Foto: Vida Press; Shutterstock kolāža
Šobrīd veikalos un tirgos ir nopērkamas stingras ziedkāpostu galviņas, kas priecē ar kvalitātes un cenas samērību. Svaigie, sulīgie un patīkami kraukšķīgie ziedkāposti remdēs izsalkumu tikpat labi kā kartupeļi vai, piemēram, rīsi, bet pēc maltītes tevi nepārņems smaguma sajūta.

Šajos dārzeņos esošais C vitamīns stiprina organisma aizsargspējas pret saaukstēšanās slimībām, nodrošina smaganu un zobu veselību un veicina brūču sadzīšanu, skaidro portāls "Healthline". Turklāt ziedkāposti satur nelielu kaloriju daudzumu (17 Kcal uz 100 gramiem) un ir laba diētas uztura izvēle, vienlaikus rūpējoties par nepieciešamajām barības vielām, ar kurām apgādāt organismu, – kalciju, dzelzi, fosforu, kāliju un vitamīniem A, K un C.

  • Te atradīsi 14 receptes kraukšķīgiem ziedkāpostu un brokoļu salātiem.


Visveselīgāk, bez šaubām, ir ziedkāpostu nograuzt svaigā veidā vai izmantot salātos, bet, kamēr pieturas drēgni un nemīlīgi laikapstākļi, mēs iesakām 15 receptes, kā ziedkāpostus pagatavot krāsnī bez kripatiņas gaļas un bez liekām pūlēm.

Lai labi garšo!

Makaronu un ziedkāpostu sacepums

Foto: Shutterstock

Ātrais makaronu un ziedkāpostu sacepums ar kūstošu sieru un pētersīļiem. Garšos lieliski kā pusdienās, tā vakariņās.

Lasīt vairāk

Puķkāpostu un siera pica ar sīpolu gredzeniem

Foto: Shutterstock

Izmantojot tikai puķkāpostu, sieru un olu var izcept picas pamatni, kurai gluži kā jebkurai picai pa virsu var kārtot jebkādas piedevas. Sēņu laikā piedāvājam picu ar sēnēm.

Lasīt vairāk

Ziedkāpostu un siera sacepums

Foto: Shutterstock

Vienkāršs ziedkāpostu sacepums, kas papildināts ar siera mērci un sarīvētu sieru virskārtā. Vari izmantot kā Parmezāna sieru, tā rīvētu Krievijas, Holandes vai kādu citu labi kūstošu sieru.

Lasīt vairāk

Cepti puķkāposti ar cieto sieru un jogurta mērci

Foto: Privātais arhīvs

"Puķkāposts ir ļoti pateicīgs dārzenis to var cept, vārīt, sautēt, ēst svaigu. Atkarībā no tā, kādu rezultātu vēlamies sasniegt. Ja mūsu plāns ir pagavot sātīgu, bet pavasarīgi vieglu maltīti, iesaku puķkāpostu cept krāsnī kopā ar olīveļļu un garšvielām. Šī ēdiena īpašā sastāvdaļa ir cietais siers.

Lasīt vairāk

Margaritas pica ar puķkāpostu pamatni

Foto: Shutterstock

Picu var izcept ne tikai ar ierasto rauga mīklu. Tās vietā var pagatavot ne mazāk gardo puķkāpostu un mandeļu miltu mīklu. Šo pamatni, protams, var izmantot jebkura veida picai, bet šoreiz piedāvājam klasisko Margaritas picas salikumu - tomāti, mocarella un baziliks.

Lasīt vairāk

Ziedkāpostu sacepums ar tomātiem un sieru

Foto: Vida Press

Maigas ziedkāpostu rozetes krēmīgā siera mērcē, kuru papildina rīvmaizes drumstalas un ķirštomātu spirdzinošais skābumiņš - lieliska maltīte visai ģimenei.

Lasīt vairāk

Cepti ziedkāposti ar brokoļu mērci

Foto: Shutterstock

Garda, visnotaļ vienkārši pagatavojama recepte no ēdienu mākslinieka, britu virtuves virtuoza Džeimija Olivera repertuāra. Iespējams, liela daļa no nepieciešamajiem produktiem jau atrodama mājās, kāpēc gan nepamēģināt ko jaunu? Šai receptei labi var izmantot gan saldētus, gan arī svaigus dārzeņus. Ēdiena garša mainīsies, ja tiks izmantotas dažādas siera šķirnes.

Lasīt vairāk

Puķkāpostu un siera sacepums

Vienkārši pagatavojams ēdiens, kas būs piemērots arī veģetāriešiem.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepts ziedkāposts

Foto: Shutterstock

Lieliska recepte, kā ziedkāpostu pagatavot garšām bagātīgu. Vispirms to nedaudz apvāra buljonā, bet pēc tam veselu cep cepeškrāsnī.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti puķkāposti ar sieru

Foto: Shutterstock

Gards veids, kā sagatavot puķkāpostu. Šo ēdienu gandrīz varētu saukt par puķkāposta čipsiem ar sieru.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī gatavots puķkāposts ar gardu sviesta mērci

Foto: Shutterstock

Maltīte, kurā spīd divas tik ļoti zināmas sastāvdaļas - puķkāposts un sviests. Vārīti ceptais ziedkāposts paspilgtināts ar izteiktu garšvielu buķeti - kariju un krustnagliņām. Garšos lieliski un patiks ne tikai veģetāriešiem!

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī gatavoti ziedkāposti un brokoļi ar sieru

Šis viegli pagatavojamais veģetārais ēdiens ir gan garšīgs, gan veselīgs. Maltīte, ko iesaka talantīgais britu šefpavārs Džeimijs Olivers, lieliski iederēsies arī Ziemassvētku vai Jaunā gada galdā, un to novērtēs pat izsmalcinātākie gardēži. Apēstā porcija sniegs sāta sajūtu un vienlaikus neradīs smaguma sajūtu vēderā.

Lasīt vairāk

Cepti ziedkāposti ar siera 'cepurīti'

Foto: DELFI

Gardi ziedkāposti ar kūstošu siera "cepurīti" ātrām vakariņām. Ja nebaida kaloriju daudzums, droši izvēlies vismaz divu veidu sierus.

Lasīt vairāk

Sviestā apcepti puķkāposti ar rīvmaizi

Foto: Shutterstock

Puķkāposti rīvmaizē apcepti sviestā - piemēroti visai ģimenei.

Lasīt vairāk

Puķkāposti ar biezpienu cepeškrāsnī

Foto: Shutterstock

Sātīgai maltītei - puķkāposti ar biezpienu cepeškrāsnī.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!