Foto: Shutterstock
Brīvdienās daudzi steigsies doties pēc iespējas tālāk prom no pilsētas dunas, lai pie dabas krūts atvilktu elpu un pie viena arī nodotos grilēšanas priekiem. Kā zināms, svaigais gaiss veicina zvērīgu apetīti, tādēļ izēšanās un pat pārēšanās nedēļas nogalē ir garantēta. Rīkojies tālredzīgi un nedēļas nogales gaidās vakariņu reizei pagatavo vieglu sautējumu no vitamīnu pārpilnajiem, sulīgiem dārzeņiem.

Domājot par to, ko tad likt sautējuma katliņā, vari neuztraukties, jo nav tādas nepareizās kombinācijas – viss atkarīgs no tā, kādi dārzeņi ir tava personīgā topa augšgalā, tos tad arī izmanto sautējuma pamatā, pa druskai pievienojot arī kādus vēl neiepazītus eksemplārus, lai pakāpeniski pierastu un "iedraudzētos" ar tiem.

Lai sautējums būtu gardāks, iepriekš nedaudz apcep dārzeņus – vislabāk sviestā, jo tas piešķirs ēdienam īpaši patīkamu garšu. Ja nevēlies uzņemt liekas kalorijas, apcepšanas fāzi vari izlaist, saliekot visus dārzeņus katliņā, pārlejot ar nelielu daudzumu buljona vai ūdens un zem vāka lēni sutinot, līdz tie ir mīksti. Nepievieno pārāk daudz šķidruma, lai sautējums nebūtu pārlieku šķidrs, jo arī no dārzeņiem izdalīsies sula.

Foto: Shutterstock

Burkāni ar zirnīšiem saldajā krējumā vai ziedkāposti ar kartupeļiem, burkāniem un skābo krējumu – tā ir bērnības sautējumu klasika, kas lielākoties visiem garšo arī pieaugušā vecumā. Bet ir vērts atkāpties no pārbaudītas klasikas un izmēģināt jaunus garšu salikumus, nobaudot, piemēram, ratatuju – dārzeņu sautējumu ar olīveļļas un zaļumu aizdaru franču gaumē, indiešu versiju par sautējumu – lēcu un saldo kartupeļu kariju vai sātīgu dārzeņu sautējumu ar kokosriekstu piena piedevu.

Foto: Shutterstock

Ja šādi eksperimenti tev šķiet pārāk radikāli, tad sāc ar to, ka pamēģini vienkāršā ziedkāpostu–burkānu sautējuma garšu paspilgtināt, pievienojot tam nedaudz sildošā ingvera.

Sautējumu pasniedz ar viegliem, kraukšķīgiem dārzeņu salātiem, kas patīkami konstrastēs ar tā maigo tekstūru.

Bet, ja tev šķiet, ka ar dārzeņiem vien pie sāta sajūtas tikt nebūs iespējams, tad pievieno sautējumam rīsus, bulguru vai kādu sauju iepriekš izmērcētu zirņu, lēcu vai grūbu. Laika ekonomijas nolūkos vari izmantot sautējuma papildināšanai arī konservētās pupiņas vai turku zirņus.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!