Foto: Shutterstock
Kabači ir viens no visdaudzveidīgāk pielietojamiem sezonas dārzeņiem, kuru garšīga pagatavošana neprasa ne lielas pūles, ne laiku. Cepti, tvaicēti vai grilēti kabači nezaudē savu patīkami stingro un kraukšķīgo struktūru, tādēļ ir ideāli piemēroti arī pildīšanai. Maltā gaļa, siers, sēnes un dažādi graudaugi – pildījumu variācijas ir teju bezgalīgas. Tev atliek tikai ļaut vaļu fantāzijai, lai pēc neilga laika jau celtu vakariņu galdā kārdinoši smaržojošas un apetītlīgas kabaču "laiviņas" vai "gredzenus".

Pildīšanai vari izmantot ne vien kabačus, bet arī cukīni, kas būs maigāki un ne tik šķiedraini. Pirms kāda laika šajā rakstā skaidrojām, ar ko un vai atšķiras kabači no cukīni. No cukīni labāk gatavot laiviņas, bet lielāka izmēra kabači, kas jau ir teju pārauguši, būs piemērotāki griešanai ripās. Kad ripas atbrīvosi no sēklotnes, tās būs gatavas pildīšanai.

Kad kabači sapildīti, tos vari gan likt katliņā un, pārlejot ar kādu mērci (piemēram, pašgatavotu marinara mērci pēc šīs receptes) sutināt, gan likt iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī, īsi pirms gatavības pārberot ar devīgu siera kārtu, lai kūstošais siers padarītu šo jau tā gardo ēdienu vēl garšīgāku.

Ja tu min veselīga dzīvesveida taciņu, tad kabaču pildīšanai ierastās cūkgaļas vietā izmanto liesu malto vistas vai tītara gaļu, kam pievieno klāt labu daļu rīvētu dārzeņu (burkānus, papriku, seleriju, cukīni), kas pildījumu padarīs sulīgāku un "pufīgāku". Tad ievieto pildītos kabačus tvaicējamā katlā vai ietin folijā un liec uz grila – pēc pusstundas garšīga un veselīga maltīte būs gatava.

Šāds ēdiens ir tik pašpietiekams, ka tam nav nepieciešamas kādas īpašas piedevas. Ja nu tomēr tevi pēc garās darba dienas māc īpaši neremdināms izsalkums, tad piekod klāt kādu grauzdētas maizes šķēli, pagatavo vieglus salātiņus bez treknām mērcēm (te atrasīsi vasarīgu tomātu sālātu receptes) vai pasniedz pildītos kabačus ar ātri pagatavojamo kuskusu vai bulguru, ko atliks tikai pārliet ar ūdeni un 10 minūtes uzbriedināt.

Lai labi garšo!

Pildīts kabacis ar sēnēm un malto gaļu

Foto: Shutterstock

Kabacis un gailenes kopā veido izcili maigu un nepārspējamu garšu saspēli. Protams, drīkst izmantot arī citas sēnes, tomēr mēs iesakām tieši gailenes!

Lasīt vairāk

Pildīti cukīni ar malto gaļu, spinātiem un saulē kaltētiem tomātiem

Foto: Delfi Foto

Lieliska pusdienas vidus vai vakariņu uzkoda, viegla un aromātiska, kas neradīs smaguma sajūtu. Var izmantot gan cukini, gan jaunos kabačus. Pildījumam izmanto gatavās jēlās desiņas, no tām izlobot gardo gaļas maisījumu, vai sajauc pēc savas garšas un gaumes malto gaļu ar dažādām garšvielām.

Lasīt vairāk

Kabaču laiviņas ar picas pildījumu

Foto: Shutterstock

Šai uzkodai var izmantot vai nu kabaci, vai cukīni. Pildījumam izmanto klasiskas picas sastāvdaļas (bez mīklas).

Lasīt vairāk

Ar malto gaļu pildīti kabaču 'gredzeni'

Foto: Shutterstock

Pildītos kabačus var gatavot dažādi - šajā reizē iesakām izmēģināt pikantos kabaču gredzenus ar malto gaļu, rīsiem un siera, tomātu, ķiploku mērci.

