Foto: Shutterstock
Lai ātrāk atgūtu labu pašsajūtu pēc brīvdienu pārmērīgajiem vēderpriekiem, iesakām šodien pagatavot lielo katlu ar kuņģim draudzīgu zupiņu, ko varēsi baudīt arī pāris turpmākās dienas. Mēs parūpējāmies, lai tev būtu no kā izvēlēties, atlasot 18 atslodzei piemērotu zupu receptes.

Mūsu piedāvājumā ir gan vieglas dārzeņu zupas, gan vistas buljonzupas, kuru spēcinošā iedarbība uz dažādu neveselīgu aktivitāšu nogurdinātu organismu jau ir izsenis zināma – par to stāstījām jau iepriekš šajā rakstā.

Ja izvēlēsies pagatavot zupu bez gaļas, tad tev lieti noderēs padomi par to, kā veģetāro zupu padarīt garšīgāku. Tos atradīsi šeit.

Steidzīgajiem un tiem, kas īpaši stipri sailgojušies pēc pavasara, iekļāvām izlasē aukstās zupas, savukārt tie, kuri grib atcerēties bērnību, varēs izvēlēties kādu no divām mūsu piedāvātajām maigajām piena zupiņām.

Lai labi garšo!

Bezgaļas zupa ar grūbām un pavasara zaļumiem

Foto: Shutterstock

Pavasarīgi viegla, bet tai pašā laikā sātīga bezgaļas zupa ar pirmajiem sezonas zaļumiem – nātrēm, lakšiem un skābenēm. Ja vēlies, pirms pasniegšanas vari tai pievienot vārītu olu un karoti skāba krējuma.

Lasīt vairāk

Aukstā zupa ar desu un marinētām bietēm

Foto: DELFI

Vienkārši pagatavojama marinētu biešu aukstā zupa ar kefīru.

Lasīt vairāk

Vistas zupa ar rīsiem, puraviem un selerijām

Nav universālāka un mīļāka ēdiena par vistas zupu. Katram sava versija par to, kam jābūt īstā vistas zupā, vieniem tās ir smalkās nūdeles un burkāniņi, citiem - dažādi dārzeņi, bet vēl citiem - rīsi, noteikti rīsi! Šai reizei - vistas zupas recepte ar puraviem, selerijām un, protams, rīsiem! Pārmaiņas pēc zupa top dziļā pannā.

Lasīt vairāk

Veģetārā šķelto zirņu zupa

Foto: Shutterstock

Sātīga un garda šķelto zirņu zupa bez kripatiņas gaļas.

Lasīt vairāk

Liesā vistas zupa ar Briseles kāpostiem

Foto: Shutterstock

Pusstundas laikā pagatavojama un liesa zupa no vistas filejas un košiem, sulīgiem dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Dārzeņu zupa ar makaroniem

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojama un garda dārzeņu un makaronu zupa žiglām pusdienām vai vakariņām. Ber zupas katlā burkānus, konservētos tomātus un saldētos zirnīšus – tā viss pagatavosies krietni ātrāk.

Lasīt vairāk

Soli pa solim: kā mājās pagatavot spēcinošo pēcsvētku eliksīru – vjetnamiešu pho zupu

Spēcinoša kaulu buljona piesūcinātas nūdeles, spēcinoši dārzeņi, sulīgi zaļumi un maigas gaļas šķēlītes vjetnamiešu iecienīto pho zupu padarījušas par īstu leģendu, ko iemīlējuši gardēži dažādās pasaules malās. Rīgā vien pho zupa ir nobaudāma vismaz deviņās ēstuvēs. Tiesa gan, prieks nav no lētajiem, jo par pieklājīga izmēra zupas bļodu jāšķiras no aptuveni 5-7 eiro. Tā kā tuvojas gada nogale, un statistika liecina, ka nākamajā rītā pēc svētkiem tīmeklī meklētākās ir spēcinošu zupu receptes, tad šoreiz skaidrosim, kā pho zupu, kas ir īsts pēcsvētku eliksīrs, pagatavot mājās – lētāk, garšīgāk un lielākā katlā.

