Foto: Shutterstock
Jau izdzirdot vien maģisko vārdu salikumu "kartupeļu sacepums", saskrien pilna mute siekalām un sāk rādīties kārdinošas vīzijas, kā no krāsns tiek izvilkts kūpošs trauks ar krēmīgā mērcē peldošām vai kūstoša siera kārtas pārklātām zeltainu tupeņu šķēlēm. Ja vēlies jau šovakar palutināt sevi ar šo garšu baudījumu, piedāvajam 16 ģeniāli vienkāršu kartupeļu sacepumu receptes bez liekām klapatām un sarežģītām sastāvdaļām.

Gards kartupeļu sacepums izdosies no dažādu veidu tupeņiem: vari izmantot gan nevārītus, tos sagriežot plānās šķēlēs vai daiviņās, turklāt arī mizošana nebūt nav obligāta – pietiks ar to, ja bumbuļus pirms griešanas kārtīgi noberzīsi; ja tev ir pa ķērienam vakardienas kartupeļu biezputra vai vārītie kartupeļi – vēl jo labāk – šādā gadījumā sacepuma gatavošanas laiks patīkami saruks.

Foto: Shutterstock

Kartupeļu sacepums, kā nekas cits, pierāda, ka viss ģeniālais ir vienkāršs. Piemēram, izsmalcinātās franču virtuves klasika ir "gratin" – ar sviestu ieziestā traukā saliktas superplānas kartupeļu šķēlītes (te lieti noderēs virtuves kombains), ko pārkaisa ar sāli, pipariem, kapātiem ķiplokiem, pārlej ar saldo krējumu, šauj krasnī, lai jau pēc nepilnas pusstundas varētu baudīt izcili gardo rezultātu. Saldo krējumu aizstājot ar kokosriekstu pienu un papildinot sacepumu ar rīvētu laima miziņu un čili pipariem, iegūsi eksotisku un garšām bagātu "gratin" versiju. Atceries, ka pārbaudītas garšvielas, ar ko papildināt kartupeļus, ir timiāns un rozmarīns.

Foto: Shutterstock

Ja sacepumu papildināsi ar malto gaļu, gabaliņos sagrieztam sēnēm, paprikas strēmelītēm, tomātu šķēlēm vai rīvēta siera "cepurīti", tas būs īpaši sātīgs. Īstena klasika ir leišu un latgaliešu iecienītais kugelis jeb rīvētu kartupeļu masa, kas samaisīta ar apceptas gaļas kraukšķīšiem, sīpoliem un apcepta krāsnī līdz zeltainai garoziņai. Ja tevi biedē kartupeļu rīvēšanas un mizošanas process, tad noteikti priecāsies uzzināt, ka, arī gatavojot kugeli, kartupeļi pirms rīvēšanas nebūt nav jāmizo, savukārt rīvēšanu prātīgāk būs uzticēt virtuves kombainam vai kādam spēcīgam vīrietim.

No krāsns izcelto sacepumu nedaudz atdzesē, lai tas būtu vieglāk sagriežams, tad ar lāpstiņu sadali, liec uz šķīvjiem, papildini ar karoti skāba krējuma, kapātiem zaļumiem, pāris sālīta gurķa šķēlēm vai tomātiem želejā, un izbaudi nesteidzoties.

Lai labi garšo!

Kartupeļu sacepums ar sieru

Sātīgai ēdienreizei – gards kartupeļu sacepumu ar sieru.

Lasīt vairāk

'Slinkais' kartupeļu sacepums ar malto gaļu un biezpienu

Šo sacepumu pagatavot ir vieglāk par vieglu, turklāt nevajadzēs ķēpāt liekus traukus, jo visas sastāvdaļas tiek sarīvētas un samaisītas uz lielās cepamās plāts. Kad sagatavošanas darbi būs paveikti, atliks tikai noskalot rīvi, iešaut sacepumu krāsnī un tiksmināties par kārdinoši apetītlīgo smaržu, kas jau pēc brīža plūdīs no virtuves.

Lasīt vairāk

Kartupeļu-maltās gaļas sacepums ar sieru

Gards un sātīgs kartupeļu sacepums no tā, kas atrasts ledusskapī. Recepti iesaka mūsu lasītāja Skaidrīte.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un maltās gaļas sacepums

Sātīgs un garšīgs kartupeļu un maltās gaļas sacepums. Šo vakariņu maltīti pagatavot būs viegli – atliek vien salikt kārtās sastāvdaļas un ielikt cepeškrāsnī.

