Foto: Shutterstock
Piedāvājam bagātīgu cūkgaļas šašlika marināžu klāstu un eksperta padomus, kas jāņem vērā, izvēloties un cepot gaļu, lai pūles rezultētos mutē kūstošos šašlika gabaliņos.

Pēc kādiem principiem izvēlēties cūkgaļu, kā to marinēt un pagatavot, lai tā ir sulīga un garšīga, un kā pareizi uzglabāt, lai karstumā gaļa ātri vien nesabojātos, skaidro gaļas pārstrādes uzņēmuma "Forevers" eksperte kvalitātes vadības jautājumos Taisija Gromova.

Kādus cūkgaļas gabalus izvēlēties šašlikam


Vajadzētu izvairīties no sasaldētas gaļas izmantošanas, kas kūstot zaudē sulu un pēc pagatavošanas kļūst sausa. Šašlikam piemērota būs svaiga cūkas kakla karbonāde, bezkaulu pleca gabals, kā arī pakaļējās daļas izcirtumi. Ja nav žēl lieku grašu, tad, protams, drīkst pirkt arī tīro fileju, kas ir visdārgākā cūkas daļa. Tomēr – gaļai jābūt arī mazam speķa gabaliņam, lai šašliks būtu sulīgs.

Kad gaļa iegādāta, tai jānogriež viss liekais – lielās cīpslas un āda. Šašlika gabaliņus griez nelielos kubos, aptuveni 3-5 centimetrus lielos, jo gaļa cepot sarausies. Jāatceras, ka gaļa jāgriež pret muskuļa dzīslojumu, lai tā uzsūktu marinādi un cepot būtu maigāka un vieglāk sagriežama un gremojama.

Kā uzglabāt svaigu cūkgaļu un gaļas izstrādājumus


Tirgotāja pienākums tirdzniecības vietā ir nodrošināt atbilstošus gaļas uzglabāšanas apstākļus. Pircējam savukārt ir jāseko līdzi uzglabāšanas temperatūrai, kad produkts nogādāts mājās, kas ir īpaši svarīgi vasaras sezonā, jo gaisa temperatūra ir augstāka. Svaiga cūkgaļa ir jāuzglabā temperatūrā, kas nav augstāka par 7 grādiem pēc Celsija skalas. Savukārt gaļas izstrādājumiem, tai skaitā šašlikam, uzglabāšanai piemērota ir temperatūra, kas nav augstāka par 4 grādiem pēc Celsija skalas.

Cik ilgi marinēt cūkgaļu grilēšanai

Foto: Shutterstock


Eksperimentējot un izmēģinot jaunas receptes, svarīgi ir paturēt prātā, kādi ir gaļas marinēšanas principi. Marinādes, kuru sastāvā ir etiķis, citrona sula un vīns, var būtiski izmainīt gaļas tekstūru, līdz ar to tajās gaļu ilgi turēt nav ieteicams. Vienlaikus nevajadzētu aizrauties arī ar pārāk plašu garšaugu un piedevu klāsta pievienošanu, lai nepazaudētu gaļas garšu. Svarīgi ir gaļas gabaliņus, kuriem pievienotas visas marinādes sastāvdaļas ar rokām vismaz 5-10 minūtes cītīgi mīcīt, lai mīkstīnātu gaļas šķiedras,

Pretēji pieņemtajam uzskatam, cūkgaļas gabaliņus nevajadzētu turēt marinādē diennām ilgi, jo tad rezultāts var būt tieši pretējs cerētajam sulīgumam, turklāt karstumā gaļai ir risks ātrāk sabojāties. Ieteicamais cūkgaļas šašlika marinēšanas laiks ir no 4 līdz 8 stundām. Lai gaļa ir sulīga, marinādei nav jāpievieno sāls, to eksperte iesaka pievienot īsi pirms gaļas cepšanas.

Kā noteikt, vai šašliks ir gatavs

Foto: Publicitātes foto


Šašlika iekšējai temperatūrai pagatavošanas laikā ir jābūt augstākai par 70 grādiem pēc Celsija skalas. Pārbaudīšanai vislabāk noder termometrs. Ja tā nav, var vadīties pēc no gaļas izdalītās sulas, iegriežot kādā šašlika gabaliņā, jo gatavai gaļai vienmēr ir caurspīdīga, nevis rozā krāsā, lai gaļas gabaliņu lietošanai uzturā ir droša.

