Foto: Shutterstock
Taizemiešu virtuvi var raksturot kā garšu kokteili, kur manāms gan Ķīnas atspulgs, gan Indijas mantojums, gan kaimiņzemju – Birmas un Laosas – ietekme. Visu papildina Taizemes klimatam raksturīgie produkti, veidojot ļoti eksotisku virtuvi ar bagātīgiem un krāšņiem garšu salikumiem, kas ir īsta bauda katram gardēdim. Tādēļ ierosinām iepazīt jaunas garšas un palutināt savus mājiniekus, pagatavojot kādu no taizemiešu tradicionālajiem ēdieniem.

Kā atklāj resurss "Real Simple", tradicionāla taizemiešu virtuve balstās uz piecām pamatgaršām: sāļš, salds, skābs, rūgts un ass. Sāļums ēdienam tiek piešķirts nevis ar sāli, bet gan dažādām sāļām mērcēm, pastām un citiem produktiem, piemēram, "nam pla" – mērci, kas gatavota no fermentētas zivs, "kapi" jeb sāļu garneļu pastu, austeru mērci, sojas mērci, kā arī sasmalcinātām, kaltētām zivīm vai garnelēm.

Saldināšanai tiek izmantots palmu un kokosriekstu cukurs, saldā sojas mērce, brūno rīsu sīrups vai medus. Skābumu visbiežāk panāk, izmantojot tamarindu, laima sulu vai dažādus etiķus – kokosriekstu, rīsu. Rūgto garšu ēdiens iegūst no zaļajiem dārzeņiem un dažādiem garšaugiem. Taizemieši iecienījuši asus ēdienus, tādēļ, gatavojot ēdienu, netiek žēloti dažādu veidu pipari – gan svaigi, gan kaltēti, gan pastās, mērcēs un konservēti. Asumu ēdienam piešķir arī ingvers, sīpoli un ķiploki.

Taizemiešu virtuves raksturīgākie produkti


Vissvarīgākais produkts taizemiešu virtuvē ir rīsi. Gaļa un zivis tiek uzskatīti tikai par piedevām, jo šie produkti ir salīdzinoši dārgi. Rīsu milti tiek izmantoti arī pelmeņu un nūdeļu gatavošanai, skaidrots portālā "Food in Every Country".

Nūdeles Taizemes virtuvē ieņem godpilno otro vietu. Taizemieši patērē daudz nūdeļu, un tās tiek gatavotas ļoti dažādos veidos. Piemēram, rīsu nūdeles un caurspīdīgās stikla nūdeles, ko gatavo no mung pupiņu miltiem un nav jāvāra, bet tikai aptuveni 10 minūtes jāizmērcē, pārlejot ar verdošu ūdeni. Olu nūdelēm tiek pievienotas olas vai olu pulveris, un tām ir izteikti dzeltena nokrāsa. Šīs nūdeles ir jāvāra apmēram 4–5 minūtes.

Piedevās taizemieši izmanto plašu dārzeņu klāstu – dažādus baklažānus, pupiņas un to asnus, kukurūzu, dažādu veidu kāpostus, selerijas, baltos redīsus, lotusa saknes, ūdens kastaņus, sīpolus utt. Protams, lielā cieņā ir arī augļi, jo Taizemē to dažādība ir milzīga: rambutāni, ličijas, mango, guavas, laimi, apelsīni, mandarīni, ananāsi, arbūzi un vēl rinda eksotisku augļu, ko tikpat kā nav iespējams sastapt Eiropas valstīs.

Taizemē tiek audzētas ap 30 banānu šķirnes vien. Uzturā tiek lietoti ne tikai banānu augļi, bet arī to ziedi. Banānu lapas gan netiek lietotas uzturā, taču grilējot vai tvaicējot produktus, tos nereti mēdz ietīt banānu lapās.

Neatņemama Taizemes virtuves sastāvdaļa ir kokosriekstu piens. To pievieno gan zupām, gan karijiem un dažādiem desertiem. Pamatēdienos kokosriekstu piens kopā ar čili pipariem rada ideālu harmoniju, jo kokosriekstam piemīt garšas kārpiņas atvēsinošas īpašības, tādēļ tas labi sader ar asajām garšvielām.

Zivis, kas taizemiešu virtuvē ir īpaši lielā cieņā, tiek grilētas vai ceptas ar čili mērci vai tvaicētas, ievīstot tās banānu lapā un iemarinējot laima sulā. Starp iecienītākajām saldūdens zivīm ir tilapija, forele, no jūras zivīm – jūras asaris, skumbrija un daudzas citas eksotisku sugu zivis. No jūras veltēm – garneles, austeres, gliemenes un kalmāri.