Lasīt vairāk

Kartupeļu sacepums ar ķiplokiem un ciedru riekstiem

Smaržīgs un kārdinošs kartupeļu sacepums jeb plācenis, kuru cep krāsnī, izmantojot ar ķiplokiem aromatizētu olīveļļu. Neikdienišķu akcentu piešķirs kraukšķīgums no ciedru riekstiem.

Lasīt vairāk

Apgāztais kartupeļu sacepums jeb kūka

Viss garšīgais ir patiešām vienkāršs – liec kartupeļu ripiņas kārtu kārtās, kā jau ierastā sacepumā, apgāz un neparasti pasniegts ēdiens gatavs. Kartupeļu kūku pasniedz ar svaigiem salātiem un kādu krējuma mērcīti.

Lasīt vairāk

Vienkāršais šampinjonu un kartupeļu sacepums

Šampinjonu un kartupeļu sacepums - īpaši labi garšo ar svaigiem lapu salātiem.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgais kartupeļu sacepums

Plānās cepto kartupeļu šķēlītes būs lieliska piedeva dažādiem gaļas vai zivju ēdieniem - tiem, kuriem patīk kreptīgākas maltītes. Tajā pašā laikā sacepums ir tik sātīgs, ka to var ēst arī kā pamatēdienu - ar skābo krējumu un svaigiem dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Kartupeļu omlete spāņu gaumē 'tortilla de patatas'

Spāņi, gluži tāpat kā latvieši, ir lieli kartupeļmīļi un ir iemanījušies tupeņus iecept pat omletē. Tradicionāli "tortilla de patatas" tiek pasniegta atdzesēta līdz istabas temperatūrai un pēc tam sagriezta gabalos kā kūka, liekot to uz grauzdētas maizes šķēles un pārlejot ar olīveļļu vai kādu mērci, piemēram "salsa brava".

Lasīt vairāk

Kartupeļu un siera sacepums

Sātīgs kartupeļu sacepums, kuru var pasniegt kā pamatēdienu vai kā piedevu pie ceptas zivs vai gaļas.

Lasīt vairāk

Kugelis – latgaliešu iecienītais kartupeļu sacepums

Latgales pusē no lietuviešiem aizgūti ne tikai cepelīni, bet arī kugelis – kartupeļu sacepums ar sačurkstinātu cauraudzīti un sīpoliem. Vislabāk tas garšos, ja būs cepts malkas krāsnī uz oglēm, bet var izlīdzēties arī ar cepeškrāsni.

Lasīt vairāk

Vienkāršais kartupeļu sacepums ar kokosriekstu pienu un ķiplokiem

Kad visas ierastās kartupeļu sacepumu versijas jau apnikušas, ir laiks izmēģināt ko jaunu. Šī recepte ir vienkāršāka par vienkāršu – ir nepieciešamas vien pāris sastāvdaļas, bet kokosriekstu piens, ķiploki un rīvēta laima miziņa kartupeļiem piešķirs pavisam jaunu, nedaudz eksotisku un nenoliedzami lielisku garšu. Ja netici, izmēģini!

Lasīt vairāk

Kartupeļu sacepums ar malto gaļu un kausēto sieru

Maltās gaļas, kartupeļu un kausēta siera sacepums - un ģimene pilniem vēderiem.

Lasīt vairāk

Kartupeļu sacepums ar meža sēnēm

Lielākais darbs – atrast īsto mežu, kur sēnes aug. Bet pēc garākas pastaigas svaigā gaisā var iepriecināt saimi ar sātīgu kartupeļu sacepumu. Nesezonā šim nolūkam derēs arī saldētas sēnes.

Lasīt vairāk

Čagans kartupeļu un olu sacepums ar bekonu

Pateicoties olām un pašbriestošajiem miltiem, šis kartupeļu sacepums izdosies īpaši čagans, zem zeltainās garoziņas slēpjot krēmīgu pildījumu.

Lasīt vairāk

Kāpostu un kartupeļu sacepums ar malto gaļu un kausēto sieru

Kāpostu un kartupeļu sacepums ar malto gaļu un kausēto sieru, kas nekad nepiedeg un vienmēr izdodas uz goda.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!