17 lētas un sātīgas grūbu zupas, kas sasildīs drēgnajās rudens dienās
Foto: Shutterstock kolāža

Silta zupiņa ar grūbu piedevu kā nekas cits palīdzēs sasildīt miesu un garu drēgnās dienās, kad rudens depresija jau glūn ap stūri. Grūbas ir īsteni latvisks produkts, kam ir lērums plusu: tās ir pieejamas visu cauru gadu, garšīgas, veselīgas un, kas nav mazsvarīgi – arī krietni lētākas kā rīsi, makaroni, kuskuss vai pat griķi. Saujiņu grūbu pievienojot teju jebkurai zupai, iegūsi tik sātīgu, samtaini maigu un tumīgu virumu, ka karoti no tā atraut būs teju neiespējami!

Grūbas ir nolobīti veseli vai šķelti miežu graudi – bagātīgs vitamīnu, minerālvielu, kā arī ogļhidrātu un olbaltumvielu avots. Miežu graudi satur fluoru un selēnu, kā arī lielu daudzumu lizīna, kas nostiprina imūnsistēmu, tādēļ rudenīgi drēgnajā laikā grūbas būs lielisks ēdienkartes papildinājums

Vai zināji, ka tās jau izsenis tikušas izmantotas arī dažādās diētās un novājēšanas kūrēs? Izrādās, tas tādēļ, ka grūbas sniedz ātru sāta sajūtu, turklāt to sastāvā esošās šķiedrvielas izvada no organisma zarnu trakta šlakvielas un absorbē toksīnus.

Lai izvairītos no tā, ka grūbu zupa iegūst nepatīkami zilganu vai tumšu nokrāsu, pirms gatavošanas graudiņus ierasts skalot vairākos ūdeņos, kamēr skalojamais ūdens vairs nav blāvi duļķains, bet dzidrs. Tad noskalotās grūbas pirms pievienošanas zupai vismaz 2-3 stundas mērcē, lai graudaugi piebriest un trīskāršo savu apjomu.

Izrādās, šo procesu var pāatrināt, grūbu mērcējamam ūdenim pievienojot sodu (tējkaroti uz litru ūdens), apgalvo interneta vietnes "Skolazhizni" speciālisti, jo sodas radītajā sārmainajā vidē ne vien grūbas, bet arī pākšaugi, gaļa, zivis un dārzeņi kļūst mīkstāki un ātrāk pagatavojami. Jau pēc stundiņas tev atliks tikai rūpīgi noskalot grūbas un pievienot tās zupai.

17 lētas un sātīgas grūbu zupas, kas sasildīs drēgnajās rudens dienās
Foto: Shutterstock

Īpaši steidzīgie var rūpīgi noskalotas grūbas likt vārīties uzreiz, pievienojot šķipsnu sodas zupas buljonam. Tikai jāņem vērā, ka, zupai pievienojot sodu, tai jāpievieno uz pusi mazāk sāls (jo nātrija joni ir ne vien sāls, bet arī sodas sastāvā), pretējā gadījumā zupu var ātri vien pārsālīt.

Grūbu zupu "karalis", protams, ir nekas cits, kā visiem kopš bērnības zināmais rasoļņiks – viena no senākajām krievu virtuves zupām. Tā tradicionāli tika vārīta tīrā gurķu sālījumā, vārīšanas procesā pievienojot grūbas, burkānus un kartupeļus – pat nabadzīgākajiem ļaudīm pieejamas sastāvdaļas.

Grūbas lieliski sader arī ar citiem demokrātiskiem produktiem – pupiņām, zirņiem, kāpostiem, skābenēm, tādēļ izmaksas pat pieklājīga izmēra katlam gardas grūbu zupas (tā padosies garda arī bez kripatiņas gaļas) būs visai zemas, savukārt visa ģimene vairākas dienas būs gardi paēdusi un laimīga.

Lai labi garšo!

Source

Tasty

Tags

Zupas receptes Gaļas zupas Zupas un buljoni Grūbas
Pamanījāt kļūdu?
Iezīmējiet tekstu un nospiediet Ctrl + Enter!

Comment Form