Lielāko popularitāti Taizemē ir iemantojusi vistas gaļa. Gandrīz katrā valsts reģionā ir sava vistas karija recepte, turklāt šī gaļa labi garšo kopā ar dažādām garšvielām, bet īpaši – ar citronzāli un Indijas riekstiem, laimu un saldajiem kartupeļiem. Otra populārākā ir cūkgaļa, kas tiek kombinēta gan ar rīsiem, dārzeņiem, nūdelēm, gan dažādām asām garšvielām un aromātiskām piedevām.

Taizemes virtuves raibais garšvielu klāsts

Foto: Shutterstock


Garšvielas, kā jau nojaušams, ieņem īpašu vietu Taizemes virtuvē. Ir grūti iedomāties, ka taizemiešu iecienītais čili valstī no Portugāles tika ievests tikai 16. gadsimtā. Mūsdienās Taizeme ir viens no lielākajiem čili ražotājiem pasaulē, kultivējot neskaitāmi daudzus dažādus šo piparu veidus. Arī saldā čili mērce ir ne vien būtisks Taizemes virtuves stūrakmens, bet arī nozīmīgs eksporta produkts, ko iecienījuši un atzinuši gardēži visā pasaulē.
Lielos daudzumos taizemieši izmanto arī mums labi pazīstamos ķiplokus. Tiesa gan, Taizemē sastopamais ķiploks ir mazāks un asāks nekā tā rietumu radinieki. Ēdiena garšas uzlabošanai taizemieši tam pievieno arī laima lapas un aromātisko laima miziņu.

Mazāk zināmas garšvielas ir galangals – šo sakni taizemieši bieži pievieno zupām un karija pastām, citronzāle, kas izceļas ar izteikti svaigu un citronīgu aromātu, kā arī asi skābenais tamarinds, kas taizemiešu zupām piešķir raksturīgo garšas niansi. To var aizstāt ar laimu vai citronu sulu, taču tad zupas garša, protams, nebūs tik koncentrēta, tādēļ labāk būs specializētajos garšvielu veikalos var iegādāties tamarinda pastu vai kaltētu tamarindu.

Gatavojot ēdienus, parasti pievieno jau sagatavotas karija pastas. Pamatā tām ir dažādas garšvielas un augi, kas samalti pastā. Izsmeļošu informāciju par dažādiem karija pastu veidiem un karija gatavošanu, uzzināsi šajā rakstā.

Domājams, ka arī tev ir nācies nobaudīt vismaz kādu no garšām piesātinātajiem taizemiešu ēdieniem, piemēram, "Tom Kha" zupu ar vistu, sēnēm un kokosriekstu pienu vai vok pannā ceptas nūdeles ar kraukšķīgām cūkgaļas strēmelītēm un krāsainiem dārzeņiem. Ja ne, tad viss vēl nav zaudēts – tieši tev esam sarūpējuši 14 receptes ar Taizemei raksturīgām garšām.

Ieteikums: ja baidies, ka daudzas taizemiešu virtuves ēdieniem nepieciešamās sastāvdaļas nebūs iespējams iegādāties pašmāju veikalos, tas nav iemesls atmest ar roku domai par ēst gatavošanu, jo liela daļa produktu, piemēram, karija pasta, kā arī dažādi gatavie garšvielu maisījumi, ir nopērkami teju katrā lielveikalā. Tur atradīsi arī čili piparus, konservētu kokosriekstu pienu, ingvera sakni, citronzāli, ķiplokus un laima augļus – ar to vien jau būs gana, lai sāktu iepazīt Taizemes virtuvi.

Lai labi garšo!

Fritēti pelmeņi pikantā dārzeņu karija mērcē

Pāris minūšu laikā pagatavotiem kraukšķīgiem fritētajiem pelmeņiem var piešķirt Taizemes virtuvei raksturīgu garšu buķeti, pasniedzot tos ar aromātisku, turklāt ļoti vienkārši un ātri pagatavojamu dārzeņu karija mērci. Šādā veidā pasniegti lieliski garšos arī cepti un vārīti pelmeņi.