Kā labāk uzglabāt šašliku pēc pagatavošanas


Neapēstais šašliks obligāti jāuzglabā ledusskapī. Ja gaļa vairāk nekā pusotru stundu ir atradusies nepiemērotā temperatūrā, tajā skaitā istabas, to nedrīkst atkārtoti lietot uzturā. Uz grila pagatavotu gaļu ir ieteicams apēst ne vēlāk kā nākamajā dienā, to iepriekš kārtīgi uzsildot.

Lūk, 14 cūkgaļas šašlika marināžu receptes, lai vari kādu no tām izmēģināt jau šodien pat!

Cūkas šašlika marināde īpaši sulīgam rezultātam

Cūkas šašliks īpašā marinādē – īpaši sulīgam rezultātam. Laižam piknikā!

Lasīt vairāk

Tomātu mērcē marinēts šašliks kora 'Juventus' gaumē

Tomātu mērcē marinētais 'Juventus' šašliks – gatavs cepšanai jau pēc pāris stundām.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas šašliks ātrajā sīpolu marinādē

Vienalga, vai šašlika cepšana būtu par godu Līgo svētkie, vai dārza ballītei, labi iemarinēta un izcepta gaļa būs kā punktiņš uz ''i'' gaidītajā pasākumā, turklāt neviens veikalā pirktais šašliks neizkonkurēs paša gatavoto, tāpēc izmēģini ''Lage Ko'' ražošanas vadītāja Riharda Leiskina piedāvāto recepti.

Lasīt vairāk

Šašliks kečupa un skābā krējuma marinādē

Šašliks kečupā un skābajā krējumā - pats vai mutē kūst.

Lasīt vairāk

Portera marināde pikantam cūkgaļas šašlikam

Portera alus marināde pikantam cūkgaļas šašlikam. Recepti piedāvā Lido šefpavāre Ilga Joma.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas šašliks vīna etiķa marinādē

Šašliks ir kā radīts brīvdienu maltītei, kas pagatavota uz grila. Pamēģini šo vienkāršo recepti, kur cūkgaļa iemarinēta sīpolos un vīna etiķī.

Lasīt vairāk

Šašliks kefīra un majonēzes marinādē

Šis ir mans firmas šašliks, kas garšo visiem radiņiem - tā par majonēzē un kefīrā marinēto šašliku stāsta Evija, kas atsūtījusi recepti. Šādi marinēt var gan cūkgaļu (izvēlies muguras daļas gabaliņu), gan atkaulotus vistu šķiņķīšus vai fileju.

Lasīt vairāk

Klasiskais cūkgaļas šašliks

Šobrīd veikalos pieejamas neskaitāmas variācijas gatavai, jau iemarinētai cepamgaļai, tomēr daudz gardāks šašliks būs, ja marinēsiet to paši. Lūk, klasiska šašlika recepte, kurā tiek izmantots baltvīns un citrons. Vispārizplatītais uzskats, ka šašlikam noteikti jābūt marinētam etiķī, ir maldīgs.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas šašliks majonēzē ar sinepēm un ķiplokiem

Kreftīgi marinēts cūkgaļas šašliks majonēzē ar sinepēm un ķiplokiem.

Lasīt vairāk

Ātrais - klasiskais šašliks

Klasiskā šašlika recepte, kas turklāt ļoti ātri pagatavojama!

Lasīt vairāk

Šašliks ar adžiku

Šašliks ar adžiku, tomātu sulu, sīpoliem un baziliku.

Lasīt vairāk

Vīnā marinēts šašliks

Laiku pa laikam man uznāk nostalģija pēc sen pagājušiem laikiem, kad fotografēšanās bija Notikums (jā, jā, tieši ar lielo "N"), kad bija filmiņas attīstīšanas un bilžu gaidīšanas svētki – diez, vai bildes būs sanākušas un vai būs izdevušās. Un tādi paši gaidīšanas svētki bija šašlika cepšanai, jo savulaik to cepa tik vasarā – pa lieliem svētkiem. Šodien fotografē gandrīz visi un visu, pārsteiguma momenta praktiski nav. Tāpat zudusi arī šašlika "ekskluzivitāte" – grilē visi un visu, un praktiski jebkad. Līdzko parādās pirmās siltās un saulainās dienas, pat pilsētā gaisā virmo ceptas gaļas aromāts, jo grilēšanas sezona taču!

Lasīt vairāk

Šašliks ananāsu sulas marinādē

Šašliks ananāsu sulas marinādē - netradicionālāks garšas baudījums.

Lasīt vairāk

Parastais šašliks etiķī un sīpolos

Kārtīgam piknikam parasts etiķī un sīpolos marinēts šašliks - lielam draugu pulkam.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!