Foto: Shutterstock
Biezpiens neapšaubāmi ir viens no latviešu iecienītākajiem piena produktiem – mums šķiet pašsaprotami, ka tas teju vienmēr atrodams ledusskapja krājumos. Īpaši skaudri atkarību no biezpiena izjūtam, dodoties kādā tālākā ceļojumā un apjaušot, ka svešzemju veikalu plauktos šāda manta nav ne ar uguni atrodama. Šķiet neiedomājami, ka daudzas tautas ir apdalītas, tā arī neiepazīstot šo unikālo produktu, no kura iespējams pagatavot tik daudz un dažādus gardus ēdienus. Un, kas gan tās par brokastīm, ja galdā netiek celta arī biezpiena cibiņa?!

Kurš gan spētu atteikties no rupjmaizes šķēles, kas dāsni pārklāta ar krējumotu biezpieniņu un pārkaisīta ar sulīgiem zaļajiem lociņiem un kraukšķīgām redīsa ripiņām? Pilnai laimei šo klasisko salikumu var papildināt ar marinētas siļķes gabaliņu, kūpinātu lasi vai krēmīgām avokado šķēlēm.

Foto: DELFI

Ja gribas nobaudīt kaut ko no "siltā gala", tad biezpiens, salikumā ar dažādiem citiem produktiem, lieti noderēs arī plāno pankūku pildīšanai. Arī vienkārši pagatavojams biezpiena sacepums vai sirņiki ar krējuma-zaļumu mērces aizdaru būs lieliska izvēle sātīgai brokastu reizei.

Brokastīs iestiprināties ar biezpienu jo īpaši būtu ieteicams tiem, kuri nolēmuši, organisma attīrīšanas vai kilogramu zaudēšanas nolūkos, Lielā gavēņa ietvaros, atteikties no gaļas ēšanas, jo šajā gadījumā ir svarīgi padomāt par citiem olbaltumvielu ieguves avotiem.

Foto: DELFI

Olbaltumvielas mums ir nepieciešamas, lai uzturētu savu ķermeni formā, cīnītos ar slimībām un uzturētu augstu enerģijas līmeni. Vidēji sievietēm dienā ir jāuzņem 46 grami olbaltumvielu, vīriešiem – 56 grami, skaidro portāls "cookinglight.com". Mūsu mīļais biezpiens var lepoties ar iespaidīgu olbaltumvielu daudzumu – 150 gramos šī produkta ir 13 grami olbaltumvielu.

"Tasty" apcirkņos uzgājām 15 brokastīm piemērotu sāļo biezpiena ēdienu receptes, kas ar garantiju piesies dūšu līdz pat pusdienām.

Lai labi garšo!

Ņiprais biezpiens ar dillēm, lokiem un sarkanajiem sīpoliem

Ātri pagatavojams un ļoti veselīgs paēdiens, ko likt uz maizītes vai ar ko aizdarīt krāsnī ceptus kartupeļus un siļķi. Ja sarkanais sīpols šķiet par sīvu, aizstāj to ar šalotes sīpolu. Vasarā droši piegriez klāt smalki sakapātus redīsus.

Lasīt vairāk

Pildītas pankūkas ar ķiplokotu biezpienu, rukolu un kukurūzu

Kādu rītu, apvienojot ledusskapī atrodamās lietas ar iepriekšējā vakarā ceptām plānajām pankūkām, tapa gardas brokastis – ar ķiplokotu biezpienu, spirdzinoši svaigu rukolu un kraukšķīgiem kukurūzas graudiņiem pildītas pankūkas.

Lasīt vairāk

Pavisam vienkāršie salāti ar mājas sieru

Kad ir pietiekami daudz cepts, vārīts, šmorēts un visādi citādi gatavots, pavisam vienkāršs, nesarežģīts un tīrs ēdiens šķiet kā laimes sala. Jo īpaši pavasarī, kad esam izslāpuši pēc svaiguma un vitamīnu krājumu papildinājuma. Šos vienkāršos, bet ļoti atsvaidzinošos salātiņus iesaka kulinārijas bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore.