Lasīt vairāk

Pildīti kabači ar grūbām un vistas fileju

Foto: DELFI

Iegādājoties tirgū pirmos, mazos kabacīšus, noteikti jātapina maltītei tie pildītā veidā. Tieši mazā forma ir pateicīga pildīšanai, bet izgrebto mīkstumu pēc tam var izmantot plācenīšu cepšanai.

Lasīt vairāk

Pildīti jaunie kabači ar malto gaļu un sieru

Foto: Shutterstock

Ļoti vienkārša un garda recepte, kā likt lietā jaunos kabačus. Atliek vien sapildīt ar malto gaļu un sieru, ielikt cepeškrāsnī un pusstundas laikā maltīte gatava!

Lasīt vairāk

Pildīti cukīni ar pupām, papriku un sieru

Foto: Delfi Foto

Ātri un viegli pagatavojama dārzeņu uzkoda. Pupas dod sātu un brīnišķīgi aizvieto ierasto gaļu pildītiem cukīni vai kabačiem.

Lasīt vairāk

Kabači ar sulīgu gaļas un dārzeņu pildījumu

Foto: Shutterstock

Kabači ar gaļas un dārzeņu pildījumu - gardas pusdienas bez lielas noņemšanās pa virtuvi.

Lasīt vairāk

Pildīti cukīni ar tomātiem, fetas sieru un maizes drupačām

Foto: Delfi Foto

Ļoti gardi pildīti cukīni jeb jaunie kabacīši, viegla un ātri pagatavojama uzkoda dienas vidū. Drupačām var izmantot vai nu baltmaizi, vai rupjmaizi.

Lasīt vairāk

Kabaču ripiņas ar sieru un vistas šašliku

Foto: DELFI

Nereti ballītēs tiek pagatavots tik daudz dažādu labumu, ka pāri paliek pat nākamajā dienā. Lai nekas neietu zudumā, no rīta nākamajā dienā brokastīs tapa gardas kabaču ripiņas, kurām virsū bija no svinībām pāri palikušie sieri, tomāti un pat sulīgie vistas šašlika gabaliņi.

Lasīt vairāk

Tomātos sautētas ar malto gaļu pildītas kabaču ripas

Foto: Shutterstock

Kabaču ripas ar maltu gaļu gardai un sātīgai maltītei.

Lasīt vairāk

Ar malto gaļu un ananasiem pildītas kabaču ripiņas

Foto: DELFI

Mazliet neierastāks veids, kā cepeškrāsnī pagatavot kabaču ar malto gaļu pildītas kabaču ripas – pievienojot tām konservētus ananasus, picas garšvielu un, ja vēlies, arī sieru.

Lasīt vairāk

Gaileņu mērce kabaču laiviņās ar pesto

Foto: DELFI

Gaileņu mērce ar saldo krējumu, kas pārlieta pāri jaunajiem kartupelīšiem ir jūlija klasika. Šis ēdiens var rādīties pat sapņos un ir dzirdēts, ka sēņotājs pēc neveiksmīgas meža ķemmēšanas ir lējis gaužas asaras. Ja izdevies tikt kaut pie nelielas gaileņu saujas, guldi tās kabaču laiviņās, kur jau gaida pesto un siers. Bet, ja sēņojot nav izdevies tikt pie kārotā "loma", gailenes vari aizstāt ar šampinjoniem vai citām sēnēm.

Lasīt vairāk

Kabaču laiviņas ar malto gaļu, tomātiem un kūpinātu sieru

Foto: DELFI

Dažādos veidos pildīti kabači ir īsts vasaras ēdiens, kura garšu variācijas ir neizsmeļamas. Šoreiz piedāvājam maltās gaļas pildījumu dāsni papildināt ar dārza zaļumiem un tomātu gabaliņiem īpaši sulīgam rezultātam, bet kūpinātais siers vai siera desa ēdienam piešķirs patīkamu kūpinājuma garšu.

Lasīt vairāk

Pildīti cukīni ar olām, šķiņķi un rīvmaizi

Foto: Shutterstock

Neierastāka cukīni pildījuma versija - olas, šķiņķis un rīvmaize, ko nosedz dāsna kārta siera.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!