Foto: Shutterstock
Ja arī tavs brokastu galds Otrajās Lieldienās izskatās kā karalauks – visur olu čaumalas, sasistas olas un neviena, kas tās apēstu – tad laiks kritušos kaujiniekus pagatavot garšīgi. No cieti vārītajām olām sanāks neviena vien garda uzkoda, salāti un pat smēriņš maizītēm.

Vispirms gan parūpējies, ka olām nav ne vainas – ja tās joprojām ir svaigas, tad ēšanai būs labas. Visvienkāršākais, ko vari izdarīt – pārgriezt olas uz pusēm, izņemt dzeltenumus, tiem pievienot garšvieliņas un sapildīt atpakaļ. Tā ātri būsi ticis pie kādas uzkodas, ko pasniegt pēdējā brīža ciemiņiem.

Ja vārīto olu ir ļoti daudz, sagatavo pusdienu pauniņas pēcsvētku dienām. No olām sanāks ļoti gards smēriņš maizītēm. Ja piebērsi tām zaļumus, piegriezīsi avokado gabaliņus un samaisīsi ar majonēzi vai krējumu – vienkārši salāti būs gatavi vienā pūtienā. Turklāt vārītās olas noderēs arī klasiskajiem Valmieras salātiem un krabju nūjiņu salātiem.

Olu un zaļumu salāti

Foto: Shutterstock

Olu un zaļumu salāti garšīgām piedevām vai smērēšanai uz maizes.

Lasīt vairāk

Valmieras salāti

Foto: Kitija Giptere

Zibenīgi pagatavojamos, vienkāršos un ļoti sātīgos Valmieras salātus, kas ir nedaudz piemirsta pašmāju salātu klasika, iesaka Kitija Giptere no "Facebook" domubiedru grupas "Mēs gatavojam!".

Lasīt vairāk

Olu un lociņu smēriņš jeb salāti maizītēm

Foto: Shutterstock

Ātrie olu un lociņu salāti maizītēm. Izmanto kā smēriņu, ziežot uz maizes ar nazi. Ja uzkodu vēlies pikantāku, pievieno vairāk sinepju.

Lasīt vairāk

Svaigie salāti ar redīsiem, paipalu olām un dīgstiem

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojami un viegli pusdienu salāti, kas būs gatavi dažās minūtēs. Paipalu oliņas nāksies vārīt krietni īsāku laiku nekā parastās, bet garšos vēl jo labāk.

Lasīt vairāk

Pildītas olu 'mušmires'

Foto: Shutterstock

Pildītās olu "mušmires" – uzkoda padomju laiku viesību labākajās tradīcijās. Īpaši sajūsmināti par šīm neparastajām un garšīgajām "sēnēm" būs mazie rezgaļi.

Lasīt vairāk

Spinātu salāti ar bietēm un olām

Foto: Shutterstock

Veselīgām un vieglām pusdienām – spinātu un biešu salāti. Pasniedz ar jogurta mērcīti vai tāpat ar eļļu.

Lasīt vairāk

Sātīgie avokado un olu salāti

Foto: Shutterstock

Ja iegādāti mīksti, labi nogatavojušies avokado, lielisks veids, kā tos likt lietā - pagatavot salātus. Šie derēs kā brokastīm, tā vakariņām vai launagam, liekot tos uz kraukšķīgi apgrauzdētas maizes šķēles.

Lasīt vairāk

Ar garnelēm pildītas olas

Foto: Shutterstock

Vienkārša un garda ballīšu uzkoda – pildītās olas ar garnelēm. Ja vēlies, olām vari pievienot kādu citu zaļumu un marinētos kaperus pikantumam.

Lasīt vairāk

Krabju nūjiņu un Ķīnas kāposta salāti

Foto: DELFI

Vienkāršie un gardie krabju nūjiņu un Ķīnas kāpostu salāti. Ātrām pusdienām vai viesību galdam.

Lasīt vairāk

Kartupeļu – siļķu salāti ar olām un vinegreta mērci

Foto: Shutterstock

Kartupeļu salāti ar siļķi, olām un vinegreta mērci ir vienkārši pagatavojami un ļoti gardi. Ja vēlies, šo salātu aizdaram vari izmantot arī majonēzes – krējuma mērci.

Lasīt vairāk

Ar mazsālītiem gurķīšiem un sieru pildītas olas

Foto: DELFI

Recepte noskatīta vairāk nekā 40 gadus vecā žurnālā "Padomju Latvijas Sieviete" un īstenota arī mūsmājās, kļūstot par daļu no vēlajām brīvdienu brokastīm.

Lasīt vairāk

Pildītas olas ar kariju

Foto: Shutterstock

Vienkārša un ātra recepte uzkodām kā nelieliem, tā prāvākiem svētkiem. Ja pildītās olas gribas nedaudz zaļākas, garnējumam izmanto pētersīļa lapiņas.

Lasīt vairāk

Pildītās olas ar ķilavu jeb ķilavolas

Foto: Shutterstock

Pildītās olas ar ķilavu jeb ķilavolas klasiskajā variantā.

Lasīt vairāk

Avokado un olu salāti ar zaļumiem

Foto: DELFI

Ļoti ātri un ļoti vienkārši salāti, ko pagatavot no pāri palikušajām vārītajām olām un gataviem, bet ne pārāk mīkstiem avokado. Pētersīļu un lociņu vietā var izmantot arī citus zaļumus, piemēram, kinzu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!