Lasīt vairāk

Sāļais biezpiena sacepums ar garšaugiem

Vienkāršs un garšīgs sāļais biezpiena sacepums ar dillēm, lociņiem un pētersīļiem. Ēdams gan silts, gan atdzesēts.

Lasīt vairāk

Pankūkas ar zaļo biezpienu pildījumā

Gardas plānās pankūkas ar interesantu pildījumu – avokado, biezpienu un zaļumiem. Recepti piedāvā Laura Grēviņa, bloga "Viensplusviens.lv" autore.

Lasīt vairāk

Sirņiki

Sirņiki ir visgardākie, ja tos pasniedz ar skābo krējumu. Saldummīļi var pievienot cukuru, bet kreptīgu ēdienu cienītāji – šķipsnu sāls un rīvētu ķiploka daiviņu vai kapātus lociņus.

Lasīt vairāk

Vakariņu maizītes ar biezpienu, paipalu olām un tītara šķiņķi

Gardas maizītes nav domātas brokastīm vien – vakariņās izsalkumu remdēt palīdzēs rudzu maizītes ar paipalu olām un šķiņķi. Lai našķis būtu veselīgāks, smēriņam izmanto vājpiena biezpienu un grieķu jogurtu. Receptes autore ir Linda Vilmansone, viena no raidījuma "Gatavo 3" kulinārēm.

Lasīt vairāk

Sātīgais graudu maizes sendvičs ar biezpienu un avokado

Kad pusdienās māc izsalkums un gribas ko ātri apēst, pateicīgs variants ir sātīga sviestmaize. Pagatavo to ar biezpienu, gurķi un avokado, klāt liekot arī kādu izteiksmīgas garšas siera šķēli, piemēram, ar amoliņu, un kārtīga pusdienu porcija gatava.

Lasīt vairāk

Ar mājas sieru pildītas avokado pusītes

Ar mājas sieru pildītas avokado pusītes garšo vēl labāk, nekā izskatās. Šis ēdiens noderēs gan uzkodai, gan veselīgai brokastu maltītei.

Lasīt vairāk

Sātīgie biezpiena salāti ar pavasara svaigumu

Biezpiena izmantošanai ēdiena gatavošanā ir tik daudz variāciju, ka katru dienu varētu baudīt ko citu. Ēdienkartes dažādībai pagatavo šos salātus, kas kombinācijā ar svaigu gurķi, krabju nūjiņām un kefīru krējuma vietā pavasarīgi mazinās izsalkumu kā broakstīs, tā pusdienās vai launagā.

Lasīt vairāk

Pildītās pankūkas ar spinātiem un biezpienu

Pankūkas ar bagātīgu spinātu un biezpiena un krēmsiera pildījumu garšos visai ģimenei. Pildījumu īpaši dekoratīvu padara atsvaidzinoši zaļie spināti.

Lasīt vairāk

Sviestmaize ar biezpienu un kūpinātu lasi

Lieliska un kārdinoša sviestmaize, kas stiprinās brokastīs un dos enerģiju uzsākt dienu. Veselīgākām brokastīm izvēlies graudu maizi.

Lasīt vairāk

Latviskās siļķmaizītes ar bietēm un biezpienu

Par latviskām šīs maizītes ir dēvējamas ne vien tādēļ, ka to pagatavošanai izmantojami produkti, ko ierasts uzskatīt par latviešu tradicionālās virtuves stūrakmeņiem, bet arī tāpēc, ka uzkodā dominējošais sarkani baltais krāsu salikums būs īsti piemērots patriotiskās noskaņās klātam svētku galdam.

Lasīt vairāk

Graudainais biezpiens ar redīsiem un zaļumiem

Pavasarīgi vieglu uzkodu var pagatavot, sajaucot graudaino biezpienu ar redīsiem un zaļumiem. Var izvēlēties jebkādus zaļumus, kas mājās, piemēram, tomātus un Ķīnas kāpostu.

Lasīt vairāk

Biešu salāti ar biezpienu un siļķi

Ātri un garšīgi, arī darbā pagatavojami - biezpiena - siļķes salāti.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!