Lasīt vairāk

Mīdijas Taizemes gaumē

Lai arī mīdijas nav tas ēdiens, ko atļaujamies ēst katru dienu, tas pat būtu vēlams, jo šo jūras velšu gaļa ir ļoti veselīga un satur daudz labu vielu. Ja uzskati, ka mīdijas var gardi pagatavot tikai restorānā, tad aizspriedumi tiks kliedēti, izmēģinot šo recepti. Pāris minūtes laika un restorāna cienīga maltīte būs tapusi pašu virtuvē.

Lasīt vairāk

Vistas un zaļo pupiņu buljonzupa taizemiešu gaumē

Recepte tiem, kuriem apnikušas ziemas ķirbju krēmzupas – siltas vēsmas no Taizemes. Izteikta zupa Āzijas gaumē, kurā ir gan rīsu nūdeles, gan ingvers, gan taizemiešu virtuvei tipiskā zivju mērce.

Lasīt vairāk

Cūku pupu un zaļo zirnīšu mērce svaigu dārzeņu uzkodām

Pikanta mērce svaigu dārzeņu uzkodām. Tie var būt puķkāposti, burkāni, paprikas gabaliņi un svaigi gurķi. Mērce ir ļoti viegla un diētiska, jo netiek izmantots nedz krējums, nedz majonēze.

Lasīt vairāk

Lasis taizemiešu gaumē ar ananasu salsu

Lasis neierasti pagatavotā formā – marinēts Āzijas virtuves populārajā zivju mērcē un pēc tam viegli apcepts pannā. Īpaši eksotisku garšu maltītei piešķirs ananasu salsa, kurai pievienots sarkanais sīpols un zaļie garšaugi.

Lasīt vairāk

Jasmīnu rīsu un garneļu voks taizemiešu gaumē

Sātīga un sildoša maltīte, kas garšos pēc Taizemes. Apceptajām garnelēm un rīsiem asumu piešķirs sakapātais čili un ķiploks, bet Āzijas garšu – taizemiešu zivs mērce.

Lasīt vairāk

Ātrā kokosriekstu zupa ar citronzāli un mīdijām

Šī ir lieliska zupa vēsai svētdienas pēcpusdienai - eksotiska, bet tajā pašā laikā mājīgi sildoša. Un, kas pats labākais - ātri un vienkārši pagatavojama!

Lasīt vairāk

Asais olu kultenis Taizemes gaumē

Maigam un gaisīgam olu kultenim, izrādās, ļoti labi piestāv asais čili! Ja vēlies vēl austrumnieciskāku garšu, pievieno kultenim eksotisko garšvielu plauktos atrodamo Zivju mērci vai kādu Thai mērci.

Lasīt vairāk

Vistas zupa Taizemes gaumē ar kariju, mango un koriandru

Bezgala aromātiska un sātīga zupa, kuras bagātīgo garšu buķeti maigāku padara kokosriekstu piens. Improvizē ar sastāvdaļām, jo zupa ir viegli pielāgojama teju katra ledusskapja saturam.

Lasīt vairāk

Vista un garneles kokosriekstu pienā

Vista - garneles kokosriekstu pienā eksotisku garšu cienītājiem.

Lasīt vairāk

Banāni kokosriekstu pienā

Vienkāršs, bet tajā pašā laikā neparasts deserts, kurš atceļojis no Taizemes.

Lasīt vairāk

Tradicionālā taizemiešu zupa Tom Kha

Lai gan sastāvdaļas varētu šķist sarežģītas, tradicionālā Tom Kha zupa ir ļoti vienkārši pagatavojama. Klasiskajā variantā zupas galvenās sastāvdaļas ir kokosriekstu piens, vistas gaļa un citronzāle, ko papildina čili, galu galā veidojot brīnišķīgu dažādu garšu saspēli - pikants, sāļš, salds un skābs. Tom Kha ir laba izvēle ziemā, tai tiek piedēvētas pat ārstnieciskas īpašības, piemēram, pret saaukstēšanos. Kokosriekstu zupu ar vistu var pasniegt kā pirmo ēdienu apetītes rosināšanai vai kā pamatēdienu, ja tai pievieno nūdeles.

Lasīt vairāk

Saldskābais voks ar olu nūdelēm taizemiešu gaumē

Ātri pagatavojams saldskābais taizmeišu voks, ko vislabāk pasniegt ar olu nūdelēm.

Lasīt vairāk

Maltās gaļas bumbiņas ar čili mērci

Dārzeņu un maltās tītara gaļas bumbiņas būs jaunas vēsmas virtuvē, varbūt pat aizstājot ierasto un tik iemīļoto frikadeļu zupu. Pikantumu maltītei piešķirs čili un ingvers.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!