Lasīt vairāk

Piena zupa ar makaroniem

Foto: Shutterstock

Parastā piena un makaronu zupa. Īpaši garda launaga laikā, lai pabarotu bērnus.

Lasīt vairāk

Tomātu zupa ar rīsiem

Foto: Shutterstock

Pavisam ātri un vienkārši pagatavojama konservēto tomātu zupa ar rīsiem. Zupai piešķirsi svaigāku aromātu un garšu, ja uzreiz pēc pagatavošanas iemaisīsi tajā sakapātus pētersīļus.

Lasīt vairāk

Zupa minestrone ar cukīni un konservētām pupiņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pavasara vēsmas zupas šķīvī – gardā makaronu zupa minestrone. Plaukstošo gadalaiku šķīvī izgaršot palīdzēs ne vien redīsi un cukīni, bet arī fenhelis un nedaudz svaigu pētersīļu.

Lasīt vairāk

Aukstā zupa bulgāru gaumē ar ķiplokiem un valriekstiem

Foto: Shutterstock

Bulgāru aukstā zupa "tarator", ko gatavo no jogurta, ķiplokiem, gurķiem un valriekstiem. Patiks jaunu garšu meklētājiem un tiem, kas vēlas atveldzēties karstākā vasaras dienā.

Lasīt vairāk

Veģetāra skābu kāpostu zupa ar baltvīnu

Tasty.lv rudens zupu konkursu noslēdz lasītājas Annas iesūtītā recepte. "Tā kā mūsmājās esam veģetārieši, nācās atklāt garšīgu veģetāro skābo kāpostu zupu. Kāposti papildināti ar pussaldo vīnu un labu dārzeņu buljonu rada izcili labu garšu, un šo zupu labprāt ēd arī tie, kas uz veģetāriem ēdieniem skatās ar aizdomām," raksta Anna.

Lasīt vairāk

Grūbu - sālītu gurķu zupa

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojama grūbu - gurķu zupa.

Lasīt vairāk

Spirdzinoša griķu-gurķu aukstā zupa ar ķiplokiem

Foto: DELFI

Kad vasarīgi laikapstākļi vēl turpina priecēt un gribas sevi palutināt ar ko spirdzinoši svaigu, bet visas iespējamās aukstās zupas variācijas jau ir apnikušas, laiks izmēģināt ko neparastāku. Kaut gan griķi un aukstā zupa iesākumā var šķist neiespējams salikums, tomēr ir vērts vismaz vienreiz ļauties eksperimentam, lai secinātu, ka tas ir garšīgi. Ļoti garšīgi!

Lasīt vairāk

Biešu zupa ar ķiplokiem

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojama biešu zupa ar ķiplokiem.

Lasīt vairāk

'Minesotas' zupa tievētājiem

Foto: Shutterstock

Veselīga dārzeņu zupa - sātīga, bet ar nelielu kaloriju skaitu. Šī zupa ir daļa no tā saucamās Minesotas klīnikas diētas, kas īpaši izstrādāta ātrai svara samazināšanai (pacientiem pirms operācijām) un organisma attīrīšanai. Pat ja tev nav nepieciešams ievērot diētu, runā, ka pēc pāris atslodzes dienām, pamatā lietojot šo zupu, rodoties laba pašsajūta un esot jūtams spēku pieplūdums.

Lasīt vairāk

Ātrā ķirbju–piena zupa ar mannu

Foto: Shutterstock

Veselīga un ātri pagatavojama ķirbja zupa ar mannu - garšīgs veids, kā mazos kārumniekus iepazīstināt ar lielo, oranžo ogu. Ja vēlies, vari zupai pievienot nedaudz sviesta - tas garšu padarīs īpaši bagātīgu.

Lasīt vairāk

Sildoša un maiga vistas zupa gruzīnu gaumē – čihirtma

Foto: Shutterstock

Čihirtma – tā Gruzijas austrumos dēvē maigu un krēmīgu vistas zupu, kas papildināta ar zaļumiem, sviestu, citronu sulu un sakultām olām. Šķipsniņa kanēļa šai zupai piešķir ļoti patīkamu un sildošu aromātu, tādēļ čikirtma būs īpaši piemērota ziemīgai, bet vieglai maltītei.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!