kāds šedevrs. Lai arī šīs vienkāršās picas maizītes nevar nodēvēt par šedevru, jo tik ''skaļš'' vārds pienāktos kaut kam grūtāk pagatavojamam, tomēr šī gatavošanas reize ar produktiem, kas bija atrodami ledusskapī, veicinājusi mani padalīties ar viegli pagatavojamo recepti, kas var noderēt arī citiem. Neviens veikalā pirktais cienasts nepārspēs pašu sarūpētos gardumus, tas nu gan ir jau sen pierādīt fakts.

Lasīt vairāk

Franču klasiskā ābolmaizīte

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ābolmaizīti var cept kā vienu lielu tarti vai kā vairākas nelielas kūciņas. Ja cep atsevišķas maizītes, no mīklas izgriež vēlamā lieluma apli, paceļot uz augšu nelielas maliņas.

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas smalkmaizītes ar papriku, kazas sieru un tomātiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Smalkmaizītēm ne vienmēr jābūt saldām. Šīs sirds formas sāļās maizītes piestāvēs kādai īpašai reizei. No malas skatoties pat nesaprast, ka uz garduma izlikti tomāti, konservēta paprika un ķiplociņš, bet vidū paslēpies maigs fetas siers.

Lasīt vairāk

Pekanriekstu un šokolādes tarte

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda kārtainās mīklas tarte ar šokolādes un pekanriekstu pildījumu. Pievieno gatavajam desertam kādu bumbiņu vaniļas saldējuma un būsi septītajās debesīs!

Lasīt vairāk

Lielais kārtainās mīklas gaļas pīrāgs

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Lielais kārtainās mīklas pīrāgs ir ērts veids kā sagatavot karsto uzkodu lielākam skaitam ēdāju. Paēduši būs arī astoņi ēdāji. Izvēlies svaigās desiņas, kuras tev garšo vislabāk. Izmantojot desiņu gaļu, tu paātrini un atvieglo sev gatavošanu, jo gaļas garšas buķete ir jau sabalansēta. Ja tev kāda garšviela trūkst, droši pievieno citu – pēc savas gaumes.

Lasīt vairāk

Vistas sacepums ar kārtainās mīklas vāciņu

Foto: Shutterstock

Cepot vistu zem mīklas vāciņa, pannā veidojas īpaši gards, brīnumains garšu sajaukums. Lai piešķirtu ēdienam kūpinājuma smaržu, pievieno nedaudz žavētu desu. Neviens nespēs būt vienaldzīgs, ēdot kraukšķīgo, trauslo maizīti, kuru katrā kumosā papildinās sacepuma gardā mērce un sulīgie vistas gabaliņi.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!